Comic Con ve Vídni ohromila česká cosplayerka kostýmem ze Zaklínače

Comic Con ve Vídni ohromila česká cosplayerka kostýmem ze Zaklínače
Rozari Cosplay aka Philippa Eilhart | haneiro.at
Jednalo se o pátý ročník jedné z největších akcí v Evropě. Tento festival se nazývá Vienna Comic Con, často zkracován pouze na VIECC. Je to con zaměřený na komiksovou, filmovou, herní a japonskou tématiku. Koná se uvnitř výstaviště Messe Wien, poblíž světoznámého Prateru, a už pátým rokem si získává srdce a přízeň každého správného fanouška. Na festival se sjíždí cosplayeři, fanoušci a herní nadšenci z celé Evropy (věkový průměr někde od 0 do 80 let). Opravdu není žádnou vzácností zde potkat mladou rodinu s dítětem v kočárku či nadšenou babičku ve filmovém kostýmu svého oblíbeného charakteru.
viden-obsadili-navstevnici-comic-conu-a-cesi-se-bali-do-chicaga-16
Prostory VIECC | Martina Hešová
Steven Seagal, Sean Astin, Jack Dylan Grazer a další. Evropskou metropoli o víkendu navštívili známí hosté, kteří zde byli proto, aby pozdravili své fanoušky. Každý příznivec zde měl možnost setkat se se svým idolem, naživo si s ním promluvit a získat třeba i fotku a originální podpis. Ať už si ale fotku vzal nebo ne, jistě získal nezapomenutelný zážitek. Nejvíce fanoušků zde měla mladá hvězda Jack Dylan Grazer, kterého známe například z hororu To (2017, 2019) a nebo Shazam! (2019), u jehož pultíku bylo vždy doslova narváno a fanynky převážně dospívajícího věku se k němu hrnuly ve skupinkách.
Peníze zde ale mohl každý utratit všelijakými způsoby, nejen za podpis od herecké hvězdy. Já například strávila nejvíce času v tzv. artist alley, neboli v prostorech vyhrazených pro mladé a nadějné umělce, kteří zde byli proto, aby ukázali a prodali své originální a nápadité výrobky. Pokud ale někomu zbyla eura po projití této obrovské haly, mohl se přesunout hned do prostorů vedlejších, ve kterých své peníze mohl utratit za nejrůznější merch, ať už s anime, filmovou nebo třeba fantasy a gothic tématikou.
viden-obsadili-navstevnici-comic-conu-a-cesi-se-bali-do-chicaga-7
viden-obsadili-navstevnici-comic-conu-a-cesi-se-bali-do-chicaga-10
Na celém comic conu bych negativně hodnotila jednu věc. Jestli se někdo těšil na workshop nebo na přednášku, očividně z ní nic neměl jestliže nebyl z německy mluvící země, či alespoň jazyk neovládal dobře natolik, aby z výkladu přednášejícího něco měl. Všudepřítomná němčina a omezený anglický překlad je podle mě pro festival takového rozsahu opravdu velkým mínusem. Sama sice přednášky moc nenavštěvuji, ale ráda se účastním cosplay soutěží jako divák, o což jsem se samozřejmě neochudila ani ve Vídni.
Cosplayeři z celé Evropy byli však při vyhlašování výsledků stejně zmatení jako diváctvo, poněvadž nevěděli, jakou cenu dostali, za co ji dostali a co jim porotci vychválili či naopak zkritizovali. Když už tedy překonali veškeré překážky při výrobě, čekala je menší past v podobě jazykové bariéry, kterou není jednoduché překonat. Ani samotná vítězka, česká cosplayerka Rozari, která zde ohromila nejen diváky svým kostýmem Philippy Eilhart z herní legendy Zaklínač: Divoký hon, pořádně nevěděla, že vyhrála. Tímto ji samozřejmě za celou redakci gratuluji a děkuji, že opět Evropě ukázala, že jsou češi talentovaný a pracovitý národ. Jako vítězka postupuje do dalšího kola soutěže na úroveň celosvětového šampionátu, který se bude konat příští rok v americkém Chicagu.
viden-obsadili-navstevnici-comic-conu-a-cesi-se-bali-do-chicaga
viden-obsadili-navstevnici-comic-conu-a-cesi-se-bali-do-chicaga-28
Celkově bych vídeňský festival hodnotila velmi kladně. Je zde poznat, že organizátoři jsou profíci na svém místě, protože ať už se jedná o přesně dodržovaný časový harmonogram, množství fandomů, stánků a zábavných aktivit, bylo vše naprosto perfektní. Vídeň jsem opouštěla velmi nerada, ačkoliv jsem byla opravdu vyčerpaná, ale už teď se těším na příští rok, kdy se bude VIECC konat 21. - 22. 11.. Tak si rezervujte datum.
Vaše hvězda nemá tvář! Poznáte film?