Filmové fakty: Byla předlohou pro Zlobu Lady Gaga?

Filmové fakty: Byla předlohou pro Zlobu Lady Gaga?
Zloba: Královna všeho zlého (2019) | Walt Disney Studios
Angelina Jolie tráví velmi ráda čas se svou rodinou a zbožňuje společné činnosti, jako například večerní koupání svých milovaných dětí. Otázkou ale je, jestli si to užívají i ony. Herečka totiž před natáčením prvního filmu Zloba: Královna černé magie trénovala hlasivky, aby se co nejvíce připodobnila originálnímu dabingu Zloby z Šípkové Růženy (1959), které propůjčila hlas americká herečka Eleanor Audley. Vzhledem ke skvělé akustice v koupelně zkoušela Angelina Jolie imitaci právě zde. Zůstává tedy otázkou, jestli tohoto zážitku své děti ušetřila či nikoliv.
par-faktu-o-zlobe-ktere-byste-meli-rozhodne-vedet-9
Šípková Růženka (1959) | Walt Disney Studios
Existuje mnoho verzí příběhu o Šípkové Růžence a snad v každém z nich se u kolébky objevuje zlá vílí kmotra, která prokleje královu dceru. Pravý důvod jejího činu nám ale byl odhalen až v roce 2014. Do té doby nám byla tato zlá víla představována jako čiré zlo bez kousku kladných emocí a schopnosti milovat. Samotného pojmenování víly jako "Zloba" se ale ujalo studio Disney již ve své první animované verzi pohádky Šípková Růženka z roku 1959.
Charakteroví designéři se snažili vzhled Zloby co nejvíc připodobnit její původní animované verzi, což můžeme krásně vidět, málokdo ale ví odkud se vzaly její vystouplé a pronikavé lícní kosti. Nad pravdou bychom mohli kroutit hlavou, za tuto přednost můžeme děkovat americké zpěvačce Lady Gaga a její fotce k albu Born This Way z roku 2011.
par-faktu-o-zlobe-ktere-byste-meli-rozhodne-vedet-16
par-faktu-o-zlobe-ktere-byste-meli-rozhodne-vedet-17
To, že by snad mohli herci mluvit filmovým tvůrcům do jejich práce, není zrovna obvyklé, mnohem častěji je to naopak. Pokud ovšem nejste alespoň taková filmová hvězda jako Jolie. Právě ona do štábu protlačila zpěvačku Lanu Del Rey, aby nazpívala píseň Once Upon a Dream, kterou můžeme slyšet během titulků k prvnímu filmu.
A teď něco málo k hereckému obsazení. To, že je Angelina několikanásobnou matkou, je poměrně známý fakt, ale víte o tom, že několik jejích dětí si ve Zlobě zahrálo? Do scény z prvního dílu, kdy se v lese Zloba poprvé ocitá tváří v tvář malé zvědavé Růžence, museli filmaři angažovat Angelininu dceru Vivienne, protože se každé jiné dítě při pohledu na Zlobu rozplakalo. Vivienne není ale jedinou z dětí Angeliny, které se ve filmu objevilo. Ve scéně, kdy Zloba vchází do trůnního sálu, aby proklela Růženku, můžeme zahlédnout další dvě.
par-faktu-o-zlobe-ktere-byste-meli-rozhodne-vedet-18
Vivienne Jolie-Pitt | Walt Disney Studios
Tato povedená disneyovka má štěstí na opravdu kvalitní obsazení. Ať už jde například o Jolie, Elle Fanning, Michelle Pfeiffer, Chiwetela Ejiofora či Eda Skreineho, jedná se o herce, kteří ve filmovém průmyslu nemají o role v posledních letech nouzi. Tuto partu měl doplnit také britský herec Peter Capaldi, kterého známe například z Pána času. Právě Capaldi si měl střihnout roli strýčka Zloby. Z toho ale nakonec sešlo, protože byla tato role vyškrtnuta.
Sam Riley, který si zde zahrál roli Diavala, havraního sluhy, strávil několik dní pozorováním havranů a studováním jejich pohybů. Jeho příprava na tuto roli byla tak pečlivá, že se nezdráhal běhat dokola po uzavřené místnosti, mávat přitom rukama a vydávat krákavé zvuky. Asi bychom v těch dnech nechtěli být jeho sousedy.
par-faktu-o-zlobe-ktere-byste-meli-rozhodne-vedet-15
Sam Riley aka Diaval, Zloba: Královna černé magie (2014) | Walt Disney Studios
Kolem každého filmu se objevuje spousta zajímavostí, které určitě stojí za pozornost. Jak jste na tom ohledně nich vy? Dohledáváte si k filmům nějaké ty "funny facts", nebo to považujete to za zbytečné a nezajímavé?