Joker a Harley Quinn: Vztah, nad kterým psychiatři kroutí hlavou

Joker a Harley Quinn: Vztah, nad kterým psychiatři kroutí hlavou
Batman: Harley Quinn | Art by Alex Ross/DC Comics
Je tomu totiž ve skutečnosti úplně naopak. Jejich vztah je ten nejšílenější a nejkrvavější, který se kdy v DC Universu mohl objevit. Joker je šílenec, manipulátor a sadista, který Harley využívá jen pro své potěšení, a užívá si, když ji může pořádně potrestat za své vlastní chyby. Například, když se jeho plány na získání Batmana sesypou jako domeček z karet. Podívejme se tedy blíže na pár nejhorších věcí, které Joker kdy Harley Quinn udělal.
Jejich první setkání. Možná si říkáte, jak to myslím? Jak může být setkání něco strašného? Právě v jejich případě je to ale přímo katastrofa a zároveň ta nejhorší věc, kterou kdy Joker Harley udělal. Už jen tím, že s ní kdy navázal oční kontakt, se dopustil něčeho, čím Harley zničil život. Joker tehdy vězněn v Arkhamské nemocnici díky své manipulativní povaze a perfektních znalostem psychologie dokázal svést mladou a perspektivní psychiatričku známou jako Harleen Quinzel. Ta by měla za běžných okolností naději na normální a krásný život, jenže pak se objevil Joker a vše šlo do kytek.
joker-a-harley-quinn-vztah-nad-kterym-psychiatri-krouti-hlavou-19
Suicide Squad (2016) | DC/Warner Bros
Hned vzápětí Joker neváhal a shodil Harleen do kyseliny, ve které se i on sám kdysi vykoupal – díky tomu se v komiksech a i v některých filmových a animovaných verzích Joker objevuje jako muž se sněhově bílou kůží a sytě zelenými vlasy. Tím pádem se postaral o to, že se Harley už nikdy nevrátí do svého normálního života, kdyby jim vztah nevyšel. Její kůže zbělela stejně jako jeho, takže návrat mezi obyvatele Gothamu zkrátka není možný. Dobrý způsob jak si označit partnerku, ne? Kam se na to hrabou snubní prsteny?
joker-a-harley-quinn-vztah-nad-kterym-psychiatri-krouti-hlavou-18
Suicide Squad (2016) | DC/Warner Bros
Jak jsme výše zmiňovali, že je Harley původně vystudovaná psychiatrička, tak si můžeme lehce odvodit, že opravdu nebude hloupá. Proto, když v jedné z mnoha komiksových sérií s Jokerem otěhotní, stáhne se na rok do ústraní, aby její milý nepřišel na skutečnost, že s ním čeká dítě. Věděla moc dobře, že Joker nebude dobrým otcem, a tak to před ním chtěla utajit. Po jejím návratu se však dočkala šokujícího přivítání. Její milý vůbec nezaregistroval, že byla rok pryč.
joker-a-harley-quinn-vztah-nad-kterym-psychiatri-krouti-hlavou-16
Injustice: Gods Among Us: Year Two #13 | writer Tom Taylor and artist Bruno Redondo/DC
Další šok nastává v jedné animované sérii, která je známá jako The New Batman Adventures, kde je epizoda s tématickým názvem Mad love. Harley se zde podaří chytit Batmana a zajmout ho ve stylu, který si Joker přál. Jednalo se o dárek od ní pro něj, ale Jokera její snaha rozhněvala natolik, že ji vyhodil z okna. Nutno podotknout, že opravdu nebylo v přízemí. Chtěl přeci Batmana chytit sám. "Jak se opovažuješ, Harley!?!"
joker-a-harley-quinn-vztah-nad-kterym-psychiatri-krouti-hlavou-15
The New Batman Adventures (Episode 21: Mad Love) | Warner Bros.
Podívejme se na komiksovou verzi Suicide Squad, ať máme nyní s čím porovnávat. Ve spoustě věcech si je příběh podobný, ale ještě ve více se liší. Stejně jako ve filmu i v komiksu Joker "zemře", nebo si to alespoň všichni myslí. Harley poté začne žít, utrhne si krátký románek, ale právě ve chvíli, kdy začíná být šťastná, se Joker opět vrací na scénu a nelíbí se mu, jak jeho drahá "zdivočela", a tak ji donutí jít s ním do sídla, kde ji připoutá a nelidskými způsoby mučí tak dlouho, dokud se Harley opět nestane poslušným psíčkem. Raději zde nebudu ani dlouze rozebírat, že v nejnovějších komiksech je Joker ještě šílenější než kdy dříve, a tak mu nestačí Harley jen mučit (zvažuje, že jí odřízne tvář).
joker-a-harley-quinn-vztah-nad-kterym-psychiatri-krouti-hlavou-3
Suicide Squad (2016) | Warner Bros.
U padouchů většinou platí, že je jejich mysl naprosto zvrácená a nevyzpytatelná, Joker by se mohl řadit na první místo tohoto žebříčku. Jeho nápady jak se na chvíli zbavit milující přítelkyně jsou vážně originální. Zavřít ji do rakety a poslat do vesmíru? Proč ne? Když na to má člověk prostředky, může si dovolit kde co. Doufám, že tu nemáme tak bohaté čtenáře. Pokud ano, tak to prosím nezkoušejte. Harley totiž raketu nakonec zvládla zvrátit a i když její přístání nebylo zrovna ladné, tak díky tomu potkala svou budoucí nejlepší kamarádku a zároveň milenku, Poison Ivy.
Jejich vztah neprovází žádná vášnivá romantika, rozhodně ne oboustranná. Harley je sice dlouhou dobu bezhlavě zamilovaná, ale i ona se v novějších komiksech od Jokera odděluje a se svou partou se stává novou královnou kriminálu v Gothamu. Nicméně právě o její budoucnosti bez Jokera by měl pojednávat snímek Birds of Prey, který už brzy uvidíte v kinech.
joker-a-harley-quinn-vztah-nad-kterym-psychiatri-krouti-hlavou-11
Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn (2020) | DC/Warner Bros
Jste opravdu nadšení fanoušci Jokera?