Recenze: Ledové království II - Disney jako zabiják tvůrčí invence?

Recenze: Ledové království II - Disney jako zabiják tvůrčí invence?
Ledové království II | če
Platí skoro všechno to, co jsem napsal v recenzi prvního Ledového království. Animace je velmi slušná, ale horší než v jiných současných animácích (od Disneyho i jiných). Některé záběry přírody jsou úchvatné, ale moc jich není. Ve filmu je spousta písniček (snad deset), z nichž mě ani jedna ani trochu nezaujala, přestože mám rád muzikály. Zajímavé je, že spousta z nich má velmi jednoduchou instrumentaci, jako kdyby šlo o nějaké syntezátorové demo, které předcházelo skutečné finální nahrávce.
Největší bída je ale zápletka, která je vycucaná z prstu, nemá žádného záporáka (respektive má záporáka, který umřel před několika desetiletími a není undead) a vyžaduje, aby postavy různě náhodně měnily své chování a měly spoustu nadpřirozených vysvětlujících vizí. Pokud jsem to dobře pochopil, většina zápletky mohla existovat jen proto, že rodiče hlavním hrdinkám z nějakého důvodu neřekli před lety pravdu o svém původu. Mnohé důležité je taky vysvětlováno v písních, takže si český textař nemohl dovolit moc invence a některé české rýmy jsou strašlivě kostrbaté.

Trailer:

Ledové království II
Je smutné, že žijeme v době, kdy nejvíce peněz a nejvíce talentovaných tvůrců má k dispozici Disney, který je doslova zabijákem tvůrčí invence, a jde mů čím dál zřetelněji jenom o prachy.
Na druhou stranu, je dobře, že si i v českém Icelandu můžete koupit oficiálně licencované Olafovy nosy:
recenze-ledove-kralovstvi-ii
Protože Olaf je v tomto filmu to nejlepší.
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE