Premiéry v kinech: Gentlemani v teplácích a svůdná Daria

Premiéry v kinech: Gentlemani v teplácích a svůdná Daria
Gentlemani / Daria | Vertical Entertainment
GENTLEMANI (režie: Guy Ritchie)
Gentlemani | Miramax
Je tomu celkem dávno (psal se rok 1998), kdy se režisér Guy Ritchie uvedl zábavnou a originální gangsterkou Sbal prachy a vypadni. Svět všemožných zlodějíčků a podvodníčků dostal nebývale sarkastický nádech, videoklipovitou formu a Ritchie se stal doslova přes noc hvězdou. Všichni víme, co následovalo. Nyní je mu 51 let a možná i kvůli revizi vlastního odrostlého "dítěte" přichází s Gentlemany, s nimiž se vrací k osvědčenému trademarku. Hvězdně obsazená gangsterka se točí kolem obchodu s drogami, prodejem firmy a nebývale stylových postaviček. Dle dostupných recenzí vládne Colin Farrell v butikové teplákovce. Skáče se v čase, mezi postavami, odkazuje se na staré dobré časy a srovnává se to se současným (nepřehledným) světem. Recenzenti prozatím dávají 77 procent, ale nevyhnou se otázce: "Že by ten Ritchie taky zestárnul?".

DARIA (režie: Matěj Pichler)
Jaromír Nosek, Matěj Pichler, Pawel Delag, Paul Louis Harrell, Klára Miklasová | Bontonfilm
Nový rok 2020 nám s každotýdenní pravidelností přihrává jednu tuzemskou filmovou katastrofu za druhou. Ta nejnovější se jmenuje Daria, režíroval ji debutant Matěj Pichler, pod scénářem je podepsán autor Řachandy (2016) a Prázdnin v Provence (2016) Daniel Miňovský a z celého filmu je dle dostupných ohlasů největším přínosem herečka Klára Miklasová. Přehnaná snaha o napodobení hollywoodských špionážních dramat si vybrala svou daň. Řemeslně totiž snímek není vůbec k zahození, ale scénář a režie z něj činí animozitu, u níž se bohužel ani nezasmějete. Recenzenti prozatím dávají 20 procent.

MALÉ ŽENY (režie: Greta Gerwig)
Malé ženy
Talentovaná herečka a režisérka Greta Gerwig přichází po úspěšné Lady Bird (2017, 5 oscarových nominací) s novou adaptací literární a filmové klasiky Malé ženy. Autorka sleduje čtveřici žen, které se v prostředí 19. století musí vypořádat s dobovým uspořádáním, postavením žen ve společnosti. Nehodlají však slevit a chtějí žít život tak, aby jim dával smysl a naplnění. I letos se Gerwig bude ucházet o Oscara. A dle dostupných recenzí to vypadá, že by mohla uspět. Filmu nechybí archaičnost, prvotřídní výprava, citlivá adaptace ani přesah do současnosti. Prozatím od tuzemských kritiků 79 procent.

BÍDNÍCI (režie: Ladj Ly)
Bídníci
Oscarovou nominací (v rámci kategorie neanglicky mluvených filmů) se mohou pochlubit též Bídníci, francouzské drama odkazující na knižní klasiku Victora Huga i nedávné nepokoje, které se odehráli v 21. století v metropoli Paříži. Zvláštní kriminální jednotka sleduje v novém filmu členy gangu na útěku pomocí dronů. Děj snímku odkazuje na události z roku 2005, které se odehrály v Montfermeilu, na stejném místě jako události Hugových Bídníků z roku 1862.

TLAPKOVÁ PATROLA: VŽDY VE STŘEHU (režie: Charles E. Bastien)
Tlapková patrola: Vždy ve střehu
Další Tlapková patrola v českých kinech. Animovaný film pro nejmenší diváky vypráví o automobilovém závodu a favoritovi, kterého podporují Marshall, Rubble, Chase, Rocky, Zuma a Skye. Jenže co si počít, když se pilot kokpitu nešťastnou náhodou zraní? Někdo to bude muset vzít za něj. Vzhůru do akce.

CESTA ZA ŽIVOU VODOU (režie: Mikkel Brænne Sandemose)
Cesta za živou vodou
Severské fantasy snímky pro celou rodinu se staly takovým nenápadným fenoménem posledních let. Přinášejí podívanou, kterou u nás skoro nikdo nikdy nenatočí, jsou situované do krásného přírodního prostředí. A seznamují s odlišnými mýty. Nový norský přírůstek Cesta za živou vodou volně navazuje na film Cesta za králem trollů (2017). Těšit se tak můžete na Espena, jeho dva bratry a odvážnou princeznu Kristin. Espen tentokrát vyráží hledat živou vodu, aby zachránil své bratry a královské rodiče.

DELIRIUM TREMENS (režie: Goran Markovic)
Delirium tremens
A na závěr jeden balkánský přírůstek nového data. Srbské komediální drama Delirium tremens pojednává o prvotřídním herci, který neví, co dřív. A tak si vypomáhá alkoholem. Dostihne ho delirium tremens a kvůli léčbě mu v nemocnici vypomůžou nezvyklou terapií, pacienty, kteří uznávaného muže považují za svého profesora herectví. Pomůže mu to vrátit se do plnohodnotného života?

Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.