Nový slavný propadák - Blíženec čelí finanční katastrofě

Nový slavný propadák - Blíženec čelí finanční katastrofě
Blíženec | Wallpaper Abyss - Alpha Coders
Sci-fi Blíženec však není jen o Willu Smithovi. Jde o stylisticky výraznou a v některých ohledech i revoluční realizaci dlouho odkládaného námětu, kolem něhož se v průběhu let točila řada uznávaných herců i režisérů, než konečně přistál u Anga Lee, držitele dvou Oscarů za režii, a zmíněného Smithe, jenž se dlouhodobě řadí k nejpopulárnějším hercům své generace. Vizionářský tvůrce natáčel film v digitálním 4K 3D rychlostí 120 snímků za vteřinu (120 frames per second) a první reakce hovořily o revolučním vizuálním zážitku.
Kritici však Blížence nijak nešetřili a jejich hodnocení se zastavilo na hrozivých
Clive Owen, Will Smith
Blíženec | Vanity Fair
25% z 268 recenzí, zatímco americká kina nestačila formálním nárokům filmu a jen 14 z nich ho bylo schopno promítat v onom rozlišení 120 FPS. A jelikož ani trailery nevypadaly příliš úchvatně, diváci si moc důvodů pro návštěvu kina zkrátka nenašli. Otevírací víkend v USA přihrál filmu na konto jen tristních 20 milionů dolarů, což nezachránil ani zbytek světa se svými 39 miliony. Situaci měla zachránit Čína, ale i tam se otevřelo za pouhých 21 milionů. Momentálně snímek přepočítává 119 milionů celosvětově a vzhledem k velkým propadům v průběžných tržbách se dá už nyní hovořit o průšvihu jako hrom. Vždyť rozpočet nabobtnal až ke 140 milionům, zatímco reklamní kampaň měla vyjít na dalších 100 - Ang Lee a spol. by tak potřebovali vydělat alespoň nějakých 280 melounů, aby se neprodělalo.
To se ale určitě nepovede a odhaduje se, že ztráta bude činit kolem 75 milionů dolarů. Náplastí na bolavou ránu může být alespoň skutečnost, že dluhy si mezi sebe rozdělí hned čtyři produkční společnosti (Paramount, Skydance, Alibaba a Fosun), takže bankrot nikomu nehrozí. Souboj Willa Smithe se sebou samým tak bude mít sice daleko k těm úplně největším finančním propadákům, jimž vévodí nechvalně proslulí Vikingové s Antoniem Banderasem, ale populární herec bude chtít přesto na tenhle projekt rychle zapomenout - nežli na nedávného Aladina, který vytřískal z kin více než miliardu, totiž spíše naváže na své propadáky typu Po zániku Země nebo Wild Wild West, který při rozpočtu 170 milionů vydělal jen o padesát více.
Will Smith
Blíženec | Paramount Network
Lee i Smith by tenhle průšvih měli ustát se ctí, ale finanční krach Blížence zatím indikuje, že diváci nejsou na podobně digitální pojetí připraveni. Jak se Gemini Man líbil vám? Zasloužil by si podle vás vlídnější divácké přijetí?