Moderní technologie a svoboda? Future Gate cílí na aktuální téma

Moderní technologie a svoboda? Future Gate cílí na aktuální téma
Blade Runner (1982) | plakát / archiv
“Cyberpunková kultura ve filmové produkci nastavuje zrcadlo moderní společnosti. Technika zde není využívána ku prospěchu jedinců, ale často zneužívána ke kontrole obyvatel, udržení rozdělení moci či korporátní hegemonie, tedy omezení osobní či společenské svobody,” přibližuje pořadatel festivalu Filip Schauer. “Chceme tak upozornit na aktuální i možné budoucí problémy související s moderními technologiemi a jejich možným zneužitím. Cyberpunk bude rezonovat ve vybraných filmech, přednáškách, školních projekcích i dekoracích. V doprovodném programu dáme prostor pro prezentaci konceptu smart cities. Festival tak dá šanci jednotlivým městům představit své koncepty a vize města budoucnosti.”
neonovy-svet-cyberpunku-ovladne-sedmy-rocnik-sci-fi-festivalu-future-gate
Novinkou 7. ročníku festivalu Future Gate je soutěž filmových novinek. Soutěžit o hlavní cenu festivalu budou celovečerní filmy, které tvůrci přihlásili nebo je vyberou dramaturgové festivalu. Vítěze zvolí tříčlenná mezinárodní porota složená z filmových tvůrců. Diváci budou moci hlasovat o Diváckou cenu. Kromě soutěžní části festival nabídne sekci legend žánru a sekci dokumentárních filmů. První tvoří snímky, které zásadním způsobem ovlivnily vývoj science fiction a zároveň mají vztah k tématu připravovaného ročníku.
Dokumentární sekce nabídne kromě promítání vlastních snímků také diskuze na témata jako kyberbezpečnost, svoboda v on-line světě i biokybernetika. Vzhledem k tématu festivalu jsou připravovány i speciální filmové projekce pro studenty základních a středních škol. Promítány budou dokumentární filmy o kyberšikaně nebo svobodě médií, které upozorní studenty a žáky na současné nebezpečí na internetu. Po projekci bude následovat beseda s odborníkem na dané téma.
Harrison Ford
Blade Runner | Warner Bros.
Pražská a brněnská část festivalu bude zakončena symfonickým koncertem Pražského filmového orchestru. V repertoáru nebudou chybět nesmrtelné skladby z filmů Apollo 11, Vetřelec, Blade Runner, Hvězdné války a mnohé další. Koncert bude věnován zesnulému filmovému střihači Terrymu Rawlingsovi (Vetřelec, Blade Runner, Vetřelec3), který byl v roce 2016 hostem festivalu. Filmovou prohlídku již tradičně doplní besedy se zahraničními tvůrci, filmovými kritiky a hosty z různých oblastí vědy i kultury.
Filmový program a jména hostů Future Gate budou postupně zveřejněny na začátku roku 2020.