Nejlepší nové zahraniční seriály

Nejlepší nové zahraniční seriály
Mindhunter | Netflix

Bodyguard (2018)

Bodyguard
Loňský britský hit, který vás pevně chytne pod krkem hned úvodní scénou pokusu o teroristický útok. A to je skutečně teprve začátek nesmírně našláplé thrillerové jízdy, která disponuje takřka nepolevující hutnou a vyhrocenou atmosférou, sebejistým vypravěčstvím, slušnou porcí zvratů a v neposlední řadě strhujícím výkonem Richarda Maddena (Robb Stark ze Hry o trůny) v titulní roli. Bodyguard se sice nevyhne některým očekávatelným klišé a jeho po celou dobu pečlivě budovaná nekompromisnost se nakonec trochu rozplyne, ale napětí, poutavosti a sounáležitosti s hlavním hrdinou má i tak tahle šestidílná minisérie na rozdávání.

Černobyl (2019)

Černobyl
Pětidílná událost, o které se hodně mluvilo v podstatě ještě před uvedením prvního dílu – a s každou další epizodou se hype rozhodně nezmenšoval. A snad každý musí alespoň částečně uznat, že tady byl ten obrovský ohlas velmi zasloužený. Rekonstrukce ojedinělé katastrofy je zde podána nesmírně komplexně (formálně i obsahově), věcně a vždy se strhující hutnou atmosférou. Jednotlivé díly se svým stylem od sebe vždy různou měrou liší a celek zcela ladně (až nepostřehnutelně) protíná vícero (sub)žánrů - od napínavého katastrofického thrilleru (hraničícího místy až s hororem), přes osobní, vyšetřovací, apokalyptické či soudní drama. A navíc jen těžko bychom v posledních letech narazili na výrazně působivější kritiku fungování Sovětského svazu, potažmo totalitních režimů obecně.

Daredevil (2015-2018) / Punisher (2017-2019)

Možná jediné dvě televizní superhrdinské komiksárny, jimž má smysl věnovat svůj drahocenný čas. A to proto, že mají plně hrsti toho, co (záměrně) postrádá většina kino marvelovek - silný důraz na (vnitřní) temnotu a spjatost s reálným světem. Slepý právník Matt Murdock (výborný Charlie Cox) a nelítostný pomstychtivý likvidátor Frank Castle (geniální Jon Bernthal) tvoří dokonale protichůdné duo vigilantů (samozvaných strážců) a zosobněných postojů ke spravedlnosti. První ze zásady zločince nezabíjí (protože zarytě věří v právní systém), druhý naopak vraždí bez mrknutí oka (protože víru v systém i v lidi ztratil). Když se ti dva v druhé sezóně Daredevila střetnou, aby na téma 'spravedlnost' provedli menší filosofickou disputaci, je to čiré blaho pro všechny, kdo nemilují hrdinské příběhy jen kvůli efektní zábavě. A když už jsme u toho - tak dobré brutální a zemité akční scény, jaké tato dvojice seriálů nabízí, neuvidíte v žádném ze současných MCU blockbusterů...

Expanse (2015-?)

Postrádáte v současnosti plnokrevný vesmírný sci-fi seriál typu Battlestar Galactica? Netřeba dále hledat, protože je tu Expanse - Hra o trůny pro milovníky Star Treku. Expandující příběh v obdivuhodně expandujícím světě, se skvělými zápletkami napříč vícero žánry (politický thriller, detektivka, dobrodružné a mysteriózní sci-fi), brilantními zvraty, výživnými postavami (obzvlášť těmi nejednoznačnými), solidní výpravou a triky. Expanse dokáže vyvolat pocit, že sledujete něco ojedinělého (byť ten se dostaví až někdy ke konci první série), a její potenciál je natolik masivní, že by mohl utáhnout klidně i deset sezón a několik spin-offů. Nezbývá než doufat, že si Expanse svůj dosavadní punc inteligentní futuristické space opery udrží a nespadne časem do vod laciných béček s ohranými motivy.

Mindhunter (2017-?)

David Fincher (Sedm, Klub rváčů, Zmizelá) se rozhodl, že natočí ambiciózní seriál o tom, jak v 70. letech začala FBI psychoanalyzovat uvězněné masové a sériové vrahy, aby tak mohla efektivněji dopadat ty, kteří jsou ještě na svobodě. A po dosavadních dvou sériích je výsledek na hraně dokonalosti (a určitě není příliš naivní věřit, že s dalšími řadami to nebude o nic horší). Z režisérových filmů má Mindhunter nejblíže určitě k Zodiacovi - také se soustředí hlavně na co nejrealističtější zobrazení metod a průběhu vyšetřování a na značnou propracovanost charakterů v podání výtečných herců. Efektní pozlátko a prvoplánovou zábavu v podobě přestřelek, honiček či drsňáckých hlášek tady opravdu nenajdete. Mindhunter nic z toho totiž nepotřebuje - jeho síla a působivost vychází hlavně z parádní dobové a neokázale hutné atmosféry a skvělých dialogů. Největším požitkem jsou dle očekávání zpravidla scény rozhovorů s usvědčenými reálnými zločinci (děsivě chladnokrevný "méďa" Ed Kemper těžce vede). A když budete hodní, možná přijde i Charlie Manson...

Sedmilhářky (2017-2019)

Pokud byste rádi/rády kvalitní feministický seriál odehrávající se v současné realitě, nic lepšího než Sedmilhářky asi aktuálně neseženete. Formálně náramně zpracovaná (viz brilantní práce se střihem) satiricko-psychologická vztahovka s krimi (pod)zápletkou, kde se vkusně a protřele řeší hlavně věci jako mateřství, partnerské vztahy, domácí násilí, dětská šikana, pokrytectví, maloměstské žabomyší války apod. Sedmilhářky jsou navíc feministické v tom asi nejlepším smyslu slova - ženské postavy jsou výjimečně plastické a proto působí velice realisticky a nejednoznačně. Herecké výkony jsou naprostá první liga, což asi nikoho moc nepřekvapí například u Nicole Kidman, u Reese Witherspoon už ale možná ano - obzvlášť pokud ji znáte především z Pravých blondýnek apod . A to navíc hraje postavu, jež by v podání nejedné slabší herečky snadno vyšla jako nesnesitelná pizda... Mnohé "ženské" seriály jsou určeny výhradně ženám. Sedmilhářky muži nejenom přežijí, ale mnozí by je měli zhlédnout možná i povinně. Jako náhled do duše (nejen) moderních žen jsou totiž skoro k nezaplacení.

The Boys (2019-?)

Banda: trailer na 1. sérii | Amazon Prime Video
Štvou vás už komiksoví superhrdinové, jichž jsou posledních mnoho let plná kina, televizní obrazovky i internet? Pak určitě zkuste The Boys, jednu z nejlepších letošních seriálových novinek, jež vypráví o superhrdinech, kteří vás také budou štvát - ale tady to bude zcela zřejmý tvůrčí záměr (za komiksovou předlohou stojí proslulý Garth Ennis). Ústředním tématem The Boys je totiž odvrácená strana hrdinných nadlidí v legračních kostýmech. Podobně jako Strážci od Alana Moorea i The Boys jsou originálním demýtizačním dílem, jenž se chytře a nevybíravě pokouší zobrazit, jak by reálný současný svět mohl vypadat, kdyby superhrdinové opravdu existovali. Byli by vážně tak čestní a morálně zásadoví, jak nám je spousta rodinně laděných příběhů prezentuje? A co kdyby to v jádru byli pokrytečtí cyničtí zhýralci, bezohlední vraždící psychopati či vyhořelí zoufalci, které svět vnímá jako bezchybné idoly jenom zásluhou špičkového marketingu? Pokud to chcete vědět, určitě zkuste tuhle ostrou, krvavou a lehce černohumornou podívanou, jejíž druhá řada, na níž je každopádně nejeden důvod se těšit, by měla dorazit hned příští rok.

The Haunting of Hill House (2018)

Překvapivý loňský hit, který si brzy získal velké množství kritiků a příznivců náročnějších televizních projektů, ale širší divácká veřejnost (alespoň ta česká) možná doteď ani neví, že vůbec existuje. Přitom jeho cílové publikum je ve skutečnosti o dost širší, než by mohl typický hororový název napovídat. Dokonce si troufám tvrdit, že si tuhle v nejednom ohledu vynikající minisérii více než milovníci klasických hororů užijí více fandové komplexních psychologických rodinných dramat. Jak je to možné? Jednoduše proto, že zde jsou tradiční hororové aspekty (výskyt nadpřirozena, strašidelné scény) "pouze" stěžějním prostředkem, ne však cílem vyprávění. Tím jsou totiž plnhodnotné postavy, jejich složité vzájemné vztahy, trápení a traumata, zkrátka vše, co potkalo hlavní hrdiny během pobytu v titulním prokletém domě. Minimálně v tomto se The Haunting of Hill House od naprosté většiny hororů zásadně (a pochopitelně v dobrém) liší.

Waco (2018)

Waco
Pokud vás alespoň trochu zajímá fenomén separovaných náboženských sekt (a jejich charismatičtí lídři), minisérie Waco, pojednávající o skutečné události, je v podstatě povinnost. Většina našinců o této tragédii, k níž došlo roku 1993 a zahynula při ní spousta lidí, zřejmě nikdy neslyšela. David Koresh (nečekaně skvělý Taylor Kitsch) si vybudoval nedaleko města Waco v texaské pustině uzavřené společenství, postavené na striktním dodržování křesťanských zásad. O Koreshovu sektu se kvůli podezření z porušování zákona začala zajímat FBI. Výsledkem bylo desítky dnů trvající obležení Koreshova ranče vládními agenty, které vyústilo v ten patrně nejhorší možný konec. Seriál je ve svém popisu adekvátně detailní, snaživě nezaujatý (rozhodně nejde o prvoplánovou kritiku náboženských fanatiků), herecky kvalitní (kromě Kitsche tradičně září hlavně Michael Shannon) a jako celek velmi emotivní.
Zaujal vás některý ze seriálů? A jaké jsou vaše oblíbené z poslední doby? Podělte se s námi v diskuzi.