Pavel Kříž měl obrovskou radost, že může být součástí Pražských orgií

Pavel Kříž měl obrovskou radost, že může být součástí Pražských orgií
Pavel Kříž | Česká televize
Když jste dostal nabídku na roli v Pražských orgiích, znal jste knihu Philipa Rotha?

Knihu jsem znal. Četl jsem ji několik let předtím, než přišla nabídka od Ireny Pavláskové. O to větší jsem měl radost, že můžu být součástí takového projektu.
Jak jste po přečtení scénáře viděl svou roli?
Bolotka je komentátor a Zuckermanův průvodce normalizační Prahou. Je oběť režimu, ale uchoval si svůj sarkastický humor. Bavilo mě, že pod svým cynismem ukrývá smutek.
pavel-kriz-mel-obrovskou-radost-ze-muze-byt-soucasti-prazskych-orgii
Pražské orgie | Bioscop
Filmu se vrací do období komunismu, které jste sám zažil. Jak jste to nyní vnímal?
Já jsem tehdy byl v úplně jiném věku, než moje filmová postava, a navíc, pro mě to tímto způsobem nefunguje. Soustředil jsem se na postavu v příběhu a situaci, kterou jí předepisuje scénář. Žádné asociace jsem neměl. Samozřejmě jsem využil zkušenosti, které jsem si pamatoval, ale Bolotka a Pavel Kříž opravdu nemají mnoho společného. Nejsem tak odvážný jako on.

S Irenou Pavláskovou se znáte mnoho let, ale poprvé jste měli možnost spolupracovat. Jaká byla ta spolupráce?
Úžasná. Já jsem samozřejmě viděl její předchozí filmy, možná ne všechny, ale většinu, a vždycky se mi líbily. Proto jsem se na spolupráci těšil. Jak jsem říkal, s Irenou se znám od doby, kdy jsem byl na konzervatoři a ona na FAMU, máme společné kamarády a víme o sobě spoustu let. Takže je vlastně zvláštní, že k naší spolupráci došlo až teď, což je moje chyba! Doufám, že to není spolupráce poslední, protože mně se s ní dělalo skvěle. Vidíme věci hodně podobně a jsme přátelé i v osobním životě.
pavel-kriz-mel-obrovskou-radost-ze-muze-byt-soucasti-prazskych-orgii-3
Pražské orgie | Bioscop
Lze říci, která scéna pro vás byla nejnáročnější, emočně nejvypjatější?
Pro mě není jednodušší nebo složitější, náročnější scény, každá má stejnou důležitost. Takhle to nedokážu rozlišit.

Vašimi partnery byli dva zahraniční herci, Jonas Chernick a Ksenia Rappoport, jak se vám spolupracovalo?
S Ksenií jsem neměl tolik scén jako třeba Jonas, ale musím říct, že je to naprosto výjimečná herečka. To byla od Ireny šťastná volba, byla radost se s někým takovým při práci potkat. Jonas je velmi milý člověk. Bylo od začátku jasné, že hlavní postavu musí dělat Američan nebo Kanaďan a já myslím, že na roli je typově velmi přesný. Práce s oběma zahraničními kolegy byla radost.