Natočit film za 48 hodin? Jde to, ale nevyspíte se

Natočit film za 48 hodin? Jde to, ale nevyspíte se
Přežijí jen milenci (2013) | HCE
Týmy se mohou do soutěže pražské části "čtyřicet osmičky" hlásit zde. Ačkoliv jsou do originálního a notně adrenalinového klání zváni takzvaně všichni, bylo by dobré si před registrací říct, zda na to "máte".

PŘEŽIJÍ JEN UPÍŘI

Tilda Swinton, Tom Hiddleston
Přežijí jen milenci
Natočit a odevzdat v časovém limitu 48 hodin od startu - byť krátkometrážní - snímek je dost náročná disciplína. Připravte se na to, že se nevyspíte, na druhou stranu však budete potřebovat zůstat bdělí, abyste neodevzdali polovičatý produkt. Konkurence je veliká, soutěž oblíbená a energetická povzbuzovadla zde hrají pré. Možná vám letos pomůže i úplněk, který dosáhne vrcholu pravda až v neděli 13. října těsně před půlnocí, ale jeho účinek je cítit dny předem.

TEN SPRÁVNEJ TÝM

natocit-film-za-48-hodin-jde-to-ale-5
Z předchozích ročníku "čtyřicet osmičky" | archiv organizátorů
"Čtyřicet osmička" stmeluje, lidé na jejím konci odcházejí obohacení o nové kontakty a zážitky. Je však dobré mít předem kostru týmu, která se postará o pomyslnou trojnožku úspěchu. Režisér, scenárista, produkční, kameraman, zvukař, nějaký ten herec, člověk pro všechno (best guy) a střihač (dokončovat, který si dá jistě "nočku" a bude "trpět" do posledních chvil spolu s režisérem). A pak následují podporovatelé, drobní mravenečci, co se starají o jídlo, povzbuzení, dobrou náladu a motivaci. Nepodceňujte nic.

TECHNIKA

natocit-film-za-48-hodin-jde-to-ale
Z předchozích ročníku "čtyřicet osmičky" | archiv organizátorů
Říká se, že rozhoduje nápad a talent. Jistě, ale nevyplácí se vše stavět na "kreativci", důležitá je též technika. Nikdy totiž nevíte, kdo a s čím bojuje o "slávu" a "úspěch" vedle vás. Takže rozhoďte sítě, naslibujte hory, doly, poptejte se. Točit na mobil totiž není taková legrace, jak dokládá například Steven Soderbergh.

ŠTĚSTÍ

natocit-film-za-48-hodin-jde-to-ale-3
Z předchozích ročníku "čtyřicet osmičky" | archiv organizátorů
Takový "detail" na závěr. Chce to mít i patřičné štěstí (někdo říká tu správnou konstelaci hvězd) při losování žánru, rekvizity, repliky a podobně. Štěstí na počasí při natáčení v exteriérech, štěstí, že bude mít předjednaný herec zrovna čas a pomůže vám. Atd.
Odměna v podobě dobrého pocitu, stmeleného týmu, výsledku, který za to stojí, nebo též zbrusu nové festivalové ceny nebude jistě k zahození. Třeba se zrovna vy podíváte do Cannes. Tak s rozmyslem směle do toho ;-)
natocit-film-za-48-hodin-jde-to-ale-6
natocit-film-za-48-hodin-jde-to-ale-2