TOP kina USA: Válka je víc než Osvícení a Joker překonal Avengers

TOP kina USA: Válka je víc než Osvícení a Joker překonal Avengers
Joker | Warner Bros.
Už není. Novinka krále destrukce Rolanda Emmericha Bitva u Midway totiž nečekaně zabodovala a skončila se 17,5 miliony první. Jistě, není to ohromující cifra, ale čekalo se mnohem méně a Lionsgate se stará jen o distribuci, takže je vysoký stomilionový rozpočet netrápí. Bitva u Midway těžko přepíše historické žebříčky a nejspíš bude ve výsledku celosvětově ráda za nějakou čtvrt miliardu. Ale je ti rozhodně víc, než s čím se počítalo.
Na opačné straně spektra (v rámci očekávání) stál Doktor Spánek. Pokračování kultovního Osvícení, skvěle obsazené, navíc i vybavené solidními recenzemi. Jenže znovu se potvrdilo, že navazování na klasiku nutně nevede k instantnímu úspěchu. Podobně jako v případě Blade Runner 2049 zajímá pokračování hlavně skalní fanoušky originálu a nové si nachází obtížně. Takže to dělá startovné za 14,1 milionů na druhém místě, což je tak polovina toho, co horory běžně zvládají. Svůj díl viny na propadu může mít i to, že bylo v poslední době bylo v kinech docela dost "překingováno".
Terminátor: Hodnoceno od nejlepšího filmu po nejhorší
Téma8. 3. 2020
Terminátor: Hodnoceno od nejlepšího filmu po nejhorší
Komedie Playing with Fire o třech hasičích, kteří se musí starat o trojici zachráněných děcek (než se najdou rodiče) to v recenzích pořádně schytala. Přesto skončila třetí s 12,8 miliony, což je - minimálně při pohledu na druhé místo - docela smutné. I na čtyřce je nováček a to komedie Last Christmas režiséra Paula Feiga (Ženy sobě, Drsňačky), k níž scénář napsala herečka Emma Thompson. Od takového spojení by člověk očekával víc než průměr, ale recenze se ve známkách víc nevyškrábaly. Pro Emilii Clarke, která se ujala hlavní role, to přesto není katastrofa. Její výkon si totiž kritici vesměs pochvalují.
No a teď k číslům "velkých značek". Terminátor: Temný osud je v háji. Bez přehánění. Druhý víkend padl o nemalých 63% a z US kin nemá po deseti dnech ani padesát milionů. Celosvětových 199 je sicepřijatelnějších, ale pořád půjde o díl, který vydělá v kinech nejméně (vyjma jedničky, ale ta stála pakatel) a rozhodně se nezaplatí. Je otázkou, jestli se to negativně nepromítne do rozpočtů dalších Avatarů. Jméno Jamese Camerona už evidentně nemá tolik komerčního lesku (nezapomínejme, že se nechytla ani Alita). Zachráněna zbytkem světa je Zloba. Dvojka má z domácích kin sice necelou stovku, ale globálně je na 430 milionech, což už téměř stačí na rozpočet 175 mega. Tady si u Disneyho nakonec můžou oddechnout.
No a ve velkém se slaví u Warner Bros. Jejich Joker se totiž nadále překonává a pokořil další rekord - celosvětově má 984 milionů, což je částka, díky které se stal absolutně nejvýdělečnější komiksovkou vůbec (pokud vezmeme v potaz rozpočet a tržby). Ano, porazil i Avengers.
Doktor Spánek od Stephena Kinga
Emilia Clarke, Henry Golding