Díky Jackiemu Chanovi téměř dosáhl na kaskadérského Oscara. Čech Radek Bruna pohovoří o své profesi

Díky Jackiemu Chanovi téměř dosáhl na kaskadérského Oscara. Čech Radek Bruna pohovoří o své profesi
Projekt A | Fortune Star Media
Patnáctý ročník festivalu asijských filmů Filmasia odstartuje 5. prosince v 19:00 v pražském kině Lucerna poctou Sammu Hungovi s filmem Můj strážný senior. Ten spadá do sekce nazvané Kmotři akce, oslavující hongkongské akční filmy i jejich nejšílenějších kaskadérské kousky.
Můj strážný senior
Můj strážný senior | Edko Films
V jejich stopách kráčí sekce Učedníci, zaměřená na asijskou akční tvorbu, která z hongkongské žánrové tradice vychází. Zde mohou diváci vidět novinky z Indonésie, Vietnamu či Tchaj-wanu, odkud dorazí například brilantní Parchanti (2018). Ambiciózní debut si vysloužil šest nominací na prestižních cenách Golden Horse Awards za chytré spojení černé komedie a nekompromisní akce.
Parchanti
Parchanti | Ablaze Image
Na zmíněné filmy naváže doprovodný program s jeho prvním hostem - tím bude hongkongská umělkyně a spoluzakladatelka projektu Relentless Melt Iresa Cho, jejíž abstraktní krátké filmy se vyznačují spojením tradiční ruční kresby, animace a archivních materiálů. Na selekciRelentless Melt: Hongkongské abstrakce spolu s úvodem Iresy Cho se mohou návštěvníci festivalu těšit v sobotu 7.12. v kině Ponrepo od 15:00.
V neděli proběhne od 17:00 projekce krátkometrážních dokumentárních filmů o Japonsku z roku 1963 známých cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky. Po jejím skončení naváže beseda s režisérkou Harunou Honcoop a fotografem i cestovatelem Zdeňkem Thomou, který strávil mnoho let ve více než dvaceti asijských zemích.
Radek Bruna
Radek Bruna
Posledním hostem letošní Filmasie bude Radek Bruna z týmu FILMKA, s kterým v neděli 8. 12. od 19:30 v kině Ponrepo proběhne Masterclass: Povolání kaskadér. Radek Bruna je jedním z nejzkušenějších kaskadérů v Čechách a pravidelně pracuje i jako jejich koordinátor, herec a trenér. V roce 2003 byl nominován na kaskadérského Oscara, Taurus World Stunt Awards, za souboj s Jackiem Chanem. Právě s ním natáčel v Praze populární komedii Rytíři ze Šanghaje (2003). Na masterclass naváže projekce legendární akční komedie Projekt A (1983) s Jackiem Chanem.
Vaše hvězda nemá tvář! Poznáte herce?