Premiéry v kinech: Na mizérii s vypočítavou macechou a novým Eastwoodem?

Premiéry v kinech: Na mizérii s vypočítavou macechou a novým Eastwoodem?
Dolittle (2020) | detail plakátu
MIZEROVÉ NAVŽDY (režie: Adil El Arbi, Bilall Fallah)
Mizerové navždy
Necelých 17 let od druhého filmu jsou zpátky. Mizerové Miami Mike Lowrey (Will Smith) a Marcus Burnett (Martin Lawrence) dostávají třetí snímek. Podařilo se navázat na úspěch akčně-komediálního spektáklu bez původního autora Michaela Baye? Ano i ne. Alespoň tak hovoří prozatímní recenze, které Mizerům navždy dávají 64 procent. Důležitá bude vaše znalost předchozích filmů, nostalgická vlna a přistoupení na pravidla hry (podobně jako u nedávno uváděnéhho snímku 6 Underground).

DOLITTLE (režie: Stephen Gaghan)
Dolittle
Před týdnem to byl muzikál Cats, nyní se o pozici nejhoršího filmu "uchází" Dolittle s Robertem Downey Jr. v roli výjimečného doktora, co umí komunikovat se zvířaty. S Dr. Dolittlem z roku 1998 má nový film společného pramálo (až na to, že lékař rozumí řeči zvířat). Děj je zasazen do viktoriánské anglie a lékař v podání Downey Jr. má na starosti udržet při životě královnu Viktorii. Lék je ukryt na vzdáleném ostrově, takže šup šup naložit partu němých tváří a vyrazit na dobrodružnou cestu. Nový Dolittle aspiruje na "solidní" propadák, když mu na webu RottenTomatoes dávají kritici pouhých 13 procent kladných recenzí. Nedává to smysl, postrádá humor a logiku. Navíc je film uváděn pouze v českém dabingu, který dle prvního ohlasu působí dost odbytým dojmem.

RICHARD JEWELL (režie: Clint Eastwood)
Nezlomný stařík Clint Eastwood vzývá dalšího "kontroverzního" amerického hrdinu. Tentokrát dochází na Richarda Jewella, pracovníka bezpečnostní agentury, který v roce 1996 odvrátil bombový atentát na olympijských hrát v Atlantě. Richardu Jewellovi (Paul Walter Hauser) se podařilo zachránit tisíce životů nálezem batohu s výbušninou. Z prvotně oslavovaného hrdiny se však později, kvůli manipulativním a zavádějícím informacím z médií, stává hlavní podezřelý. Mrazivé téma aktuální v současnosti vzhledem k řadě fake news, s nimiž se v médiích a na sociálních sítích vypořádáváme velmi často. Eastwoodova novinka nezapře kvalitní řemeslo a výrazné herecké výkony. Tuzemští recenzenti dávají Richardu Jewellovi prozatím 78 procent.

PŘÍPAD MRTVÉHO NEBOŽTÍKA (režie: Miloslav Šmídmajer)
Hana Vagnerová, Lukáš Příkazký, Martin Pechlát, Miloslav Šmídmajer, David Novotný | če
Kriminálky a detektivky zamořují již delší dobu nejen tuzemský televizní prostor. A tak se štáb kolem režiséra a producenta Šmídmajera (Probudím se včera) rozhodl bojovat s tímto "nešvarem" vlastním způsobem, parodií. Dle prvních ohlasů se však kromě řady talentovaných herců (David Novotný, Hana Vagnerová a další) dočkáme jen trapných vtipů, vyčpělých scének a odkazů na starší komediální kusy tuzemské provenience (Schválně, kdo si vzpomenete na film Byl jednou jeden polda?). Ale ono už to tak nějak bezzubě vypadalo v upoutávce výše před pár měsíci... Bohužel.

KAREL SVOBODA: ŠŤASTNÁ LÉTA (režie: Petr Klein Svoboda)
Karel Svoboda: Šťastná léta
Slavný skladatel nejen filmové hudby, který si vzal v roce 2007 život, v dokumentu svého syna. Jaký byl Karel Svoboda v soukromí? A kdy zažíval pocity největšího štěstí? Napoví celovečerní dokumentární film plný soukromých archivních záběrů i výpovědí nejbližších spolupracovníků. Nejcennější a nejvíce vypovídající jsou však pochopitelně snímky z rodinného archivu. Všechna čest, že se Svobodův syn Petr Klein práce chopil.

SRDCOVÁ KRÁLOVNA (režie: May el-Toukhy)
Srdcová královna
Po uvedení na festivalu severských filmů Scandi míří do klasické kinodistribuce koprodukční drama Srdcová královna. Snímek, přinášející kontroverzní téma vztahu starší ženy a mladého chlapce, natočila režisérka May el-Toukhy, která s ním už stihla uchvátit diváky na festivalu v Sundance (cena diváků plus nominace na velkou cenu poroty), v domácím Göteborgu (cena pro nejlepší film a cena diváků) a dalších. V hlavních rolích manipulace, nelítostnost a erotika, která mnohým ženám nebude po chuti. Recenzenti prozatím dávají Srdcové královně velmi solidních 73 procent.

ODLOŽENÝ PŘÍPAD: HAMMARSKJÖLD (režie: Mads Brügger)
Odložený případ: Hammarskjöld
A na závěr jeden koprodukční snímek dokumentárně-investigativní povahy. Tým kolem dokumentaristy a soukromého detektiva se vydává na zambijskou půdu, aby znovu otevřel záhadnou smrt generálního tajemníka OSN Daga Hammarskjölda na palubě letadla ze září roku 1961. Byla to skutečně nehoda? Nejednalo se o atentát? Je Hammarskjöld nejvýznamnější obětí studené války? Hledání odpovědí může začít.

Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.