Trailer: Film o legendárním polárníkovi se natáčel i v Praze

Trailer: Film o legendárním polárníkovi se natáčel i v Praze
Amundsen | Motion Blur Films AS, AB Svensk Filmindustri and Film Kolektiv
Amundsen
Být slavným objevitelem se Roald Engelbregt Gravning Amundsen rozhodl už jako malý. Měl v sobě odhodlání, touhu, vytrvalost, tvrdohlavost, zároveň to byl pro mnohé nenapravitelný snílek. Vůli dobrodruha ale doplňovala snaha o prvenství za každou cenu. Pro své cíle byl ochotný hazardovat a obětovat dobré jméno a pověst, životy svých druhů i životní vztahy. V pozadí Amundsenových expedic a objevů stojí jeho praktický bratr Leon, jenž se staral o zázemí, vyjednávání, organizaci výprav a především o jejich náročné financování. Jedním ze základů filmu je právě jejich obtížný vztah.
Nad Amundsenovými odvážnými výpravami žasl celý svět. Jeho soupeření o dobytí jižního pólu s britským námořním důstojníkem a objevitelem Robertem Scottem je jednou z moderních světových legend.
Espen Sandberg
Režisér Espen Sandberg během natáčení | Film Kolektiv
Režisér filmu Espen Sandberg, který mimo jiné natočil Piráty z Karibiku: Salazarovu pomstu (2017),na sebe výrazně upozornil již filmem Kon-Tiki (2012), za nějž získal nominaci na Zlatý globus i na Oscara. Heyerdhala v něm stejně jako teď Amundsena ztvárnil norský herec Pål Sverre Hagen. Nejzvučnějším hereckým jménem filmu Amundsen je americká herečka Katherine Waterson, kterou diváci znají ze série snímků Fantastická zvířata a ze sci-fi Vetřelec: Covenant (2017).
V rámci koprodukce se část snímku natáčela i v České republice. Žofín posloužil jako Norský královský palác, pražská náplavka jako přístav v Oslu. Výraznou českou stopu zde zanechala kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší a herec Vojtěch Kotek v roli mechanika a polárního letce Karla Feuchta.
Amundsen bude mít v českých kinech premiéru 26. prosince 2019.
Vojtěch Kotek
Amundsen