Světoznámý ANIFILM se po osmnácti letech stěhuje z Třeboně

Světoznámý ANIFILM se po osmnácti letech stěhuje z Třeboně
Z letošního ANIFILMu | facebookový účet ANIFILMu 2019
Necháváme Třeboň za námi, pomohla nám stát se světovým festivalem, pomohla nám vyrůst a jsme za to rádi. Doufáme, že i my jsme byli Třeboni přínosem k její větší proslulosti. Animace znamená oživení a pohyb, a my se teď potřebujeme posunout dále,“ vysvětluje tuto změnu ředitel festivalu ANIFILM Tomáš Rychecký.
svetove-uznavany-festival-filmove-animace-se-stehuje-z-jihoceske-trebone-1
Z letošního ANIFILMu | ANIFILM 2019 - facebookový účet
Akce se za svou historii rozrůstala, v letošním roce přivítala přes 9 000 návštěvníků, kteří mohli vidět přes 500 soutěžních i doprovodných filmů. Přes 1 500 filmových a herních profesionálů se zúčastnilo speciálních přednášek a prezentací, své pevné místo v programu má již také CEE Animation Forum nebo trh práce Animarket. Malebná Třeboň má ale své limity. Při organizaci na ně realizační tým festivalu dlouhou dobu narážel. Mezinárodnímu festivalu ANIFILM a jeho hostům už nestačila úroveň a kapacita festivalových prostor, limity byly překročeny i u ubytovacích a gastronomických služeb. Snaha o rozšíření kapacit a zázemí pro festival bohužel se zrušením projektu Domu animace třeboňským zastupitelstvem letos v dubnu ztroskotala. Všechny tyto skutečnosti nezůstaly za zavřenými dveřmi a festivalu se ozvali zástupci hned několika měst, že by rádi festival podpořili a stali se jejich hostiteli.
svetove-uznavany-festival-filmove-animace-se-stehuje-z-jihoceske-trebone
Co náš čeká v rámci ANIFILMu příští rok? | facebookový účet
Proběhla řada setkání, jednání a prohlídek možných míst, kde by festival mohl nově zakotvit a nyní již je možné oznámit, že příští ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů ANIFILM se uskuteční ve dnech 5.10. května 2020 v Liberci. Představitelé města Liberec a Libereckého kraje nabízí ANIFILMU širokou podporu, poskytnou potřebná místa pro jeho konání a také finanční plnění nezbytné pro realizaci akce tohoto měřítka. Tato nabídka ANIFILMU umožní nejen další existenci, ale především nezbytný rozvoj a růst v kvalitě i rozsahu.
svetove-uznavany-festival-filmove-animace-se-stehuje-z-jihoceske-trebone
Co náš čeká v rámci ANIFILMu příští rok? | facebookový účet
„Filmový festival Anifilm zapadá velmi dobře do našeho záměru, aby kraj hostil několik výjimečných kulturních svátků, které budou lákadlem nejen pro místní, ale také pro návštěvníky, říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Již nyní mohou organizátoři ANIFILMu prozradit, že nadcházející ročník bude vedle prestižní mezinárodní soutěže výrazně zaměřený na propojení animace s hudbou a zvukem. Vedle nejlepších a nejnovějších animovaných filmů se tedy může Liberec i hosté festivalu těšit na řadu unikátních živých hudebních vystoupení, která doprovodí prvotřídní animované filmy. Programy festivalu budou probíhat na mnoha místech: v kulturním centru Lidové sady, v kině Varšava, v prostorách Krajské vědecké knihovny a důležitým centrem festivalu se stane také Liberecký zámek. Festival jedná i s dalšími kulturními centry, v nichž budou také probíhat plnohodnotné filmové i doprovodné programy. Oblibu si například určitě získá i dočasné letní kino v centru města.