Nejvýdělečnější filmy dekády

Nejvýdělečnější filmy dekády
Clark Gable | tvovermind.com
A že se jedná o balíky skutečně štědré, o tom netřeba dlouze polemizovat. Navzdory každodennímu brblání nad tím, že kina už nemají dřívější status nedotknutelného prostředníka mezi produktem a spotřebitelem, že diváci dávají čím dál častěji přednost promítání z pohodlí domova (ať už jde o legální streamovací služby nebo pirátství) a že inflace neustále oddaluje kolosální tržby klasických velkofilmů typu Jih proti Severu dnešním kinematografickým výplodům, se pořád ve filmovém průmyslu točí obrovské peníze a minimálně třikrát do roka se zjeví filmová událost, za níž miliony diváků své peníze rády utratí.
Uplynulá dekáda a její statistiky jednoznačně dokazují, že zájem o filmy v kinech neuvadá, a byť zmíněná inflace opravdu zkresluje srovnání diváckého zájmu dnes a před dvaceti lety (natož pak před padesáti a více), jen enormní počet miliardových hitů za posledních deset let mluví v podstatě za vše a dává jakýmkoli pochybnostem na frak - pouze 44 snímků v celé historii (nebereme-li opět v úvahu inflaci) onu bájnou hranici jedné miliardy dolarů překonaly, přičemž rovnou 37 z nich bylo natočeno v letech 2010 až 2019!
S poměrem výdajů a příjmů a z toho plynoucího čistého profitu už je situace
Joker
Joker | © Warner Bros. Pictures
samozřejmě složitější, neboť moderní blockbustery sypou kromě oficiálního natáčecího rozpočtu desítky milionů dolarů také do neustále expandujícího marketingu, a proto byl například letošní Joker se skromným šedesátimilionovým rozpočtem ve výsledku lépe profitujícím filmem než Avengers: Endgame, o jehož tržbách a pozici v následujícím žebříčku pochopitelně všichni víte. Takové porovnávání však přesahuje to často němé žasnutí nad tím, na jaké cifře se tržby 20 nejvýdělečnějších filmů poslední dekády nakonec zastavily - zde je máme.

20. Captain America: Občanská válka (2016)

$1,153,300,000
Jeremy Renner, Chris Evans, Sebastian Stan, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie
Captain America: Občanská válka
Marvel Cinematic Universe si minimálně z pohledu hrubých zisků celou dekádu absolutně podmanil, o čemž nemohou být žádné pochyby. Uvrhnutí většiny jeho klíčových hrdinů do občanské války znamenalo pouhé tři roky před vyvrcholením další sázku na jistotu, skrze níž Kevin Feige znovu potvrdil svou fungující koncepci celovečerních filmů na bázi návazného seriálového vyprávění. Rozpočet dalece přesahující 200 milionů dolarů se tak opět bez problémů navrátil, a to nejde zdaleka o nejvýdělečnější projekt série.

19. Mimoni (2015)

$1,159,400,000
Mimoni
Mimoni
Žlutí tik-ťakové byli po jejich vystoupení v celovečerním animáku Já, padouch zjevením, které se vetřelo snad do každé domácnosti s malými ratolestmi. Roztomile žvatlající stvoření si logicky dokráčela pro vlastní film, o jehož kvalitách bych sice mohl silně polemizovat, ale trefa do žlutého to byla nezpochybnitelná a diváci s dětmi se do kin jen hrnuli. Mimoni jasně ukázali, jak silným spotřebním zbožím může být film věnovaný čistě dětem, a odhadci tržeb už jsou jistě zvědaví na pokračování, které dorazí již tento rok.

18. Iron Man 3 (2013)

$1,214,800,000
Robert Downey jr.
Iron Man 3 | Marvel Studios
MCU podruhé. A opět vedené Tony Starkem, jenž se v podání Roberta Downeyho stal možná nejoblíbenější filmovou postavou let minulých. Jeho třetí sólový snímek pod vedením ikony buddy-movies Shanea Blacka vydělal podstatně více než předchůdci (jednička 585 milionů celosvětově a dvojka 623) a skvěle navázal na fenomenální úspěch první týmovky z roku 2012. Kdo by tehdy tušil, kam až se dají v následujících letech tržby téhle komiksové značky ještě našponovat.

17. Ledové království 2 (2019)

$1,221,000,000
Ledové království II
Ledové království II | Walt Disney Studios
Jediný snímek na seznamu, jehož zisky stále porostou a v průběhu příštích týdnů se zřejmě posune ještě výše. První Ledové království přesně splnilo požadavky vánoční rodinné podívané a stalo se rychlým fenoménem. Po šesti letech přišel Disney s pokračováním, které podle všech indicií svého předchůdce nakonec strčí do kapsy - už nyní má vyšší domácí tržby a ty celosvětové jsou vyloženě na dohled. Jedno se Myšákovi prostě upřít nedá - cílové publikum si najít stále umí.

16. Rychle a zběsile 8 (2017)

$1,235,800,000
Vin Diesel
Vin Diesel
Série Rychle a zběsile je dalším mimořádným úkazem herecké star-power a nadupaného marketingu, jenž divákům slibuje díl od dílu divočejší zážitek. Už jednička měla před dvaceti! lety při rozpočtu necelých 40 mega krásné dvousetmilionové tržby, ale skutečný nákop přišel až s přítomností Dwayna Johnsona v pětce, kdy se Vin Diesel s rodinkou konečně dostali nad půl miliardy. A od té doby se přepočítávají luxusní zisky, v nichž nezahálela ani osmička, která se některými akčními sekvencemi už řadí k čistokrevným sci-fi. Přes obří rozpočet jde o výborný výsledek, jenž jednoznačně zajistil prostor pro další dvě pokračování. Co by za něco takového dali Piráti z Karibiku.

15. Úžasňákovi 2 (2018)

$1,242,800,000
Úžasňákovi 2
Úžasňákovi 2 | Pixar
První Úžasňákovi z roku 2004 patří k nejoblíbenějším a také nejlepším animovaným snímkům vůbec a po více jak deseti letech už skoro nikdo nedoufal, že by se mohl dočkat návratu superhrdinské rodinky dočkat. Pixar si naštěstí dal s pokračováním na čas a přišel s velmi povedeným příběhem, který okamžitě rozvířil pozitivní šeptandu a doslova nahnal rodiny s dětmi do přeplněných kinosálů. Miliarda a čtvrt zařadila snímek na druhé místo v rámci animovaných děl v celé historii a dá se předpokládat, že trojky se v budoucnu ještě dočkáme. A pokud ji opět dostane na starost Brad Bird, nemám o její kvalitu a finanční odměny žádné obavy.

14. Kráska a zvíře (2017)

$1,263,500,000
Dan Stevens, Emma Watson
Kráska a zvíře
Jediný snímek z této dvacítky, který jsem neviděl, a popravdě se k tomu v nejbližší době nechystám. Opačný názor však měly miliony diváků po celém světě, které vzaly kina útokem a v kasách nechaly finanční obnosy, které Disney potřeboval, aby si tvorbu hraných předělávek svých klasických animovaných hitů bohatě obhájil. Více jak miliarda a čtvrt je samozřejmě obdivuhodné číslo a jsem rád také za režiséra Billa Condona, na jehož mistrovské drama Bohové a monstra vždy moc rád vzpomínám.

13. Ledové království (2013)

$1,276,500,000
Ledové království
Ledové království | Disney
Nebýt Star Wars a čerstvé předělávky Lvího krále, stalo by se Ledové království vůbec nejúspěšnějším Disneyho projektem dekády. Copatá princezna Elsa zpívající nakažlivě chytlavé Let It Go byla před šesti lety všude a studio ukázalo, že stále umí vyrobit vánoční klasiku, na kterou vyrazí celé rodiny. Obří tržby znamenaly nejvýdělečnější animovaný film všech dob a jednu z filmových značek, na něž se bude v rámci této dekády nejvíce vzpomínat (minimálně z pozice dětského publika, které nelze podceňovat).

12. Jurský svět: Zánik říše (2018)

$1,309,500,000
Jurský svět: Zánik říše (5)
Jurský svět: Zánik říše | Universal Pictures
Navzdory značně kritičtějšímu diváckému přijetí v kinech první pokračování Jurského světa opět koncertovalo a stáj producenta Stevena Spielberga může být maximálně spokojená. Zánik říše stále naplno těží ze své prestižní filmové značky, která zatím neomrzela, a jeho tržby mohly být možná ještě výraznější, kdyby vyrukoval s údernější kampaní. Film samotný však vzbudil spíše rozporuplné reakce a je otázkou, nakolik ovlivní přijetí chystané trojky, v níž konečně uvidíme dinosaury pobíhat ve volné přírodě. Nebudu vám nic nalhávat, já u toho v kině chybět nehodlám.

11. Star Wars: Poslední z Jediů (2017)

$1,332,500,000
Star Wars: Poslední z Jediů
Star Wars: Poslední z Jediů
Přestože je výše uvedená suma závidění hodná a prostřední část nové Star Wars trilogie dělí jen krůček od první desítky nejbohatších filmů dekády, tržby Posledního z Jediů byly pro Disneyho po enormně výdělečné Epizodě VII zklamáním. Řadu diváků snad Síla se probouzí neuspokojila, ale ještě více jich skuhralo nad příběhovými twisty osmičky, která samozřejmě fanoušky do kin vcucla ve velkém, ale často je vyplivla nespokojené. Režisér Johnson se nebál přijít s odvážnými dějovými odbočkami, což mu mnozí vyčítají, ale mě osobně tím velmi potěšil a mnohem tuctovější Epizodě IX škodolibě přeji, aby za tržbami předchozího dílu hezky zaostala - zatím to také vypadá, že Vzestup Skywalkera na první dvacítku ani dodatečně nedosáhne.

10. Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011)

$1,341,500,000
Daniel Radcliffe
Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 | Warner Bros.
První desítku otevírá vyvrcholení nejslavnější kouzelnické ságy, kterým Britové ukázali záda i většině zámořských konkurentů. Každý předchozí film z populární série hravě překonal hranici půl miliardy dolarů (hned jednička si připsala přes 900 milionů!), ale až druhá část Relikvií smrti se přehoupla přes miliardu a navrch přidala ještě pěkných pár dolarů. Očekávání epické bitvy o Bradavice, v níž se bude hromadně umírat a Voldemort zase narazí na zákeřné Expelliarmus, zkrátka zabralo i na diváky, kteří Harryho Pottera dosud přehlíželi, a nejvýdělečnější evropský film byl na světě. Škoda jen, že tento fenomenální úspěch přiměl J.K. Rowling, aby ve Fantastických zvířatech hodnotu slavné značky poněkud devalvovala.

9. Black Panther (2018)

$1,346,900,000
Michael B. Jordan, Chadwick Boseman
Black Panther (2018) | če
Dost možná největší marvelovské překvapení z pohledu tržeb a suverénně nejúspěšnější superhrdinská sólovka. Black Panther chytře zacílil na černošské publikum a navrch přihodil atraktivní prostředí a netradičně dramatický příběh s antagonistou, jehož motivace nevyznívaly nijak mimozemsky a diskutabilně. Snímek byl v kinech trvalkou, která všem skeptickým prognózám vyrazila dech, a dokráčel dokonce až na oscarová klání v prestižních kategoriích, čímž posunul tvorbu MCU zase o kousek výše.

8. Avengers: Age of Ultron (2015)

$1,405,400,000
Jeremy Renner
Avengers: Age of Ultron | Marvel Studios
Ačkoli se jedná o nejhorší týmovku MCU s jednoznačně nejslabším záporákem, Age of Ultron se už vezl na vlně obří divácké pozornosti, jakou mu zajistili úspěšní předchůdci, a v kinech jednoznačně triumfoval. Vždyť koho tehdy dopředu nenalákalo představování nových postav v čele se Scarlet Witch, ten musel do kina spěchat alespoň proto, aby mu neunikl avizovaný souboj Hulka s Iron Manem. I spíše průměrný snímek může slavit finanční žně, když je součástí promyšleného konceptu a efektivního marketingu.

7. Rychle a zběsile 7 (2015)

$1,516,000,000
Ludacris, Tyrese Gibson, Michelle Rodriguez, Paul Walker
Rychle a zběsile 7
Co se tržeb týče, měla parta kolem Vina Diesela velký důvod k oslavám. Vydělat více jak půldruhé miliardy na šestém pokračování série, v níž se hlavní hrdinové nahánějí drahými auty? Klobouk dolů. Bohužel, tajemství tak značného úspěchu je tentokráte známé a není na něm vůbec nic veselého. Nechci tvrdit, že by tenhle ultimátní akčňák velmi oblíbeného režiséra Jamese Wana nedokázal přilákat do kin davy diváků jen na příslib ještě monstróznější naháněné, v níž bude jako záporák figurovat sám Jason Statham, ale faktem je, že až tragické úmrtí sympaťáka Paula Walkera před dokončením natáčení přimělo k návštěvě kina i ty diváky, kteří by jinak zájem nejevili. Závěrečné rozloučení s modrookým hercem mluví za vše - Vin Diesel i ostatní by jistě každý dolar vyměnili za to, aby mohl být Paul stále mezi námi.

6. Avengers (2012)

$1,518,800,000
Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Chris Evans, Chris Hemsworth
Avengers
Dá se říci, že tímto filmem začalo to pravé marvelovské šílenství. Sesumírování největších hrdinů MCU do jednoho našlapaného bijáku, kde se všechny cool postavy vzájemně špičkují a v závěru oddávají stylové devastaci městské metropole, zafungovalo po několika představovacích sólovkách bravurně a film nejenže šlapal jako hodinky, ale také nahnal do kina davy, které se zasloužily mimo jiné o největší americký otvírák té doby. Avengers se okamžitě stali oblíbenou položkou filmového nerda a vyhledávaným zbožím, což eskalovalo o pár let později u dvou filmů, na které teprve přijde řada.

5. Lví král (2019)

$1,655,151,910
Lví král
Lví král | Walt Disney Studios
Sázka na jistotu. Ničím jiným vlastně nová adaptace milovaného animáku od režiséra Knihy džunglí, tedy další nové adaptace milovaného animáku, ani být nemohla. Samozřejmě, Jon Favreau přišel s velmi naturalistickou živou animací, čímž na jednu stranu všechny přesvědčil, že dnešní trikové možnosti jsou takřka nekonečné, ale na stranu druhou vysál ze zvířecích postaviček život a roztomilou mimiku, která je v původní verzi polidšťovala. To ale po nostalgických trailerech nemohlo rodiny s dětmi a pamětníky starší verze odradit od toho, aby vzali kina útokem, a Lví král si navzdory minimální příběhové inovaci dokráčel pro fantastická čísla, která mu nikdo neodpáře.

4. Jurský svět (2015)

$1,670,400,000
Chris Pratt
Jurský svět
Jurský park z roku 1993 je kinematografickým milníkem a jedním z té zmiňované miliardové smetánky, ovšem jeho hůře přijímaná pokračování položila sérii na více jak deset let k ledu. V Universalu však pečlivě kuchtili ambiciózní pokračování, které mělo zavést publikum zpět na Isla Nublar, vysněný park Johna Hammonda konečně zprovoznit a navrch přihodit třešničku v podobě zabijáckého dinosauřího hybrida. Očekávání byla samozřejmě velká, ale jen málokdo čekal, že Indominus Rex s tehdy extrémně populárním Chrisem Prattem v pohodě překonají laťku půldruhé miliardy a s předstihem zajistí zkompletování nové trilogie. Do té doby šlo o nejbohatší projekt dekády, ale Universal se nakonec musel Myšákovi od Disneyho přeci jen hluboce poklonit.

3. Avengers: Infinity War (2018)

$2,002,100,000
Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War
V pořadí druhým snímkem, jenž v posledních deseti letech překonal hranici dvou utržených miliard, se stalo úvodní komiksové megastřetnutí proti nejmocnějšímu antagonistovi dosavadní marvelovské éry. Infinity War měla už dlouho dopředu punc události, která spojí všechny milované aktéry a v níž bude blesky osudovosti doprovázet hřmění epické akce a nepředvídatelnosti. Film svých slibů také dostál a fanoušci na něj opakovaně stáli dlouhé fronty, čemuž jistě dopomohlo i šeptání o zdrcujícím finále ze strany těch nadšených diváků, kteří se dostali na úvodní projekce. Na Avengers musel jít skoro každý, což se jen podtrhlo o rok později u absolutního završení.

2. Star Wars: Síla se probouzí (2015)

$2,068,200,000
Harrison Ford
Star Wars: Síla se probouzí | Lucasfilm Ltd.
Poté, co společnost Disney odkoupila roku 2012 slavný Lucasfilm za více jak 4 miliardy dolarů, bylo nevyhnutelné, že obří investici bude chtít nová šéfka Kathleen Kennedy co nejrychleji vyrovnat - a z čeho jiného čerpat než z nejslavnější filmové značky posledních čtyřiceti let (a možná i všech dob). Star Wars se roku 2015 po deseti letech vrátily do kin a Síla se probouzí měla odstartovat novou rozmáchlou trilogii pod vedením talentovaného J.J.Abramse. Sledovanost trailerů byla enormní, zápletka utajovaná a návrat starých známých Chewbaccy a Hana Sola měl pojistit rekordní divácký zájem. A vlastně vše vyšlo podle plánu - kritici i diváci byli velmi spokojení, a byť šlo o jeden velký fan service s několika omšelými zvraty, tržby nabobtnaly na více jak dvě miliardy. Tehdy asi jen málokdo tušil, jak problematickým směrem se bude série dále vyvíjet.

1. Avengers: Endgame (2019)

$2,797,800,000
Josh Brolin
Avengers: Endgame | Walt Disney Studios
Před premiérou vyvrcholení čtvrté fáze MCU jistě každý fanda ve vzduchu cítil, že se jedná o něco výjimečného. Vždyť žádný jiný snímek v historii se nikdy nechystal uzavřít návaznou sérii čítající přes dvacet celovečerních filmů a žádný jiný snímek minimálně od třetího dílu Pána prstenů nedonutil tolik fanoušků, aby si netrpělivě odškrtávali dny, které zbývají do premiéry. Avengers: Endgame byla z pohledu diváckého zájmu a nakonec i tržeb největší filmová událost této dekády, o níž se toho napsalo opravdu hodně a která nakonec odsunula zdánlivě nedostižný Avatar z pozice historické finanční jedničky. K filmům od Marvelu můžeme mít výhrady, ale tento famózní úspěch je zkrátka zasloužený. Momentálně si ani nedokážu při stagnaci Star Wars představit projekt, který by v příštím desetiletí zvládl tenhle rekord trumfnout - snad jen pokračování Avatara, na němž si dává Jim Cameron sakramentsky záležet.