"Děkujeme, Disney!" aneb O vykoupení Star Wars prequelů

"Děkujeme, Disney!" aneb O vykoupení Star Wars prequelů
| CBR.com
Řeč je samozřejmě o prequelové trilogii, která sledovala postupný sestup mladého Anakina Skywalkera do područí temné strany Síly. Ta byla totiž v minulosti často terčem posměchu a nenávisti, mnoho fanoušků jí vyčítalo příšerný scénář, uspěchanost, otravné postavy a celkově vizuální nepodmanivost. Ovšem je potřeba říci, že prequelová trilogie byla značně neoblíbená především v zahraničí. U nás v České republice je přijímána mnohem vřeleji, pravděpodobně to má co dělat s tím, že celá série Star Wars se k nám dostala mnohem později, než třeba v západních zemích, tudíž než se z toho u nás stala kultovní záležitost, prequely už byly na cestě.
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů | Twentieth Century Fox
Fanouškovská nelibost si však v průběhu času našla nový cíl. První díl novodobé trilogie Síla se probouzí (2015) sklidil ještě relativně pozitivní ohlasy, ale od vydání rozporuplného filmu Poslední z Jediů (2017) se nad plánovanou trilogií začala stahovat mračna. A po premiéře nejnovějšího snímku, tedy Vzestup Skywalkera (2019), mělo mnoho fanoušků jasno, že Disney se Star Wars zcela selhal. Následně lze tak všude možně na internetu najít různé články a videa, ve kterých rozhořčení fanoušci nejen kritizují novou trilogii, ale nově začali vychvalovat tu prequelovou. Začali ji dávat Disneymu za příklad a poukazovat na mnoho jejích kladných aspektů, které tvůrci nových dílů selhali napodobit. Fanoušci zejména poukazují na příběhovou konzistenci, každý díl nějakým způsobem posunul hlavní příběh určitým logickým dál. V rámci toho vyčítají novodobé trilogii, že každý díl působí tak nějak samostatně, přičemž se o sebe navzájem příliš neopírají.
I když tento obrat pochopitelně neplatí pro všechny fanoušky, i tak mohou prequely Disneymu poděkovat, že je pro mnoho lidí zbavil nálepky "nejhorší Star Wars".
Uvidíme, jak dlouho to vydrží.
Daisy Ridley
| Lucasfilm Ltd.