Pořádný úlovek! Filmařský maraton v Praze vyhrál štáb, který dříve promítal v Cannes

Pořádný úlovek! Filmařský maraton v Praze vyhrál štáb, který dříve promítal v Cannes
Z krátkého filmu Good Catch | Popojedem
Good Catch
Vítězové postupují do mezinárodního finále, které se uskuteční v březnu v Rotterdamu. Z něj mohou projít až na festival v Cannes, což se právě štábu Popojedem už v minulosti podařilo.
"Máme hroznou radost, že jsme se dostali do finále, a těšíme se, že si uděláme party v Rotterdamu," zhodnotil úspěch jeden z tria režisérů Jan Chramosta. "Jakákoli další cena by byla samozřejmě velká čest, nicméně ta mezinárodní konkurence je ohromná, tak není moudré cokoliv očekávat," dodal jeho kolega Janek Cingroš, který režíroval také úspěšný videoklip Karla Gotta a jeho dcery Charlotte Elly Srdce nehasnou.
Muž vejde do baru a začne se svlékat. Bio Buddy uspěl v populární soutěži krátkých filmů v USA
Festivaly a ceny10. 3. 2017
Muž vejde do baru a začne se svlékat. Bio Buddy uspěl v populární soutěži krátkých filmů v USA
Popojedem vyhráli pražský 48 Hour Film Project už podruhé, jejich snímek Bio Buddy z roku 2016 se nakonec dostal až do zmíněného Cannes.
Pražského kola této soutěže, která se koná ve 130 městech po světě, se letos zúčastnilo 38 týmů, o tři víc než před rokem. "Filmy natočili a odevzdali všichni, což byl skvělý výsledek," řekl jeden z producentů akce Štěpán Etrych. V hlavní soutěži se nakonec ocitlo 33 snímků. "Tři štáby limit 48 hodin nestihly, další dva ze soutěže odstoupily poté, co zjistily technické potíže ve svých filmech," dodal. Všechny letošní snímky jsou volně ke zhlédnutí na webu festivalu.
poradny-ulovek-filmarsky-maraton-v-praze-vyhral-stab-ktery-drive-promital-v-cannes
Vyhlašování pražské "čtyřicet osmičky" v kině Dlabačov | Jan Petrák
Během filmařského maratonu stál před přihlášenými týmy úkol během pouhých 48 hodin napsat, natočit a sestříhat film o délce 4 až 7 minut a zapracovat do něj několik povinných prvků. Filmaři museli do svých snímků včlenit postavu nezaměstnaného Robina Ženkleho či nezaměstnané Radky Ženklové, rekvizitu v podobě hodinek a repliku "Ber věci tak, jak jsou."
Právě od těchto povinných prvků se při psaní scénáře odrazil vítězný tým Popojedem. "Nezaměstnaná hlavní postava a rekvizita hodinky? To je jasná zlodějka! No a zápletka tedy bude policista, co se do ní zamiluje," popsal režisér Chramosta. Vítězný štáb Popojedem si nakonec z kina Dlabačov odnesl vedle trofeje za nejlepší film ještě další čtyři ceny, včetně té za kameru či scénář.
poradny-ulovek-filmarsky-maraton-v-praze-vyhral-stab-ktery-drive-promital-v-cannes-1
poradny-ulovek-filmarsky-maraton-v-praze-vyhral-stab-ktery-drive-promital-v-cannes-2