Drsné černobílé drama českého režiséra uspělo na festivalu v Chicagu

Drsné černobílé drama českého režiséra uspělo na festivalu v Chicagu
Nabarvené ptáče | Jan Dobrovský
nabarvene-ptace-cena-pro-kameramana-vladimira-smutneho
Kameraman Vladimír Smutný | Luděk Hudec
Snímek absolvoval svoji americkou premiéru na 55. Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu, kde na závěrečném ceremoniálu dostal kameraman Vladimír Smutný ocenění za Nejlepší kameru. Kameraman snímek natáčel na černobílý 35 mm negativ ve formátu Cinemascope. Smutný je tuzemských nejvýznamnějším kameramanem posledních dekád, na kontě má mimo jiné 7 sošek Českého lva.
Pro film Nabarvené ptáče je to další úspěch za oceánem poté, co koprodukční snímek získal kvalitního amerického distributora – IFC Films. Režisér a producent snímku Václav Marhoul dál objíždí festivaly po celém světě a do začátku příštího roku jej čeká klání o nominaci na cenu Zlatý Glóbus a zároveň s tím i na cenu za Nejlepší zahraniční film v rámci 92. ročníku amerických filmových cen Oscar, kam snímek vyslala Česká filmová a televizní akademie.
Recenze #2: Nabarvené ptáče - Snese krutý příběh s minimem slov srovnání s Marketou Lazarovou?
Recenze15. 9. 2019
Recenze #2: Nabarvené ptáče - Snese krutý příběh s minimem slov srovnání s Marketou Lazarovou?
Na Nabarvené ptáče přišlo aktuálně v českých kinech 89 tisíc diváků a zájem o film je i v zahraničí - svědčí o něm nejen pozvání z festivalů ve Velké Británii, Lucembursku, Turecku, Německu, Polsku, Brazílii, Japonsku, Řecku, Irsku, Španělsku, na Ukrajině či v Egyptě, Bělorusku nebo Indii.
Realizace filmu Nabarvené ptáče zabrala 100 filmovacích dnů během šestnácti měsíců v celkem 43 lokacích na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a Česku. Poslední, v pořadí 3 531. klapka padla 5. července 2018.
Vladimír Smutný
Petr Kotlár
Znáte herce z filmu Nabarvené ptáče?