Čarodějka ze Zaklínače: Nejvíce ji baví kostýmová tvorba a strašení dětí v MHD

Čarodějka ze Zaklínače: Nejvíce ji baví kostýmová tvorba a strašení dětí v MHD
Rozari aka Triss (Zaklínač) | Bronislav Bažant
Cosplayi se věnuje už od roku 2014 a začala s ním během studií na Vysoké škole. Díky velké časové i finanční tísni studenta, kterou určitě všichni dobře známe, ale neměla moc příležitostí začít se svou tvorbu naplno. Teprve po dostudování se její produktivita značně zvýšila a z jednoho kostýmu ročně se jich stalo několik. Na cosplayi ji nejvíce baví proces výroby, samotné nošení už je jen dodatek, který by měla splnit. Mezi její první kostýmy patří Erza Scarlet z japonskému animovaného seriálu Fairy Tail (2009) a tato postava ji zaujala svým obrovským charismatem a především zajímavým vizuálem.
nejvice-ji-bavi-kostymova-tvorba-a-potom-strasit-deti-v-mhd-co-dalsiho-o-sobe-prozradila-ceska-carodejka-ze-zaklinace-6
Rozari aka Erza Scarlet (Fairy Tail) | Eva Hlavatá
Rozari o sobě během rozhovoru prozradila, podle čeho si kostýmy vybírá. Prý by nikdy nemohla cosplayovat muže, protože na ně nemá postavu a ani obličejové rysy. Má ráda Mavis z Hotelu Transylvánie (2012), Vanilopku z Raubíře Ralpha (2012) a Koralínu (2009). Prý se v charakterech s velkýma očima a něžnými rysy dokáže lépe vidět. Je to zkrátka něžná dívka, na kterou by se podle jejích slov hodil akorát Deadpool (2016), a to díky tomu, že by si celou tvář pokryla latexem a tím své dívčí rysy eliminovala.
nejvice-ji-bavi-kostymova-tvorba-a-potom-strasit-deti-v-mhd-co-dalsiho-o-sobe-prozradila-ceska-carodejka-ze-zaklinace-17
Rozari aka Mavis (Hotel Transylvánie) | Mitty - Cosplay Photography
Rozari zbožňuje tvorbu Tima Burtona, to máme společné. Před dvěma lety propadla kouzlu Sirotčince slečny Peregrinové (2016) a pustila se do tvorby kostýmu oblíbené Emmy Bloom, se kterým šla na svou úplně první soutěž a vyhrála třetí místo (Animefest 2017). Při výběru ale také zvažuje to, za jakým účelem bude kostým vytvářet, jestli s ním bude chtít jít do soutěže, nebo si ho jen tak někam vzít a nafotit. Podle toho se totiž rozhoduje, kolik do něj bude investovat financí, ale také času.
Díky své vášni a citu pro detail, se poté začala soustředit právě na Zaklínače (2015) a jeho universe. Kostýmy z této herní a knižní série jsou dostatečně detailní na to, aby uspokojily její touhy. Právě tak vznikla Philippa Eilhart, vítězný kostým letošního Vienna Comic Conu, se kterým nás bude reprezentovat v Chicagu.
nejvice-ji-bavi-kostymova-tvorba-a-potom-strasit-deti-v-mhd-co-dalsiho-o-sobe-prozradila-ceska-carodejka-ze-zaklinace-4
Rozari aka Philippa Eilhart (Zaklínač) | Photo Kay
Rozari si Philippu nevybrala kvůli obdivu její povahy, jak sama řekla, Philippa je zlá a vypočítavá a taková Rozari určitě není a ani by taková být nechtěla. Vybrala si ji právě díky krásnému detailnímu designu, který ji naprosto uchvátil. Navíc je prý mnohem zajímavější cosplayovat zlé charaktery, protože se s nimi dá pak naživo mnohem lépe pracovat a jsou oblíbenější i před fotoaparáty. Mimo jiné si také užívá cestování MHD a strašení malých dětí, protože co si budeme vykládat, Philippa je zajímavá nejen po stránce kostýmu, ale také makeupu, a tak to ve finální podobě stojí za to. Strašení dětí je sice neobvyklý koníček, ale pořád koníček. To nevadí, Rozari, každý jsme nějaký.
nejvice-ji-bavi-kostymova-tvorba-a-potom-strasit-deti-v-mhd-co-dalsiho-o-sobe-prozradila-ceska-carodejka-ze-zaklinace-1
Rozari aka Philippa Eilhart (Zaklínač) | Photo Kay
K soutěžení ji přivedla její vlastní ambice a skutečnost, že se nebojí vystupovat na jevišti. Velkou roli také hrálo to, že bydlí v Brně, ve kterém se pořádá Animefest, zaručeně zatím největší fandomovský festival u nás, a tak to měla šalinou sotva pár minut cesty od domova. Rozari si soutěžení užívá a určitě s tím nehodlá jen tak přestat. Přejeme jí spoustu dalších úspěchů.
Na příští rok plánuje kromě výletu do Chicaga také další kostýmy. Ráda by dokončila kostým Anny z Ledového království 2 (2019), Syannu ze Zaklínače, dále chystá pro své fanoušky překvapení v podobě kostýmu ze Star Wars a také si vytvoří postavu z jejího nejoblíbenějšího filmu, kterým je Největší showman (2017). Můžeme se tedy těšit na kostým Anne Wheeler, která bude v jejím podání jistě naprosto kouzelná.
Jejím nejoblíbenějším charakterem, který kdy cosplayovala, je právě Emma Bloom ze Sirotčince slečny Peregrinové, kterou má ráda už dva roky a stále se jí neomrzela. Nejoblíbenějším kostýmem je ale Philippa Eilhart, a to prý proto, že se jedná o poslední kostým, který vytvořila. Použila na něm totiž zatím nejvíce technik, zdokonalila se, a to dělá tento cosplay vyjímečným. U cosplayerů už to tak bývá, že oblíbený kostým je vždy ten poslední, protože právě na něm strávili nejvíc času, nejvíce se naučili a zkrátka ho vnímají jako prozatimní vrchol své cosplayerské kariéry. Třeba to bude příští rok právě Anna z Ledového království, která bude jejím nejoblíbenějším kostýmem.
nejvice-ji-bavi-kostymova-tvorba-a-potom-strasit-deti-v-mhd-co-dalsiho-o-sobe-prozradila-ceska-carodejka-ze-zaklinace-9
Rozari aka Emma Bloom (Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti) | Bronislav Bažant
Všem, kteří by chtěli s cosplayem začít Rozari radí, nebát se do toho skočit po hlavě. Nezdráhat se vybrat charakter, který mají nejraději a s chutí se do něj pustit. Děláte to přeci pro sebe a nikdo se vám nebude smát, když to nebude na poprvé nejpřesnější. Neměli byste se bát oslovit jiné cosplayery, třeba i ty zkušenější a zeptat se jich na pár rad, protože jinak to nejde. No a pokud máte ve svém okolí někoho, kdo sdílí stejný koníček, nebo má zkušenosti s tvorbou kostýmů, chytit se ho jako klíště a už nepustit.
Rozari je velmi příjemná a nadaná cosplayerka, které leží svět u nohou. Nebojí se riskovat, nebojí se být svá a dělat, co ji baví. Přejeme jí hodně úspěchů v Chicagu a kdo ví, třeba o ní ještě jednou uslyšíme.
Poznáte oblíbené sci-fi snímky?