Premiéry v kinech: Rozzlobená islandská farmářka a mladé tlusté rebelky

Premiéry v kinech: Rozzlobená islandská farmářka a mladé tlusté rebelky
Daleko od Reykjavíku | Aerofilms
PŘÍLIŠ OSOBNÍ ZNÁMOST (režie: Marta Ferencová)
Příliš osobní známost
Marta Ferencová, podepsána pod fantasy pohádkou Řachanda (2016) a předchozí komediálně laděnou vztahovkou Všechno nebo nic (2017), nyní přichází s dalším filmem "ze života", s Příliš osobní známostí. Tvůrci angažovali vedle známých tuzemských hereček jejich balkánské protějšky a naservírovali divákům téměř dvouhodinový vztahový propletenec, v němž jde o osudová setkání, lásku, sex a prapodivné chování většiny účinkujících. Znovu jsou tu muži vykresleni jako ti, co chybují, ale ženy jim téměř vždy odpustí a znovu podlehnou jejich obhroublostem a podivným charakterům. Má takový snímek šanci u diváků? To se dozvíme v pondělí. Tuzemští recenzenti prozatím dávají snímku Příliš osobní známost 28 procent.

KRÁLÍČEK JOJO (režie: Taika Waititi)
Králíček Jojo: 2. trailer | Searchlight Pictures
Z novozélandského režiséra Taiky Waititiho se po uvedení snímku Thor: Ragnarok (2017) stala mezinárodní hvězda první velikosti. Ačkoliv o jeho kvalitách a svébytném kultu se vědělo už roky předtím díky snímkůmCo děláme v temnotách (2014) nebo Hon na pačlověky (2016). Waititi se nyní vrací s koprodukční komedií situovanou do Německa 2. světové války, do rodiny mladého člena Hitlerjugend, který se dozví, že jeho matka v bytě ukrývá mladou židovskou dívku. Králíček Jojo se může opřít o svébytnou atmosféru, náladu, scénář a jedinečné herecké výkony (Roman Griffin Davis, Scarlett Johansson, Sam Rockwell). Snímek se částečně natáčel i v České republice, ale narozdíl od jiných děl, která zde vznikala to není moc poznat. Recenzenti prozatím Králíčkovi Jojo dávají 77 procent. Film má též 6 oscarových nominací.

PĚKNĚ TUČNÁ SEBELÁSKA (režie: Louise Detlefsen, Louise Kjeldsen)
Pěkně tučná sebeláska
Skandinávské ženy bojují za svá práva. Tentokrát v oblasti sebeurčení a vnímání vlastního těla. Film Pěkně tučná sebeláska je příběh o mladých skandinávských ženách, které už mají dost sebenenávisti a studu, a hrdě si říkají „tlusté“. Vyžadují respekt a uznání společnosti a zároveň zápasí s nedostatkem vlastní hodnoty. Jednoho dne si každá z nich řekla „dost!“ a začala používat svoje tělo jako aktivistický nástroj. Film Pěkně tučná sebeláska dost možná změní váš pohled na krásu i na to, co je „normální“.

DALEKO OD REYKJAVÍKU (režie: Grímur Hákonarson)
Daleko od Reykjavíku
A ještě jednou Skandinávie, tentokrát islandská záležitost. Režisér Hákonarson před lety zaujal díky dramatu dvou bratrů s názvem Berani (2015). Tentokrát je v hlavní roli žena-vdova po zesnulém manželovi, která se dostává do složité situace, zdědí dluhy. Na vině je částečně zemědělské družstvo a jeho křivé praktiky. Kdo by byl do tragickou událostí stižené ženy řekl, jaké zbraně k obraně bude schopna použít? Mnozí snímek Daleko od Reykvajíku srovnávají s oscarovým filmem Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017), v němž zářila herečka Frances McDormand.

VELKÉ PŘÁNÍ (režie: Carlos Gutiérrez Medrano)
Velké přání
Slabší verze Pixarovky Coco (2017)? Už to tak vypadá. Velké přání nás zavede do Mexika do doby, kdy se připomíná Den mrtvých (Día de los Muertos). Hrdinkou příběhu je mladá dívka Salma, která vyrůstala bez rodičů a ráda by je na Den mrtvých kontaktovala. Dobrodružství může začít.

EXTASE (režie: Gustav Machatý)
Extase
A závěrem jedna restaurovaná klasika, Extase Gustava Machatého z roku 1932. Snímek, který v době vzniku provokoval kvůli nahotě Papeže a loni uspěl na festivalu v Benátkách (nejlepší restaurovaný film), pochopitelně bude působit z dnešního pohledu naivně. Kouzla se nicméně nezbavil ani téměř po 90 letech od svého vzniku.

Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.