Český krátkometrážní film byl vybrán do soutěže v nejstarším filmovém festivalu v Africe

Český krátkometrážní film byl vybrán do soutěže v nejstarším filmovém festivalu v Africe
Trosečník | Česká televize
MFF v egyptské Káhiře je nejstarším filmovým festivalem v Africe, na Středním východě a v arabském světě a jediným v těchto regionech, jemuž FIAPF udělil akreditaci festivalu kategorie "A".
Dvacetiminutový snímek Trosečník vznikl v produkční společnosti Cineart TV Prague producenta Viktora Schwarcze, koproducentem je Česká televize a Šimon Koudela, ve spolupráci s Analog Vision. Projekt byl podpořen Státním fondem kinematografie.
Trosečník
Trosečník | Česká televize
Slovo režiséra: “Mým záměrem je vytvořit trikový film o chlapci ve věku pomalu končícího dětství a zatím ještě vzdáleného dospívání. O čase vlastní zjitřené imaginace, hravosti a volnosti, ale zároveň o době uvědomování si nejednoznačnosti všeho dění kolem. Ten hoch je ale uprchlík. Ve válce přišel o matku a ocitl se v neznámé zemi. Je to trosečník v cizím světě, z kterého není úniku. Za úkryt si zvolil střechu gotické katedrály - místo vysoko nad cizím městem. Je to útočiště dostatečně odlehlé a osamělé, plné nejrůznějších skrýší, tajemných zákoutí a motivů dráždících obrazotvornost a touhu po dobrodružství. Vždyť je to stále ještě malý kluk. Druhou hlavní postavou je sama gotická katedrála. Tajemná prastará stavba - socha. Veledílo dávných stavitelů, kamenná šifra obrazu světa a řádu vesmíru, sídlo víry. Monumentální, úchvatná, děsivá v celku i detailu… Při bližším pohledu je katedrála navíc plná života, jako skalní útes nad mořem, jako ostrov uprostřed oceánu. A v neposlední řadě je v tomto příběhu zásadní slepá varhanice, dívka z „vnějšího“ světa, která intuitivně pochopí situaci chlapce na útěku a vzdor svému znevýhodnění riskuje vlastní život, aby pomohla zoufalému. Něco končí, zaniká, aby dalo prostor jinému.”
Oficiální text distributora: Vysoko nad městem ční jako ostrov v moři střecha starobylého chrámu. Z dálky se zdá opuštěná, je však plná života. V puklinách mezi kvádry se ujaly drobné rostliny, žije tu hmyz, sídlí holubi i dravci. Útočiště zde našel také malý chlapec. Ve svém skromném světě už se dobře vyzná. Jeho klid však naruší slepá dívka - varhanice. Zdá se, že toto místo čeká celé věky, aby se jejich osudy zkřížily.
Trosečník