Recenze #2: Terminátor: Temný osud - konečně krok správným směrem

Recenze #2: Terminátor: Temný osud - konečně krok správným směrem
Terminátor: Temný osud | 20th Century Fox
Natalia Reyes, Linda Hamilton, Mackenzie Davis
Terminátor: Temný osud | 20th Century Fox
Tak se to povedlo. Sarah Connorová (Linda Hamilton) zabránila Soudnému dni. Jenže lidé si nedají pokoj a když už nevyrobí Skynet, najdou nový způsob, jak nás zapsat na seznam ohrožených druhů. Ve hře je tak znovu někdo, kdo je významný pro budoucnost, s ním (respektive s ní) přichází na scénu nový ochránce, také nový vraždící stroj a jako bonus stará dobrá Sarah Connorová v plné palbě.
Přiznám se, že jsem se na nového Terminátora netěšil. Předchozí dva pokusy o restart (a vytvoření nové trilogie) se hodně podepsaly na skepsi, leč každý jiným způsobem. Pravda, našly se i pozitiva. Salvation potěšilo skvělou post-apokalyptickou atmosférou a odvahou podívat se na fenomén z jiného úhlu, Genisys zase hrátkami s časem ve stylu Návratu do budoucnosti. Potenciál obou se ale nepovedlo naplnit. Nyní přichází Temný osud, kde je Cameron (tak trochu) zpátky u kormidla (minimálně mu znovu patří práva a podílel se na filmu jako producent) a předchozí pokusy hází přes palubu. Současně se ignoruje i třetí díl, který si to upřímně nezaslouží, ale po úvodních deseti minutách budete chápat tohle tvůrčí rozhodnutí.

Trailer:

Terminátor: Temný osud
A že jde o sakra výživný úvod! Studio si tentokrát dokázalo schovat nějaké ty trumfy až do kina a výsledný film tak naštěstí není jen prodlouženou verzí trailerů. Respektive pokud jde o akci, tak moc překvapení na diváky nečeká, ale omáčka okolo má hned několik milých okamžiků, které dokazují, že nad příběhem někdo opravdu přemýšlel v té nejzákladnější (a přitom nejužitečnější) rovině - kam se známé postavy posunuly za dvacet let. Taková drobnost, ale když se s ní pracuje správně, dokáže téměř zázraky. A v případě využití Arnolda Schwarzeneggera jde o přímou zlatou záležitost.
Arnold Schwarzenegger
Terminátor: Temný osud, Arnold Schwarzenegger | 20th Century Fox
Velkou pochvalu si zaslouží i výběr herců. Mizerný cast zlomil vaz hlavně Genisys, zde jde naopak o prakticky bezchybný prvek. Nové hrdinky i záporák mají přesně to, co je třeba a i Hamilton se role ujala bez sebemenšího zaváhání. V případě Sarah je nicméně škoda, že se o jejím osobním vývoji hlavně mluví, ale vesměs ho málokdy vidíme v praxi.
Ale netřeba to dál zbytečně okecávat. Terminátor: Temný osud je zcela bez debat nejlépe napsaný a obsazený díl od trojky. A na úvodní dva filmy navazuje více než důstojně. Osobně mám s filmem v zásadě jen dva problémy. Formálně jde o několik propojených velkých akčních scén, ani v jedné ale Tim Miller (Deadpool) nevytáhne nic vyloženě památného nebo strhujícího. Neodvedl mizernou práci, když si nicméně člověk jeho scény porovná (například) se Šíleným Maxem, je to jen lepší průměr. Druhou výtku bych směřoval na práci kamery, která se často zbytečně zaměřuje na detaily a dělá akci nepřehlednou. A vizuálně působí film hlavně v nočních scénách (podobně jako Rambo) trochu laciněji, ale zkrátka už se netočí na klasický film a je třeba přijmout to, že filmy dnes vypadají poněkud jinak.
Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger
Terminátor: Temný osud | 20th Century Fox
To jsou ale spíše vzdechy v rámci toho, že mohl být Temný osud ještě o nějaký ten kus lepší. I přesto platí, že jde o velmi dobré pokračování, které (konečně) nedělá sérii ostudu a nastavuje pevnou půdu pro případná pokračování. Doufat v to, že se některého zhostí sám Cameron, by bylo naivní (na léta má díky Avatarům plné ruce práce). Ale kdyby to příště do rukou dostal nějaký výjimečný režisér, mohl by z toho vyjít i výjimečný film.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE