Trailer: O čem sní jeden z nejslavnějších českých výtvarníků?

Trailer: O čem sní jeden z nejslavnějších českých výtvarníků?
Sny o toulavých kočkách / Petr Sís | archiv
Touto scénou začíná film Sny o toulavých kočkách, jehož obsahem je životní příběh Petra Síse. Mnohovrstevnatý, záměrně nelineární životopis vyprávěný prostřednictvím různorodých materiálů. Obrazových i hudebních dobových záznamů, animovaných filmů, ilustrací, výtvarných objektů a realizací. Nosnou a gradující linku děje tvoří setkání obou bratrů. Režiséra Davida Síse a hlavního hrdiny filmu, světově uznávaného výtvarníka Petra Síse.

Sny o toulavých kočkách: Teaser

Sny o toulavých kočkách
Životní příběh Petra Síse vypráví film Sny o toulavých kočkách v několika rovinách. Záměrně k vizualizaci používá i knihy, ve kterých umělec vlastně zachytil sám sebe. Z nich nejdůležitější je kniha "Zeď, aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou". Ta získává ve filmu propracovanou animovanou podobu, která nás provede dětstvím Petra, okamžiky, kdy chtěl být pionýrem, tak jako ostatní děti. Chvíli, kdy si začal uvědomovat, že s komunistickým režimem není něco v pořádku až do léta roku 1968, kdy došlo k sovětské okupaci Československa. Zeď tak dostává konkrétní podobu "železné opony", která po emigraci oddělila Petra od vlastní rodiny. Začátky Petrovy výtvarné kariéry v USA byly tvrdé. Zakotvil v New Yorku, kde žije a pracuje dodnes. Je autorem mozaiky v newyorském metru, výtvarně pojatých zdí v Harlemu i obřích tapisérií zobrazujících významné symboly boje za svobodu. Petr Sís patří k nejznámějším a nejoceňovanějším českým výtvarníkům v zahraničí. Získal i významnou cenu H.CH. Andersena, přirovnávanou k Nobelově ceně za dětskou literaturu.
Autoři filmu Sny toulavých koček by snímek rádi uvedli do kin v lednu 2020 a v rámci crowdfundingové kampaně žádají fanoušky díla Petra Síse a dokumentární tvorby o finanční podporu. Držíme palce.
petr-sis-sny-o-toulavych-kockach-1
petr-sis-sny-o-toulavych-kockach-6