3Kino: Staříci s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou uspěli na mezinárodním filmovém festivalu

3Kino: Staříci s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou uspěli na mezinárodním filmovém festivalu
Staříci | Česká televize
Letošní 6. ročník 3Kina byl poprvé ve své historii soutěžním festivalem. O cenu za Nejlepší hraný film soutěžilo 11 snímků. Na prvním místě se umístil maďarský celovečerní debut Jeden den režisérky Zsófie Szilágyi z roku 2018. Ve stejném roce byl snímek vybrán do programu La Semaine de La Critique, paralelní sekce oficiální přehlídky Filmového festivalu v Cannes organizované Syndikátem francouzských filmových kritiků.

Jeden den: Trailer

Jeden den
Ústřední hrdinka filmu Anna pracuje jako učitelka jazyků. Snímek ji zachycuje v domácí všední rutině, kdy pečuje o své děti. Každý den jsou tu ale také napjaté momenty. Annin nevěrný muž, do kterého se zamiluje nejlepší kamarádka, stres v práci, strach z možné změny pracovní doby, upozornění z banky, která chce kvůli administrativní chybě vypovědět smlouvu, či vynervovaný řidič autobusu. Anna nemá možnost si ani trochu vydechnout.

Pan Jones: Trailer

Pan Jones
Druhé místo má dle odborné poroty nejnovější film polské režisérky Agnieszky Holland Pan Jones. Film vypráví příběh novináře Garetha Jonese, který se chystá do Moskvy na rozhovor se Stalinem. Seznamuje se s britskou novinářkou Adou Brooks, díky které odhaluje, že pravda o stalinovském režimu je brutálně potlačována sovětskými cenzory. Poté, co se Jones doslechne o hladomoru v SSSR, vydává se sám na cestu přes Ukrajinu, kde se střetává s hrůznou realitou.

Staříci: Trailer

Staříci
Odbornou porotu dále zaujal česko-slovenský film Staříci režisérů Martina Duška a Ondřeje Provazníka, v němž se v hlavních rolích objevují Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička. Film začíná v momentě, kdy z amerického Oregonu přilétá na pražskou Ruzyň emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer), válečný veterán a bývalý politický vězeň. Je mu už hodně přes osmdesát, je připoutaný na invalidní vozík a do značné míry odkázaný na pomoc ostatních. Proto na něj už na letišti čeká Antonín (Ladislav Mrkvička), dávný kamarád z protikomunistického odboje. Záhy vyjde najevo, že Vlasta přijel do Česka uskutečnit poslední misi svého života. Chce vypátrat a zabít komunistického prokurátora Václava Mráze, kterého porevoluční soudy nedokázaly nebo nechtěly za jeho zločiny z 50. let potrestat. Vlastimil přemluví Antonína, aby mu s akcí pomohl. Oba starci vyrážejí na pro ně velmi obtížnou cestu za odplatou.
O festivalu 3Kino
MFF 3Kino: Upoutávka na 6. ročník (2019)
Mezinárodní filmový festival 3Kino byl založen v roce 2013 v Praze. V následujícím roce pak proběhl první ročník, který představil 28 filmů ze čtyř středoevropských zemí – z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Festival od samého začátku klade důraz na setkávání a propojování středoevropské kultury, především prostřednictvím filmů. Každý rok na podzim do Prahy zavítá řada zahraničních hostů a kromě filmových projekcí je připraven doprovodný program zahrnující odborné přednášky, divadelní představení, workshopy a koncerty. Za více než pět let své existence přivezl festival 3Kino do České republiky 235 filmů a hostil více než 100 významných osobností středoevropské kinematografie.