Neviditelný muž přinese mládeži nepřístupný teror

Neviditelný muž přinese mládeži nepřístupný teror
Neviditelný muž (2020) | Universal Pictures
Neviditelný muž je prvním pokusem Universalu o zahojení jizev, které mu způsobila hrozivě nepovedená adaptace Mumie s Tomem Cruisem. Ta měla odstartovat rozsáhlý filmový vesmír s hvězdným hereckým obsazením, ale její tristní přijetí velikášské plány rozprášilo a vyšlapalo cestičku pro samostatná díla, která nemají trpět násilným propojováním. Neblahé osudy neviditelného muže bude režírovat Leigh Whannell, jenž stál s Jamesem Wanem u zrodu série Saw a natočil solidní trojku Insidious nebo loňský sci-fi hit Upgrade, a hlavní role se ujme Elisabeth Moss.
Elisabeth Moss
Neviditelný | Universal Pictures
Právě její postava Cecilia Kass má být středobodem vyprávění, které se na rozdíl od klasické verze nebude opírat výhradně o perspektivu neviditelného protagonisty, nýbrž se zaměří na jeho bývalou ženu, snažící se vymanit z domácího zneužívání a ochránit před skrytým labilním nepřítelem sebe i své blízké. A jak naznačoval už trailer, Whannell se tvrdšího násilí a znepokojivých výjevů určitě nebude zdráhat, tudíž přísný rating R, který odsuzuje diváky mladší 18 let k návštěvě kina pouze v doprovodu dospělé osoby, není kdovíjakým překvapením. Film ho ve zkratce obdržel za "některé tvrdé krvavé násilí a použitý jazyk."
Pro milovníky hororů je takto nastavená přístupnost většinou alarmem, že by mohli dostat odvážné dílo nesvázané pravidly mainstreamu. Studio však musí vydělat a žádný ohňostroj tabuizovaných motivů určitě očekávat nelze. Pro Whannella ovšem skýtá eRkový rating příležitost, aby se na citlivém a diskutovaném tématu domácího násilí a zneužívání v jeho oblíbených sci-fi měřítkách dosyta vydováděl. A jak ukázaly některé nedávné hororové příspěvky v čele s Uteč, strašidelný žánr bývá v dnešní době úspěšný a opěvovaný, pokud postihuje hlubší sociální problémy. Neviditelný muž by mohl v tomto směru navázat a navrch přihodit pár odvážných hororových atrakcí.
Neviditelný
Neviditelný muž