Zapomeňte na mýtus o líné generaci. Mladí točí filmy o důležitých tématech

Zapomeňte na mýtus o líné generaci. Mladí točí filmy o důležitých tématech
| Teenfilmfest 2019
Diváci mohli dohromady zhlédnout 14 hodin filmového materiálu z více než 20 zemí světa. Festival se pořádal ve velkém sále kina Světozor, kde se promítaly jednotlivé snímky v osmi blocích, které byly tématicky rozdělené: KYBERSVĚT A SCI-FI, ŠIKANA, RODINA A ŠKOLA nebo blok PRO OTRLÉ DIVÁKY a mnoho dalšího! Filmy byly rozmanité napříč celým žánrovým spektrem. Pro některé diváky bylo jistě velkým překvapením, že téměř polovina snímků pocházela od zahraničích tvůrců, kteří již v minulosti uspěli na jiných zahraničních filmových festivalech.
teenfilmfest-skvela-prilezitost-pro-zacinajici-filmare-1
Z festivalu | Teenfilmfest 2019
Například v bloku na téma: LÁSKA, PŘÁTELSTVÍ A VZTAHY byl jediný český film "Anhedonie". Velký úspěch slavily především skandinávské filmy, jejichž kvalita je pověstně velmi vysoká. Tento fakt dokazuje, že filmová gramotnost má u nás v porovnání například se severskými státy velké mezery. Navzdory tomu se přesto na festivalu našlo několik domácích snímků, které dávají naději budoucnosti českého filmu.
Kromě již zmiňovaného rodinného dramatu můžeme zmínit snímek "5:35" od dvojice filmařů Anny Šulcové a Jana Čadka, kteří získaly cenu za nejoriginálnější film. Dále snímek "Nenastoupili", který natočily děti ze ZUŠ Benešov pod vedením učitelky Bažantové, nebo "Stigma" Jakuba Semráda. Ze zahraničí diváky okouzlil "podvodní" svět filmu Bubblehead od dánské režisérky Vigi Waggen, který se svým vizuálem a citlivým originálním zpracováním skutečně vymyká tomu, na co je divák v běžném kině zvyklý.
Vít Klusák
Vít Klusák | Marienbad Film
Součástí festivalu byly i různé workshopy, besedy s tvůrci a zahraničními hosty a autogramiády. Do poroty usedli významní filmaři a lektoři v čele s dokumentaristou Vítem Klusákem, který na sebe v nedávné době upozornil svým snímkem "V síti", odkrývajícím nebezpečí pedofilie na internetu.
Na prosinec roku 2020 se chystá druhý ročník, který má za cíl prezentovat více nových snímků od evropských tvůrců, zvýšit počet domácích filmů zapojených do soutěže a zároveň napomoct nadějným českým tvůrcům a to například i díky tomu, že mají na festivalu možnost se seznámit s řadou stejně smýšlejících lidí z celého světa. Právě spojovat a propojovat mladé filmaře je hlavní motto festivalu.
teenfilmfest-skvela-prilezitost-pro-zacinajici-filmare