Trailer: Nový slovenský thriller nám ukáže opravdové svině vysoké politiky

Trailer: Nový slovenský thriller nám ukáže opravdové svině vysoké politiky
Sviňa | CinemArt
Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií a soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit?
Sviňa
Rozhodli jsme se vytvořit žánrový film, který vypovídá nejen o této zemi, ale i o lidech moci a jejich charakterech. To, že film připomíná naši skutečnou realitu a objevují se tu postavy nápadně připomínající gaunery nejhrubšího zrna, je jen nešťastná náhoda,” řekl Rudolf Biermann, který spolu s Marianou Čengel Solčanskou napsal nejen scénář, ale film společně také režírovali a produkovali.
Film Sviňa bude podle tvůrců unikátní tím, že reflektuje dobu, která je tady a teď, a neohlíží se na ní s odstupem několika let. Proto se nikdo nebude moci divit, že jej příběh zavede do resocializačního zařízení, jehož chovankyně se stávají oběťmi zvláštních praktik a obchodu s bílým masem. Nikoho nepřekvapí, že představitelé nejvyšší politické moci si podávají ruce s mafiány a se zločinci, jejichž podnikatelské aktivity nepůsobí jako legální ani jako legitimní. A nikoho nepřekvapí ani to, že se ocitneme v prostředí, v kterém si novináři nemůžou dělat svou práci bez obav o vlastní život.
Sviňa
Sviňa | CinemArt
Natáčení filmu Sviňa proběhlo rychle, hladce a utajeně v Bratislavě, Nitře, Trenčíně, Šamoríně a v jejich blízkém okolí. Postavu bezcharakterního mafiána si zahrál Jozef Vajda, který právě v době, kdy dostal nabídku na natáčení filmu, četl knihu, která je jeho předlohou. Nabídkou byl proto od začátku nadšený. “Hraji postavu Lola Wagnera, velkopodnikatele s metodami, které přesahují hranice normálního podnikání. Nekategorizuji to jen na naši společnost. Tyto praktiky fungují ve všech dalších zemích, v okolních a vyspělejších,” řekl o své roli.
Premiéra filmu Sviňa proběhne v českých kinech 20. února 2020.
Sviňa
Sviňa | CinemArt