Režisér Star Wars: Poslední z Jediů si napravil reputaci

Režisér Star Wars: Poslední z Jediů si napravil reputaci
Na nože | Lionsgate
Na jeho hvězdně obsazenou detektivku Na nože, situovanou do starého panství, naopak všichni pějí chvály. Už z trailerů jsme tušili, že by se tahle žánrová hříčka mohla vyvést, opravdovým překvapením je ale její úspěch. Za debutový víkend si došla pro 27 milionů, respektive pro 41 (v USA se slavilo Díkůvzdání, takže se do kina hrnuly davy i před víkendem), ze zbytku světa přišlo dalších 30, což momentálně dělá 71 milionů celosvětově. To je pro podobný druh žánrovky přímo skvělé úvodní číslo a nejspíš za to Johnson vděčí mimo jiné i úspěšné Vraždě v Orient Expresu, která dva roky zpátky u diváků slušně zabodovala, přičemž pracovala s podobným modelem.
Ačkoli se Na nože uvedlo výborně, nijak to neotřáslo suverénní pozicí Ledového království II. Snímek v rámci prodlouženého víkendu utržil 124 mega, film má po deseti dnech jen z Ameriky 288 milionů a globálně to dělá 739 milionů dolarů. Jedničku diváci milovali, takže se čekal obrovský úspěch a zdá se, že už ho nic nenaruší. Je sice pravdou, že Jumanji 3 a nejnovější Star Wars si z koláče tenhle měsíc ukousnou hodně, ale tyhle veletoče začnou nejdřív za dva týdny (konkrétně Jumanji 3 13tého a Vzestup Skywalkera 19tého). Elsa s Annou tak mají dost času nejen na to pokořit miliardu (což by bez problémů měly dát), ale možná i 1,2 miliardy jedničky.
Jedinou další víkendovou novinkou v US kinech bylo drama Queen & Slim o černošské dvojici, která si vyšla na rande a je z toho variace na Uprchlíka. Nevypadá to extra zajímavě, ale recenze jsou vynikající a svátky snímek vyhnaly na solidních 16 milionů, což není pro podobný film vůbec málo. V Universalu si rozhodně mohou gratulovat, rozpočet byl pouhých 20 mega.
reziser-star-wars-posledni-z-jediu-si-napravil-reputaci
Ledové království