Filmová retro fakta: Od malých chyb z nepozornosti až po neplatný sňatek

Filmová retro fakta: Od malých chyb z nepozornosti až po neplatný sňatek
Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) | Warner Bros.
Každému se snad jako první věc vybaví typická Burtonova kresba. Ano, tímto stylem je film samozřejmě inspirován. Víte ale, že se nejedná o počítačovou animaci, ale o loutkový film? Jedná se o samopohyblivé loutky, které jsou navrženy tak, aby vytvořily naprosto dokonalou kopii počítačové animace. Tento postup můžeme vidět i u jeho dalších snímků, takovými nejznámějšími z nich jsou například Vincent (1982), Ukradené Vánoce Tima Burtona (1993) nebo Frankenweenie (2012).
retro-fakty-od-malych-chyb-z-nepozornosti-az-po-neplatny-snatek-11
Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) | Warner Bros.
Hledání námětů pro filmy je někdy opravdový oříšek, občas je potřeba prostudovat třeba historii a povídačky, abychom nalezli tu správnou inspiraci. Právě jedním takovým ruským lidovým příběhem je inspirována i Mrtvá nevěsta (2005). Tato lidová báchorka pojednává o mladém muži z ruské vesničky, který si má vzít neznámou dívku. Vydává se proto na cestu, aby ji ještě před svatbou poznal, ale vzhledem k tomu, že bydlí ve vzdálené vesnici, tak se v noci utáboří v lese u řeky, kterým se svými přáteli procházel. Zvědaví mládenci se porozhlédnou kolem, když v tom uvidí ze země trčet podivnou větev připomínající lidský prst. Vidíme tu podobnost, ne? Mládenci si z větve utahují, budoucí manžel před ní tancuje namlouvací tanec a následně na ni nasouvá snubní prsten. V tu chvíli se ale země otevře a vystoupí z ní hnijící ženská mrtvola. Podle tohoto příběhu se během chůze rozpadala, kůže jí opadávala z kostí a ven vytékaly vnitřnosti. Co si budeme namlouvat, Emily je rozhodně hezčí.
retro-fakty-od-malych-chyb-z-nepozornosti-az-po-neplatny-snatek-13
Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) | Warner Bros.
Chybovat je lidské a může se to stát opravdu komukoliv. Viktor, hlavní hrdina tohoto snímku, by mohl vyprávět. Ve scéně v lese, kdy si přeříkává svou svatební řeč a pilně ji trénuje, se sice po každé frázi viditelně zlepšuje, ale řekl někdo tomu ubohému chlapci na který prst se dává snubní prsten? No na ukazováček to rozhodně není. Zvláštní ale je, že o pár scén později se již prsten ocitá na správném místě a to na levém prsteníčku. Byl ale Emilin a Viktorův sňatek skutečný? I přesto, že byl prsten nasazen a Emily řekla ANO, tak Viktor nikdy neodpověděl.
retro-fakty-od-malych-chyb-z-nepozornosti-az-po-neplatny-snatek-8
retro-fakty-od-malych-chyb-z-nepozornosti-az-po-neplatny-snatek-4
Ve chvíli, kdy se Emily probouzí, tak si můžeme všimnout velkého a poměrně děsivého stromu, vedle kterého byla pohřbená. Tento stejný strom použil Tim Burton ještě v jednom svém snímku. Dokážeme si ho vybavit? Jedná se o tentýž strom, který použil ve filmu Ospalá díra (1999). Stejně jako u Mrtvé nevěsty, tak i u Ospalé díry platí, že zde má tento strom jakousi spojitost se smrtí.
Jedno pravidlo tvrdí, že jsou všechny filmy od Burtona nějakým způsobem propojené. Prakticky vzato si vytvořil své vlastní „filmové universum“, ve kterém dává všechny prvky do souvislostí. Ať už se jedná o výše zmíněný strom, nebo třeba o jednu z teorií „Kdo je Viktor?“. Ve scéně, kdy Viktora uvádí pan Everglot, Viktořin otec, si splete jméno a Viktora uvede jako Vincenta. Je tím pádem dost možné, že se jedná o menší easter egg, který nám zde Tim Burton zanechal. Známe krátkometrážní film Vincent? Jedná se o jeden z jeho raných filmových snímků, kde vystupuje hlavní hrdina jménem Vincent, který se chce co nejvíce přiblížit svému idolu slavného herce. Jeho příběh však teď není podstatný. Mnohem důležitější je fakt, že je dost možné, že je Viktor postava Vincenta, který si během let změnil jméno. Je tu ale jeden háček, pokud vím, oba snímky se odehrávají v odlišném časoprostoru. Kdo ví, jak to s tím Viktorem skutečně je? Tato otázka nejspíše zůstane nezodpovězená.
retro-fakty-od-malych-chyb-z-nepozornosti-az-po-neplatny-snatek-3
Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) | Warner Bros.
Jak jsem již výše zmiňovala, každý se někdy zmýlí, každý chybuje. Ve scéně, kdy do světa živých přicházejí mrtví, se během slavnostní večeře podává kuře. Hned v dalším záběru se ale na stole objevuje místo kuřete polévka. Právě toto jídlo se postaralo o tu poměrně známou a trochu humornou scénku s okem. Vtip dobrý, ale proč nedali polévku hned na začátku? I vzhledem k tradicím stolování by se spíše nabízelo jako první servírovat polévku než hlavní chod, nemyslíte?
Na závěr se zaměřme na jeden z podstatných motivů, který nás provádí filmem od začátku až do konce. Už při úvodních titulkách sledujeme motýla, kterého Viktor osvobodil a my s ním pak prolétáváme svobodně městem a poznáváme prostředí. V závěru filmu se zase Emily promění na motýlí hejno a poeticky stoupá k nočnímu nebi. Motiv motýla zde tudíž symbolizuje svobodu. Emily se v motýly promění potom, co si vyřeší svou minulost, kterou tolik nenáviděla. Nalezne mír a klid v duši a tím pádem se navždy osvobodí.