Téma: Nejlepší české filmy roku 2019 podle kritiků

Téma: Nejlepší české filmy roku 2019 podle kritiků
Staříci | CinemArt
Kvůli nízkému počtu recenzí se do výběru nedostal výrazný televizní film Klec (2019) s Jiřinou Bohdalovou a Kryštofem Hádkem v roli psychopatického tyrana. Dokumentů s vysokým hodnocením oproti loňsku sice ubylo, zato však jeden zaujal dost výrazné místo v níže uvedeném žebříčku. Nějaká překvapení? Možná umístění Žen v běhu (2019), které zaujaly jak početné diváctvo (s přehledem ovládly tuzemské kinotržby a návštěvnost za uplynuvší rok), tak recenzenty. Ono najít českou vztahovou komedii, při níž bychom neskřípali zuby, nezavírali oči a nechytali se za hlavu, není zase tak jednoduché. A "Ženám" se to dle všeho povedlo. Vše podstatné níže.

10. Amnestie - 60.92%

Amnestie
"Největší síla filmu je ve scénách z věznice, jež jsou natočeny mimořádně přesvědčivě. Od pečlivého castingu uvěřitelných typů (120 komparzistů) až po dobře rozehrané a vypointované situace. Sílící rozbroje a nespokojenost s vězeňskými poměry vrcholí známou vzpourou, jež má na plátně grády a nezadá si s americkými vězeňskými dramaty." (Jana Podskalská / Denik.cz / 70 procent / všechny recenze zde)

9. Tiché doteky - 62.30%

Tiché doteky
"Seběvědomá skládanka pudově nízkého i vysokého, ve které Hogenauer nepodává jasné morální přiznání – ony etické otazníky diváků posílá jako oštěpy zpět do jejich odhalených myslí. Točí funkčně propojený, formálně zvládnutý a myšlenkově vyspělý debut, jehož přítomnost ve festivalové soutěži by dávala rozhodně větší smysl než například loňské Omerzuho Všechno bude (2018)." (Adam Hencze / Pinbacker.cz / 70 procent / všechny recenze zde)

8. Hodinářův účeň - 64.09%

Hodinářův učeň
"Hodinářův učeň je jedna z nejfajnovějších pohádek, jaké u nás v době porevoluční vznikly. Vizuálně vypadá snad každý frame velice líbivě, takže zobrazené atmosféře 19. století – konkrétně roku 1883 – není co vytknout." (Tomáš Kordík / FDb.cz / 70 procent / všechny recenze zde)

7. Ženy v běhu - 67.41%

"Ženy v běhu přinášejí do českých kin dobrou náladu, vkusnou zábavu, technicky zdařilý film a hřejivou náladu. Takhle mají vypadat české komedie. Když je odvedeno kvalitní řemeslo, komerční kalkul je naprosto v pořádku." (Martin Staněk / Total Film / 73 procent / všechny recenze zde)

6. Staříci - 68.36%

Staříci
"Staříci rozhodně nejsou politický film a pro jejich vychutnání nemusíte znát dějiny, ale pokud znáte jisté historické souvislosti, tak se dají brát jako zajímavé "přepsání skutečnosti", podobně jako Tarantinovo Tenkrát v Hollywoodu. Jenom jsou výrazně méně výpravní a výrazně lepší." (František Fuka / Kinobox.cz / 90 procent / všechny recenze zde)

5. Nabarvené ptáče - 70.38%

Nabarvené ptáče
"Pozitivní i negativní kritiky se shodují, že Nabarvené ptáče je působivé díky dvěma věcem: vyobrazením lidské krutosti a uměním kameramana Vladimíra Smutného. Možná proto, že si o lidském plemenu nedělám žádné iluze, mě celkový výsledek potěšil." (František Jukl / Moviefan / 80 procent / všechny recenze zde)

4. Na střeše - 72.20%

Na střeše
"Výsledkem je poctivé a úsměvné drama s pozitivním poselstvím, které sice chvílemi ztrácí tempo a do určité míry jen naplňuje klasické příběhové schéma, ale činí tak z velké části po svém a hlavně srozumitelně, chytře, svědomitě a s nemalou porcí režijní a herecké vytříbenosti..." (Jan Varga / Filmspot / 70 procent / všechny recenze zde)

3. Vlastníci - 75.30%

Ondřej Malý, Vojtěch Kotek, Ladislav Trojan, Tereza Ramba | CinemArt
"Vlastníci se tak v karikaturní hyperbole stávají přesným a výstižným obrazem současné české společnosti se všemi jejími neduhy. Ten obraz je plný frustrací, hádek, naschválů a lidské vypočítavosti." (Marek Čech / AVmania.cz / 80 procent / všechny recenze zde)

2. Budiž světlo - 76.45%

Budiž světlo
"Škop se stále drží především rodinného příběhu, daří se mu vtáhnout diváky mezi jeho aktéry a nechává je vytvořit si k nim vztah. Postava otce je pečlivě propracovaná včetně logiky vývoje. Navzdory svému pohodářství i smyslu pro humor a fórkování Milan postupně zjišťuje, že slovo chlap má i jiný obsah než mužnou sílu a schopnost rodinu uživit." (Věra Míšková / Novinky.cz / 90 procent / všechny recenze zde)

1. Jiří Suchý - Lehce s životem se prát - 77.80%

Jiří Suchý - Lehce s životem se prát
"Tento silně emotivní film rozhodně musí vidět všichni, kdo mají rádi Semafor a inteligentní, vtipný a laskavý humor Jiřího Suchého. Není typickým dokumentem s chronologickým řazením a titulky pod hovořícími postavami. Přesto působí naprosto kompaktně a přehledně. Olga Sommerová opět dokázala, že opravdu umí." (Jaroslav Jarolím / T3mag.cz / 90 procent / všechny recenze zde)

Poznámka: Do pomyslného Top 10 jsme zahrnuli celovečerní a dokumentární snímky, které mají na svých kartách minimálně 10 recenzí. Žebříček nejlepších českých filmů roku 2019 podle kritiků od 5 recenzí výše najdete zde. Pokud vás zajímají dokumenty, sledujte tento link.
Nejlepší české komedie?