Nový kraťas od Pixaru: Dětský autismus není na překážku

Nový kraťas od Pixaru: Dětský autismus není na překážku
Float | Pixar
Ten pokračuje ve svém rozpracovaném projektu série krátkých nezávislých snímků SparkShorts.
Snímek s názvem Float byl jedním z prvních (dosud nezveřejněných) kraťasů, který se již dočkal premiéry a ohlasy na něj jsou vskutku výjimečné. A není to jen proto, že se poprvé v hlavní roli představují postavy filipínského původu, je to kvůli tématu, se kterým snímek pracuje.
pixar-se-neboji-ani-autismu-kratas-float-je-toho-dukazem
Float | Pixar
Hlavním hrdinou příběhu od režiséra Bobbyho Rubia je otec, který zjistí, že jeho syn se umí vznášet, což ho odlišuje od ostatních dětí. Aby sebe i svého syna uchránil před soudy, rozhodne se vše utajit a synovi ve vznášení bránit. Když se ale nakonec odlišnost jeho dítěte provalí, musí se otec rozhodnout zda utéct nebo přijmout to, kým jeho syn je.
pixar-se-neboji-ani-autismu-kratas-float-je-toho-dukazem
Float | Pixar
Ptáte se, co je na tom tak zvláštního? Inu, ono vznášení je metaforou pro autismus nebo jakoukoliv vrozenou vadu dítěte, která způsobuje, že je v očích ostatních lidí kolem jiné. Rubia k napsání příběhu inspiroval vztah s vlastním synem, který autismem trpí.
“Když jsem si poprvé vyslechl synovu diagnózu, nenesl jsem to dobře," vzpomíná Rubio. "Moje žena mi tehdy řekla, že jsem vypravěč, že bych měl možná svůj příběh vyprávět," dodal. Sedl si tedy ke stolu a příběh vytvořil, paradoxně ho ale vymyslel s postavami bělochů, protože si myslel, že by divákům filipínský původ hrdinů mohl vadit. Pak mu ale přítel poradil ať to změní. A měl pravdu, pokud se jedná o silný příběh, který má co sdělit, na barvě kůže nesejde.