Stalinovo brutální Rusko, odhodlaní staříci a problémy s emocemi na festivalu visegrádských filmů 3Kino

Stalinovo brutální Rusko, odhodlaní staříci a problémy s emocemi na festivalu visegrádských filmů 3Kino
7 citů | detail plakátu
Černý Mercedes
Černý Mercedes | 3Kino
Festival 3Kino zahájí předpremiéra snímku Černý Mercedes režiséra Janusze Majewského odehrávajícího se ve Varšavě roku 1942. Úplně poprvé pak odborná porota udělí na slavnostním galavečeru 14. října v kině Lucerna
cenu v kategorii hraný film. Katalog filmů s denním programem a spolu s dalšími informacemi najdete na festivalovém webu.

3Kino: Festivalová znělka

MFF 3Kino: Upoutávka na 6. ročník (2019)
„Festival 3Kino se soustředí na kinematografii čtyř zemí, které mají prožitou
podobnou historii, ale každá z nich ji reflektuje velmi odlišně. Tím, že jsou si blízko, si dobře rozumí, ale díky odlišným zkušenostem vzniká tavicí kotel myšlenek a také obrovská tvůrčí energie. Mám radost, že se v letošním programu objeví film Pan Jones Agnieszky Holland, který v září vyhrál cenu Zlatí lvi na filmovém festivalu v polské Gdyni a další oceňované snímky. Snažíme se oslovovat i takové tvůrce, kteří by se jinak zřejmě do České republiky se svými snímky nepodívali. Zajímají nás jejich nejnovější filmy, které mají velký potenciál zaujmout českého diváka díky vzájemné kulturní blízkosti, ale v běžné distribuci se neobjeví,“
přibližuje zakladatel a ředitel festivalu 3Kino Vavřinec Menšl.
James Norton ve filmu Pan Jones
James Norton ve filmu Pan Jones | 3KinoFest
Do letošní soutěžní sekce MFF 3Kino je letos zařazeno 11 snímků. Českými zástupci jsou Staříci (režie Martin Dušek a Ondřej Provazník) a Tiché doteky (Michal Hogenauer). Dále budou soutěžit maďarské snímky Jeden den (Zsófia Szilágyi), Rozkvetlé údolí (László Csuja) a Trezor (Péter Bergendy). Nejsilnější je polská účast. Soutěžit budou filmy 7 citů (Marek Koterski), Černý Mercedes (Janusz Majewski), Éter (Krzysztof Zanussi), Pan Jones (Agnieszka Holland), Zábava, zábava (Kinga Debska) a Železný most (Monika Jordan-Młodzianowska).
Jiří Schmitzer
Staříci | CinemArt
3Kino také připomene 30. výročí konání Festivalu nezávislé československé kultury v polské Vratislavi i demokratických změn regionu. V letošním programu jsou tedy zařazeny snímky, které propojuje právě téma svobody či boje za ni. Uvedeny budou v sekcích Ostrovy svobody a Svobodné filmy po roce 89. Další festivalovou sekcí bude Retrospektiva a Zvláštní uvedení, v jejímž rámci se představí například hojně diskutované Nabarvené ptáče Václava Marhoula. Mezi festivalovými hosty budou letos například polský filmový a divadelní režisér a scenárista Krzysztof Zanussi, český režisér Václav Marhoul, polská režisérka Kinga Debska a další.
Harvey Keitel, Václav Marhoul
Václav Marhoul | Jan Dobrovský
O festivalu 3Kino
Mezinárodní filmový festival 3Kino byl založen v roce 2013 v Praze. V následujícím roce pak proběhl první ročník, který představil 28 filmů ze čtyř středoevropských zemí – z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Festival od samého začátku klade důraz na setkávání a propojování středoevropské kultury, především prostřednictvím filmů. Každý rok na podzim do Prahy zavítá řada zahraničních hostů a kromě filmových projekcí je připraven doprovodný program zahrnující odborné přednášky, divadelní představení, workshopy a koncerty. Za více než pět let své existence přivezl festival 3Kino do České republiky 235 filmů a hostil více než 100 významných osobností středoevropské kinematografie.