Joker: Scénář filmu je online. A nabízí některé zajímavé odpovědi (a otázky)

Joker: Scénář filmu je online. A nabízí některé zajímavé odpovědi (a otázky)
Joker | Warner Bros.
Viděl jsem Jokera již několikrát a nepřestává mě fascinovat. Má v sobě hodně z existenciálních dramat sedmdesátých let minulého století, nevzdává se komiksových kulis a přesto je staví do naprosto nového světla a vytváří kompaktní celek, který navíc dokáže oslovit masy. Todd Phillips stvořil opravdu hodně unikátní kousek a nějaký ten prostor nechal i pro vlastní interpretaci. Beru, že jste výsledný film viděli, takže následují spoilery.

Tři největší otázky, které se kolem filmu točí:

1) Přežila Sophie (Zazie Beetz)?
2) Skutečně to vše Arthur prožil, nebo jsme svědky pouhého vyprávění šílence uvězněného v blázinci?
3) Kdo zastřelil Wayneovi?
K prvnímu poskytuje scénář definitivní odpověď - po zabití Randalla je v něm napsaná scéna, kdy Arthur vezme peníze z Randallovi peněženky, dá je do obálky a podstrčí Sophii pod dveřmi se vzkazem "Dnes večer budu v show Murrayho Franklina... prosím, dívej se!". Následně měla Sophie zděšeně sledovat, jak Arthur Franklina zabije. Phillips vyndal scénu proto, že chtěl udržet příběh čistě z Arthurova pohledu. Což nás vede k bodu číslo dva.
Zazie Beetz, Joaquin Phoenix
Joker | Warner Bros.
Záhy po premiéře se začalo spekulovat, zda vše není jen Arthurova fantazie. Scénář nedává přímou odpověď, ale ve finální scéně nabízí zajímavé režijní poznámky jako "nějak je Joker v té samé místnosti, v jaké si představoval svou matku před 30 lety" a "pokoj i doktorka vypadají velmi podobně, jako kancelář sociální pracovnice". A oproti natočené verzi chybí krvavé stopy, Arthur měl mít oholenou hlavu a vypadat podstatně méně při smyslech.
K třetímu bodu. Postava, která na konci zastřelí rodiče Bruce Waynea, nemá jméno. Ve scénáři je muž označený pouze jako grázl, což je dost neobvyklé, protože jindy obvykle nějaké konkrétní jméno má. Může jít o potvrzení bodu dva, že si vše Arthur vysnil ve své hlavě? To se nejspíš jen tak nedozvíme.
Celý scénář najdete v angličtině ZDE.
Joker
Joker | © Warner Bros. Pictures