Seriály roku 2019, které byste neměli minout

Seriály roku 2019, které byste neměli minout
The Boys | Amazon Prime Video
(Seriály jsou řazeny abecedně)

Bez vědomí (minisérie)

České HBO loni přišlo s šestidílnou minisérií, která v sobě kombinuje v realitě ukotvené špionážní drama s historickým. Většina děje se odehrává v roce 1989, kdy se Marie Skálová (Táňa Pauhofová) vrací s manželem Viktorem (Martin Myšička), politickým disidentem, z Anglie do komunistického Československa, aby navštívili Mariinu rodinu. Stanou se však účastníky nehody, během níž Viktor záhadně zmizí... Bez vědomí potvrzuje trend vysoké úrovně kvality seriálů z produkce populární kabelovky. Kromě poutavě rozvíjené zápletky vyniká prvotřídní výpravou a dobovou atmosférou plnou strachu a nejistoty, kdy prostý občan nemohl tušit, komu se dá věřit (zda-li vůbec někomu), zda není někým odposloucháván apod. Osobně si projektu scenáristy Ondřeje Gabriela a režiséra Ivana Zachariáše nejvíce cením kvůli velmi komplexně pojaté dvojici agentů StB v podání Martina Hofmanna a Jana Vlasáka.

Euforie (1. série)

Alexa Demie, Angus Cloud, Nika King, Sydney Sweeney, Maude Apatow, Colman Domingo, Zendaya, Eric Dane, Storm Reid, Barbie Ferreira, Hunter Schafer, Jacob Elordi
Moderní teenagerský seriál, jenž disponuje dechberoucími filmařskými kvalitami, které by mu mohla závidět nemalá část soudobé filmové produkce. Především kamera tady chvílemi předvádí kousky, z nichž přechází zrak i lidem, kteří už mají něco nakoukáno. Silná je ovšem Euforie i svým obsahem, jenž se s velkou sebejistotou věnuje životu dnešních dospívajících v západním světě. Takže v každé epizodě vidíme scény z hardcore studentských mejdanů, kde "cool" mladí lidé vypijí hektolitry alkoholu, berou drogy, souloží, ponižují se, dělají se naschvály a další podobné veselé záležitosti, které se na takových večírcích obvykle dějí. Pod vším tím "sexy" pozlátkem se ale skrývá hluboký a chápavý pohled do nitra současné mladé generace. Je evidentní, že tvůrci tohoto seriálu drží prst na tepu doby a mají velký přehled o tom, jak se dnešní mladí chovají, po čem touží, co je trápí atd.

Černobyl (minisérie)

Černobyl
Zřejmě nejdiskutovanější a nejlépe hodnocený seriál loňského roku. Převelice ambiciózní projekt, který svou komplexní koncepcí značně přesahuje kolonku "katastrofické drama podle skutečné události". Černobyl totiž nepoukazuje jen na přímé i nepřímé (drastické) důsledky děsivé katastrofy jako takové - mimo jiné se snaží důsledně odhalit i její příčiny. Při jakémkoliv pohledu na danou událost však dochází ke stále stejnému hlavnímu viníkovi - totalitnímu Sovětskému svazu. A jelikož putinovské Rusko (nepřekvapivě) není s touto britsko-americkou vizí zásadní kapitoly jeho nedávné historie příliš spokojené (jemně řečeno), natáčí aktuálně svou vlastní, v níž za výbuch reaktoru bude zřejmě spoluzodpovědný i jakýsi infiltrovaný tajný agent CIA... Nepochybně se tedy máme na co těšit!

MINDHUNTER: Lovci myšlenek (2. série)

První řada seriálu, který na Netflixu rozjel geniální David Fincher, představila úžasné a nesmírně nosné a hutné téma - psychoanalýzování masových a sériových vrahů, vedené FBI za účelem jejich efektivnějšího dopadání. Navíc uvedla na scénu i skvělé hlavní postavy a třešničkou na dortě byl perfektní filmový look. A pokud jí něco k úplné dokonalosti chybělo, pak jedině nějaký hlavní případ, jehož řešení by se táhlo napříč celou sérií. A právě tuto relativní chybičku napravila série číslo 2. Titulní duo vyšetřovatelů se v ní pouští do pátrání po pachateli (dodnes přezdívaného "Atlanta Monster"), jenž měl v Atlantě na přelomu 70. a 80. let na svědomí desítky zmizelých a zavražděných dětí... Nesmírně znepokojivá, mrazivá, vtahující a filmařsky brilantní záležitost. Snad se dočkáme i dalších sérií (třetí je bohužel aktuálně odložena na neurčito).

MOST! (minisérie)

Most!
Svérázná černohumorná satira, která za buransky vyhlížejícím zevnějškem skrývá nevybíravou kritiku pomalu všeho, co se pojí s tuzemskou myšlenkovou malostí a omezeností. Prušinovský s Kolečkem si současnou českou společnost rozhodně příliš neidealizují (ať jde o většinu či různé menšiny) a bez okázalého moralizování a poučování, zato s náloží na míru šitého "hláškovacího" humoru poukazují na ty stále dokola omílané a kritizované -ismy a fóbie. Přitom ale dávají jasně najevo svou víru, že i zdánlivě beznadějné případy se mohou změnit k lepšímu. Jen je někdy potřeba najít ten správný stimul.

Nejsilnější hlas (minisérie)

Nejsilnější hlas
Fascinující portrét člověka, jenž z pozice své funkce (zakladatel a šéf zpravodajského kanálu Fox News) zásadně zasahoval do nejvýznamnějších událostí nedávných (nejen) amerických dějin (následky 11. září, prezidentské volby). Roger Ailes (k nepoznání namaskovaný Russell Crowe v jedné ze svých životních rolí) byl učebnicovým příkladem tvrdého pravicového konzervativce, zastánce republikánské strany a tradičních amerických hodnot, odpůrce Baracka Obamy, muslimů, migrace a čehokoliv levicového. Na jedné straně výjimečně schopný mediální pracovník a manažer, současně ale také bezskrupulózní samolibý demagog a manipulátor, jenž musel na sklonku své kariéry čelit obvinění ze sexuálního obtěžování. Nejsilnější hlas je výtečně koncipované sedmidílné životopisné drama, které náramně pokrývá zejména oblasti tvorby (zaujaté) mainstreamové žurnalistiky a fungování vrcholné politiky v USA.

Neuvěřitelná (minisérie)

Neuvěřitelná
Procedurální feministická detektivka skloubená s osobním dramatem o jedné osudové křivdě. O znásilnění (a jeho důsledcích) už vzniklo nepochybně mnoho filmů, málokterý počin se ale této závažné problematice věnuje tak důsledně jako tento osmidílný titul. Neuvěřitelná (nepříliš šťastně zvolený doslovný překlad originálního názvu) na jedné straně sleduje dvojici umanutých detektivek, které chtějí za každou cenu dopadnout rafinovaného sériového násilníka, na té druhé pak jednu z jeho obětí, která však měla tu "smůlu" (v tomto případě vážně velmi slabé slovo), že jí policie její výpověď neuvěřila, což postupně vedlo k téměř kompletní devastaci jejího dosavadního života. Doporučuji ke zhlédnutí primárně radikálním odpůrcům feminismu a kampaně #MeToo - třeba je přiměje se nad svými postoji k těmto tématům (a k ženám obecně) alespoň trochu zamyslet.

Roky a roky (minisérie)

Roky a roky
Pokud chcete vidět skvělý propracovaný příběh, který působivě a do hloubky akcentuje snad všechna dlouhodobě aktuální stěžejní témata (masová migrace, multikulturalismus, vzestup politickému populismu a extrémismu, neustálý vývoj informačních technologií a lidská posedlost jimi), Roky a roky jsou přesně pro vás. Britská minisérie, jež je chytře zkonstruovaným vrstevnatým mixem dramatické rodinné ságy a populární seriálové sci-fi antologie Černé zrcadlo, se odehrává napříč několika lety, v nichž se skrze jednu rozvětvenou anglickou rodinu poukazuje na blízkou budoucnost a nejvýznamnější změny ve společnosti, domácí i světové politice, klimatu apod. V lecčem velmi skličující (až děsivá), ale rozhodně pozoruhodná, smysluplná a značně realisticky vyznívající vize zítřků, které nás v dohledné době možná skutečně čekají...

The Boys (1. série)

Banda: trailer na 1. sérii | Amazon Prime Video
Další superhrdinové? Ano i ne. The Boys vypráví o lidech se superschopnostmi v legračních kostýmech, ale v žádném případě nejsou rodinnou podívanou - na to je v nich spousta násilí, deziluze, morální nejednoznačnosti a mnoho typů pro děti silně nevhodných scén (hlavně ty spjaté se sexem). Nejvíce tuhle nekorektní černohumornou akční jízdu naopak ocení diváci, kteří už jsou dušínovskými superhrdiny přejedeni či rovnou otráveni, a rádi se podívají na originální, osobité a inspirativní pojetí profláklých a okoukaných témat a motivů. A pokud byste netradičních superhrdinských seriálů pro dospělé náhodou neměli dost, za pokus určitě stojí i devítidílní Watchmen, kteří velmi pozoruhodně navazují na stejnojmenný kultovní oceňovaný komiksový opus podivínského génia Alana Moora.
A jaké seriály z loňského roku jsou podle vás ty nejlepší?