Režisér Sam Mendes: Když je vaším nepřítelem čas a počasí

Režisér Sam Mendes: Když je vaším nepřítelem čas a počasí
1917 | Universal Pictures
Příběh sleduje dva mladé vojáky, kteří se snaží doručit důležitou zprávu, jež může zachránit řadu životů a přitom se pokouší najít bratra jednoho z nich. Čeká je dlouhá cesta nepřátelským územím. A právě tato cesta by měla působit, že je natočena v reálném čase a na jeden zátah. Jak to dokázali? To oba muži prozrazují v nově vydaném videu z natáčení.
1917
"Od samého začátku jsem cítil, že by měl být snímek natáčen v reálném čase. Každý krok z té cesty, každý nádech, vše musí být celistvé a není lepší způsob než to natočit jedním plynulým záběrem," řekl o svých záměrech Mendes.
Cíleného efektu dosáhli filmaři za použití tří přenosných kamer, které se neustále reálně pohybovaly s herci ať už díky kameramanům, závěsným lanům nebo vozidlům.
"Měli jsme nekonečné exteriéry. Žádné místo se nikdy neopakuje, stále se pohybujete krajinou dál," dodal Mendes. Největším nepřítelem filmařů tak bylo počasí, na kterém byli neuvěřitelně závislý, jelikož kameramani museli být schopní se svou výbavou dělat to samé, co herci.
sam-mendes-kdyz-je-vasim-nepritelem-cas-chce-to-podtrhnout-1
Sam Mendes se svými herci | Universal Pictures
Jak je vidět na zveřejněných záběrech, nebyla to žádná hračka. Kameramani se slušně nadřeli a ani pro herce to nebylo žádné poleženíčko.
O osudu filmu 1917 rozhodne to, jak si povede v kinech, ale už jen pro tu kameru to nejspíše bude stát za to. V jednotlivých rolích se představí George MacKay, Dean-Charles Chapman, Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Mark Strong a Richard Madden. Na premiéru snímku 1917 můžete vyrazit 9. ledna příštího roku.