X-Men: Hodnoceno od nejhoršího filmu po nejlepší

X-Men: Hodnoceno od nejhoršího filmu po nejlepší
X-Men (2000) | detail plakátu
Tohle je samozřejmě čistě subjektivní hodnocení, se kterým rozhodně nebudou všichni souhlasit, což je naprosto v pořádku. Neváhejte proto vypsat své pořadí v diskuzi níže.

10. místo: X-Men: Dark Phoenix (2019)

Sophie Turner, Jessica Chastain
X-Men: Dark Phoenix | 20th Century Fox
Film podobný mrtvole – studený a bez duše. S populárními charaktery, které jsou už jen pouhými stíny své tehdejší slávy. Nelogické chování, neskutečně slabí hlavní padouši a úmorná nuda po celé dvě třetiny jsou jen několika z řad negativních faktorů, které dělají z tohoto filmu nejslabší příspěvek série.

9. místo: X-Men Origins: Wolverine (2009)

Hugh Jackman
X-Men Origins: Wolverine | Twentieth Century Fox
Dát Wolverinovi prequel byl rozhodně dobrý nápad. Bohužel samotné uskutečnění už tak šťastné nebylo. I když je Jackman v roli Logana stále skvělý, je to vlastně asi jediný výraznější prvek, který film nějakým způsobem zachraňuje. Těch problémů je bohužel mnohem více – nefungující rivalský vztah mezi Loganem a Sabertoothem, nevěrohodná milostná linka s Kaylou Silverfox, která působí, jako kdyby do filmu byla přidána jen proto, aby ten náš adamantinový mutant měl taky nějakou tu romanci, která ovšem působí dost vnuceně.

8. místo: Wolverine (2013)

Hugh Jackman
I přestože má film poměrně mnoho slušných nadupaných sekvencí, působí víc jako průměrný akční snímek, do kterého někdo ještě narval jednoho X-Mana. Zasazení v Japonsku je vcelku zajímavý nápad změny prostředí, ale nejsem si úplně jistý, zda to duchu x-menovské série prospívá. Kromě oné dobré akce není Wolverine příliš poutavý. Lehce zapomenutelné postavy, scénáristické díry, minimum napětí, atd. Celkově vlastně ten film působí, jako jeden velký filler, tedy jako taková sériová zaplňovačka. A je to škoda, protože potenciál to rozhodně mělo.

7. místo: X-Men: Poslední vzdor (2006)

X-Men: Poslední vzdor
| 20th Century Fox
Poslední vzdor si slušně pohrál se schopnostmi jednotlivých mutantů, díky čemuž se častokrát dočkáme skutečné pastvě pro oči. Kouzlo a šarm předešlých dílů už zde ale postupně vadne, obzvlášť kvůli vcelku nepovedenému scénáři, který si s mnohými postavami (Cyclop, Mystique) jednoduše vytře zadek a hodí do záchodu. Celkově se ale jedná o slušnou zábavu, která vcelku obstojně zakončuje původní trilogii. A po té hrůze, co jsem viděl v Dark Phoenix, musím říct, že ta linka s Jean vlastně nebyla tak špatná.

6. místo: X-Men: Apokalypsa (2016)

Jennifer Lawrence, Oscar Isaac
X-Men: Apokalypsa (2016)
Apokalypsa je na tom vlastně dost podobně jako Poslední vzdor – vizuální parádička, kterou strhává děravý scénář a občas slabá práce s postavami, i když zde je to už o něco lepší. Ovšem i když zde Oscar Isaac v roli hlavního padoucha Apokalypsy předvádí slušný výkon, celkově nelze úplně říct, že by se jednalo o jednoho z nejlepších záporáků, co nám série představila. A i když je mi Jennifer Lawrence sympatická, nemohu říct, že bych byl fandou její ušlechtilejší verze Mystique.

5. místo: X-Men (2000)

x-men-hodnoceno-od-nejhorsiho-dilu-po-nejleps
| 20th Century Fox
Vůbec první příspěvek do populární série se může chlubit skvělou atmosférou, zajímavými postavami a dobrou gradací příběhu, který sice není kdovíjak světoborný, ale pro odstartování to bohatě stačí. I když ten film v porovnání s novějšími díly krapet zestárl, stále se jedná o velice slušnou adaptaci, ze které fanoušci komiksu mohou být nadšeni.

4. místo: Logan: Wolverine (2017)

Hugh Jackman
Logan: Wolverine
Komornější, hlubší a scénáristicky daleko podmanivější než všechny předešlé díly série. Snímek, který nespoléhá na nějakou super mutantí podívanou, kde to jen sviští všemožnými schopnostmi, ale na důkladnou a skvěle naspanou práci se svými charaktery a vztahy mezi nimi. A zároveň se jedná o poslední díl s našim milovaným Loganem, to by bylo, aby to nebylo napěchované emocemi!

3. místo: X-Men 2 (2003)

X-Men
X-Men (2000)
Už jen počáteční sekvence v Bílém domě divákovi napoví, že ho čeká daleko lepší pokračování povedeného prvního dílu. Zatímco jednička nám veškeré mutantí hrdiny spíše ještě představovala, dvojka už se pouští do důkladnější práce v rozvíjení jejich charakterů. I přestože film nepatří mezi ty nejakčnější ze série, má mnoho naprosto parádních momentů, které se divákovi zaryjí do paměti. Výborné a chytřejší pokračování, jejíž skvělou atmosféru podtrhává taktéž skvělá hudba.

2. místo: X-Men: První třída (2011)

Nicholas Hoult, Michael Fassbender, Rose Byrne, Jennifer Lawrence, James McAvoy
A tak Matthew Vaughn jednoho dne rozrazil dveře do nového desetiletí, ve kterých se rozhodl, že x-menovské sérii dodá novou a pořádnou šťávu, která všechny posadí na zadek. A povedlo se. Nejenže První třída opět překypuje sympatickým hereckým obsazením, ale má celou řadu pamatovatelných a skvělých scén (Magneto v Argentině), okořeněné skvělou akcí, prací s postavami a obecně velice svěží režií, která dodala sérii zas trochu odlišné šťávy.

1. místo: X-Men: Budoucí minulost (2014)

Michael Fassbender
Michael Fassbender | 20th Century Fox
I přestože mnozí by Budoucí minulost na špici nedali, pro mě osobně to byl zážitek, který zatím žádný jiný snímek ze série nepřekonal. Dobře napsané, skvěle natočené a tak neskutečně napínavé, že jsem si při prvním zhlédnutí okusoval všechny nehty na prstech. Možná s tím souvisí i ono propojení starších a novějších dílů (vidět spolu mluvit dvě verze Charlese Xaviera bylo něco skvělého), taktéž to ale může být jednoduše tím, že snímek nabízí sice komplikovaný, ale velice propracovaný příběh, který bylo radost sledovat. A to tam ten Wolverine ani není největší tahoun, to tentokrát opět připadlo Magnetovi a Charlesovi.
A jak byste filmy seřadili vy?
Jak dobře znáte fantasy snímky posledních 10 let?