5 nejočekávanějších filmů konce roku 2019

5 nejočekávanějších filmů konce roku 2019
Star Wars: Vzestup Skywalkera | če

Doktor Spánek od Stephena Kinga

Doktor Spánek od Stephena Kinga
Osvícení Stanleyho Kubricka je naprostá filmová legenda, která se řadí jak mezi vůbec nejlepší adaptace knih Stephena Kinga, tak k nejlepším světovým hororům. A je to jeden z těch filmů, které opravdu nepotřebují žádné další díly. Ovšem sám King ke své knize pokračování napsal - takže asi bylo jen otázkou času, kdy se dočkáme jeho zfilmování. Doktor Spánek od Stephena Kinga bude mít asi hodně těžkou startovní pozici (vyrovnat se Osvícení je v podstatě nadlidský úkol), ale v jeho prospěch pár věcí také hraje.
První je fakt, že se jedná o velmi volné pokračování (příběh je zaměřen na dospělého Dannyho Torrance). Pak je tu do hlavní role obsazený Ewan McGregor, skvělý skotský herec, který nemá ve zvyku hrát v hloupých hororech. Ovšem tím největším lákadlem je jméno scenáristy a režiséra Mikea Flanagana. Ten se v roce 2013 blýskl malým nenápadným hororem Oculus, ale především senzační loňskou minisérií The Haunting of Hill House, v níž náramně předvedl, jak dobře umí pracovat se složitými postavami i samotným vyprávěním na poli psychologického hororu. Volba Flanagana je tudíž převelice logická a podněcuje naději, že tenhle sequel neudělá svému skoro čtyřicetiletému kultovnímu bratříčkovi ostudu.
V kinech od 14. listopadu.

Irčan

Irčan
Je v tomhle případě vůbec potřeba něco vysvětlovat? Nový, dlouhá léta chystaný mafiánský mega epos od krále žánru Martina Scorseseho (Mafiáni, Casino, Vlk z Wall Street) s obřím rozpočtem, gigantickou stopáží (210 minut!) a hlavně s ultra božským obsazením hlavních rolí - Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel. První (nejen) zahraniční ohlasy navíc mluví o dalším Scorseseho mistrovském díle.
Nějaký důvod se netěšit? Kromě děsivě nadstandardní délky asi jedině velmi pravděpodobná možnost, že si na Irčana u nás nebudeme moci zajít do kina, ale bude k dispozici pouze na Netflixu, pro nějž vznikl. Nezbývá nám, než doufat, že se bude opakovat situace s loňskou Romou, která se díky exkluzivně dobrému kritickému přijetí do kin dostala alespoň v omezené distribuci.
Na VOD od 27. listopadu.

Le Mans '66

Matt Damon, Josh Lucas, Jon Bernthal, James Mangold, Caitriona Balfe, Christian Bale | 20th Century Fox
Tak trochu černý kůň letošního podzimu (a možná i celého roku). Závodnický duel dvou proslulých automobilek (Forda a Ferrariho), jenž režijně odřídil stále zajímavější James Mangold (Identita, Logan: Wolverine), pravděpodobně nebude miliardovým kasovním trhákem, ani jednoznačným oscarovým favoritem, ale rozhodně má velkou šanci stát se plnohodnotným nástupcem výtečných Howardových Rivalů.
Dle prvních reakcí má film fantasticky natočené scény závodů a neakční pasáže zase spolehlivě táhne duo Christian Bale - Matt Damon. A i navzdory své 150minutové stopáži snímek údajně velmi rychle uteče - nebo možná spíš 'ujede'.
V kinech od 14. listopadu.

Na nože

Na nože
Rian Johnson. Scenárista a režisér, jehož jméno po uvedení osmé epizody Star Wars polovina fanoušků SW zbožňuje, a druhá nenávidí. V každém případě se ale jedná o pozoruhodného a šikovného filmaře - minimálně jeho Looper, sci-fi thriller o cestování časem s Brucem Willisem a Josephem Gordon-Levittem, je výbonou, byť nezaslouženě trochu zapadlou podívanou. A velmi dobře zatím vypadá i jeho novinka, svérázná detektivní komedie Na nože. Ta se mimo jiné může pochlubit superhvězdným obsazením (Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson), zábavnými trailery a velmi spokojeně znějícími prvními ohlasy.
V kinech od 28. listopadu.

Star Wars: Vzestup Skywalkera

Star Wars: Vzestup Skywalkera
To je ale překvapení, že? O tomto filmu určitě málokdo vůbec slyšel, natož aby se na něj těšil... Dobře, laciné žerty stranou. Vedle Avengers: Endgame bezpochyby největší letošní filmová událost. Velké a dlouhé (155 minut) vyvrcholení třetí trilogie, která by měla definitivně uzavřít příběh rodiny Skywalkerů (tedy minimálně do doby, než si to hlavouni u Disneyho rozmyslí). Na režijní sesli opět usedl spolehlivý J.J. Abrams (M:I 3, Star Trek, SW: Síla se probouzí), takže film bude určitě hodně našlapaný a plný skvělých scén. Vrací se i většina přeživších (a zřejmě i pár nepřeživších) postav (a s herci je to vlastně dost podobné).
Jedinou zásadní neznámou tudíž zůstává "drobnost" zvaná 'děj'. Snad nás tedy scenáristé nějak příjemně překvapí... Jedno je ovšem na 99 % jisté - i když Poslední z Jediů kvůli rozpačitému kritickému i diváckému přijetí celosvětovými výdělky za dvoumiliardovou EVII značně zaostal (cca o 700 milionů dolarů!), tentokrát budou kina určitě opět praskat ve švech. A meta v podobě dvou miliard dolarů tudíž pravděpodobně znovu padne. Doufejme tedy, že kvalita výsledného snímku tomu bude dostatečně odpovídat.
V kinech od 19. prosince.

A na co se vy těšíte nejvíce? Napište nám do diskuze.
Poznáte 20 nejoblíbenějších filmů uživatelů Kinobox.cz?