TOP kina ČR: Zbědovaný a přece na vrcholu. Joker se vysmál všem!

TOP kina ČR: Zbědovaný a přece na vrcholu. Joker se vysmál všem!
Joker | Warner Bros.
5. PŘES PRSTY (země vzniku: Česká republika)
Přes prsty
Tržby 2 miliony 521 tisíc korun / návštěvnost 16.051 diváků
Již šestý víkend se mezi komerčně nejúspěšnějšími tituly drží režijní debut scenáristy Petra Kolečka. Recenzenty si tentokrát příliš nenaklonil, nové diváky však získává stále. Od premiéry má tahle komediální vztahovka ze sportovního prostředí na kontě téměř 50 milionů korun a přes 319 tisíc platících diváků. Jednoznačně komerčně nejúspěšnější tuzemský titul tohoto léta.

4. ROMÁN PRO POKROČILÉ (Česká republika)
Román pro pokročilé
Tržby 2 miliony 855 tisíc korun / návštěvnost 17.887 diváků
Další kousek z českých luhů a hájů (nebo spíš ložnic?). V hlavní roli Marek Vašut a děvčata, dámy a ženy. Pomanželské peripetie jednoho "nešťastníka" jsou v českých kinech třetí víkend a stále si nacházejí publikum. Celkově má druhý film režisérky, scenáristky a spisovatelky Zity Marinovové na kontě lehce přes 17 milionů korun a 112 tisíc diváků.

3. NÁRODNÍ TŘÍDA (Česká republika, Německo)
Národní třída
Tržby 3 miliony 568 tisíc korun / návštěvnost 21.460 diváků
Solidně si na žebříčku vede též komediálně laděné drama z jednoho pražského sídliště. Vandam v podání Hynka Čermáka překvapil už v rámci premiérového uvedení, když skončil první. Tentokrát se vzhledem k silné konkurenci musel spokojit s pomyslným bronzem. Režiséru Štěpánu Altrichterovi a spol. to však podle mě vůbec nevadí. Podobný úspěch vzhledem k tématu, hereckému obsazení a tématu nejspíš vůbec nečekali.

2. OVEČKA SHAUN VE FILMU: FARMAGEDDON (VB, Francie, USA)
Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon
Tržby 4 miliony 118 tisíc korun / návštěvnost 29.336 diváků
Po čtyřech letech je zpátky s novým celovečerním dobrodružstvím. Ovečka Shaun se tentokrát musí vypořádat s mimozemskou invazí a stále je o tuto plastelínovou figurku velmi solidní zájem. Pro srovnání, Ovečka Shaun ve filmu startovala před čtyřmi roky s 25 tisíci diváky a 3 miliony korunami v rámci tržeb.

1. JOKER (USA, Kanada)
Joker
Tržby 16 milionů 949 tisíc korun / návštěvnost 102.926 diváků
Kdo se vysmál všem? S přehledem Joaquin Phoenix aka filmový Joker. Vše odstartoval festival v Benátkách, první kritické ohlasy nebo nedávno uváděná Kinobox projekce filmu, kdy se lístky na pražskou i olomouckou premiéru rozebraly během několika hodin. A teď tu máme české tržby, v nichž snímek režiséra Todda Phillipse bezkonkurenčně kraloval. Celosvětově má Joker prozatím na kontě velmi solidních 234 milionů dolarů. V rámci netradičně pojatého zrodu komiksového antihrdiny nebývalé.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.