Herec Josef Trojan: Zničit alkoholismus? Naivní představa

Herec Josef Trojan: Zničit alkoholismus? Naivní představa
Josef Trojan ve filmu Abstinent | CinemArt
Abstinent
Představte vaši postavu alkoholika Adama.
Adam je kluk jako každý druhý. Čeká ho maturitní zkouška, vysoká škola. Rodiče o něj nejeví zájem hodný rodičů a to mu dává prostor pro věci, které ho byť v daný moment těší, ale v dlouhodobějším horizontu ho začnou pěkně mrzet. V tomto případě se jedná o alkohol. O něco, co se v této zemi sežene v každém věku prakticky kdekoliv.
Jak došlo k tomu, že jste s Davidem Vignerem natočil celovečerní film?
Úplně standardně. David mě kontaktoval, já si přečetl scénář, na kterém mě zaujalo primárně téma, a právě díky tématu jsem se ve výsledku rozhodl film točit.
Josef Trojan
Abstinent | CinemArt
A jaká byla vaše úplně první reakce po přečtení scénáře Abstinenta?
Že jsem právě přečetl scénář, ve kterém se skrývá určitý morální apel. Za to jsem byl moc rád a uvidíme, jestli jsme ho zachovali i po zrealizování scénáře. Navíc to byl tedy morální apel v oblasti, která mě už v tu dobu nezávisle na filmu zajímala.
Pokud byste zavzpomínal na natáčení, jak to probíhalo, včetně vašeho nelehkého úkolu ztvárnit postavu alkoholika?
Natáčení jsem si užil, nicméně zde byla celá řada faktorů, které mi to v podstatě zakazovaly. Ať už je to samotné téma, které samo o sobě rozhodně není úsměvné, nebo například lokace, na kterých jsme točili. Ponořili jsme se totiž přímo do jádra léčebny v Bohnicích, což bylo ne vždy příjemné prostředí. Za to jsem byl ale rád. Samotná postava Adama neměla být nějakým způsobem výstřední či atypická. Měl to být úplně normální kluk. Nechtěli jsme z něj udělat postavu, která bude mít nějaké alternativní důvody k užívání alkoholu. Ale ty úplně nejběžnější a nejlidovější v tomhle věku.
Abstinent
Josef Trojan | CinemArt
Co bylo pro vás nejtěžší?
Najít v postavě míru, která je snesitelná jak pro základní, tak pro střední školu. Přeci jenom zde jde primárně o to, aby se nad filmem zamysleli mladí lidé.
Jaká byla spolupráce s ostatními herci?
Skvělá. Rád na ně vzpomínám. Jsou to všechno pokorní a sympatičtí lidi. S takovýma se pak pracuje moc příjemně.
David Vigner
Režisér David Vigner a herec Josef Trojan | CinemArt
Režisér David Vigner zmínil, že film Abstinent není bojem proti alkoholismu, že chce pouze poukázat na toto téma. Co vy na to?
Naprosto souhlasím. Příběh není postaven tak, aby zničil alkoholismus. To je dost naivní představa, která by dopadla katastrofálně. Chtěli jsme natočit příběh, který bude co nejvěrnější a zároveň nejsnesitelnější pro co největší skupinu lidí. Primárně pak pro mladé. Zachytit příběh, o kterém si může v podstatě každý říct „Jo, to by se mi mohlo vlastně taky stát”.
Jaké máte další umělecké plány?
Momentálně jsem dotočil film s Agnieszkou Holland - Šarlatán. Čekají mě dvě premiéry včetně Abstinenta.
Co byste vzkázal svým fanouškům i ostatním divákům, kteří zavítají do kin na film Abstinent?
Dejte filmu šanci. Udělá mi to radost a mějte se príma!
Abstinent
Abstinent