Lahůdkové skryté filmové odkazy na jiná díla

Lahůdkové skryté filmové odkazy na jiná díla
Maverick | Warner Bros.
Kmotr
Přítomnost pomerančů v Kmotrovi předznamenává smrt | darthmaz314.com
Co se týče výskytu Easter Eggů ve filmech, nemusí jít pouze o pomrkávání na jiná díla - může se jednat také o jistou tajnou zprávu tvůrců směrem k divákovi. Jako příklad si uveďme slavného Kmotra, kde je smrt postav opakovaně předznamenávána přítomností pomerančů na scéně. Původ termínu je však datován do roku 1979, kdy videohra Adventure umožnila hráčům najít vůbec první Easter Egg, jímž bylo jméno programátora Warrena Robinetta. Tuto skutečnost ostatně odkrývá i loňský snímek Stevena Spielberga Ready Player One, jenž je nekorunovaným králem v té oblasti Easter Eggů, které se bude text věnovat - ve vizuálních odkazech na jiné filmy. V této části se konkrétně dostane na sedm příkladů těch méně očividných referencí.
Toy Story: Příběh hraček - Osvícení
Toy Story: Příběh hraček
Osvícení
Právě tahle reference mě přivedla k úmyslu napsat článek na dané téma, a proto ji uvádím jako první. Pixarovky a animované filmy obecně obsahují tuny hravých a uctivých odkazů, přičemž série Toy Story rozhodně není výjimkou. Trend pomrkávání ke slavným filmovým klasikám započal hned první díl, kde si divák mohl mimo jiné všimnout na koberci totožného vzorce, jaký vytvořil už Stanley Kubrick v Osvícení. Jedná se o jeden z těch známějších, ale zároveň i cinefilně nejpříjemnějších filmových Easter Eggů.
Osvícení - Vozka smrti
Osvícení
Vozka smrti
U kultovního hororu s Jackem Nicholsonem rovnou zůstaneme. I sám originální Kubrick totiž hledal inspiraci u starších děl, což se projevilo například v sekvenci, kdy se šílený Nicholson dobývá se sekerou skrze dvoje dveře. Skoro shodný výjev byl ke spatření už roku 1921 ve švédském němém hororu Vozka smrti a není moc pochyb o tom, že právě na něj Kubrick přímo odkazoval. Dokonce i jediná přeživší laťka ve skulině je v obou případech takřka shodně umístěná, což může být náznak režisérova známého perfekcionismu.
Maverick - Smrtonosná zbraň
Danny Glover, Mel Gibson
Maverick | Listal
Easter Eggy mohou být také záležitostí hereckého camea, což je právě případ krátkého štěku Dannyho Glovera ve westernové komedii Maverick. Tu režíroval Richard Donner a hlavní roli v ní ztvárnil Mel Gibson, tedy Gloverovi parťáci a spolupracovníci ze série Smrtonosná zbraň. Černošský představitel Rogera Murtaugha se na Gibsona zadívá s udiveným výrazem, jako kdyby v něm poznal partnera Martina Riggse z jejich kriminální série. Jde o velmi vtipný moment, jímž režisér Donner sebeuvědoměle odkazuje k vlastní předešlé tvorbě.
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho - Kmotr
Carrie Fisher
Kmotr
Bohatý svět Hvězdných válek je potenciální líhní pro lovce Easter Eggů a lze jich v něm objevit slušnou porci. Jedním z těch méně zřejmých, jehož původce si během projekce přiřadí málokdo, je určitě uškrcení Jabba The Hutta princeznou Leiou, které nápadně odkazuje k likvidaci Luca Brasiho v prvním Kmotrovi.
The Social Network - Klub rváčů
The Social Network
The Social Network | Reddit
Sám na sebe rád občas pokývne i David Fincher. V Social Network používá Mark Zuckerberg v podání Jesse Eisenberga falešný facebookový profil, jehož uživatelské jméno je Tyler Durden (můžete ho vidět na fotce v modré kolonce jako 'Tyler Durden's Photos). Kdo je fanouškem Klubu rváčů, dalšího Fincherova mistrovského díla, tak už ví, že jde o jméno charakteru Brada Pitta. Kdopak jste si všimli?
Skrytá identita - Zjizvená tvář (1932)
Skrytá identita
Zjizvená tvář
Tento Easter Egg jednak spadá do kategorie oné tajné komunikace s divákem, jakou byly zmíněné pomeranče v Kmotrovi (a v této souvislosti o něm už informoval náš starší článek), jednak ale také odkazuje ke staršímu dílu, v tomto případě ke Zjizvené tváři režiséra Howarda Hawkse. Ve Skryté identitě totiž Martin Scorsese osázel scénu písmeny X, kdykoli se měla nějaká postava sejít se smrtí. A to samé činil také Hawks, jak můžete vidět na fotografiích. Schválně se na to při další projekci jednoho z uvedených titulů zaměřte.
Indiana Jones a Chrám zkázy - Star Wars
Indiana Jones a chrám zkázy
Indiana Jones a chrám zkázy | Indiana Jones Wiki - Fandom
Referenci na nejslavnější vesmírnou ságu si neodpustil ani druhý film s Indiana Jonesem. Během úvodní sekvence projíždí auto kolem baru pojmenovaném Club Obi Wan, což rozhodně není náhoda. Může jít buď o přátelské pomrknutí Stevena Spielberga směrem k Georgi Lucasovi, nebo o další důkaz hravé kreativity samotného Lucase, jenž se na natáčení Indyho aktivně podílel.
Byly pro vás zmíněné Easter Eggy novinkou, nebo jste o nich už věděli? Další reference si představíme zase někdy v další části.
Poznáte oblíbené filmy po přečtení jedné věty?