Premiéry v kinech: Woody Allen, Jiří Suchý a Hynek Čermák se perou s životem. Každý po svém

Premiéry v kinech: Woody Allen, Jiří Suchý a Hynek Čermák se perou s životem. Každý po svém
Jiří Suchý - Lehce s životem se prát | CinemArt
NÁRODNÍ TŘÍDA (režie: Štěpán Altrichter)
Národní třída
Po koprodukčním komediálně laděném mysteriózním dramatu Schmitke (2014) se režisér a scenárista Štěpán Altrichter vrací spolu s novinkou inspirovanou knižní předlohou Jaroslava Rudiše.
Hynek Čermák
Národní třída | © 2019 Falcon a.s.
"Vandam, ač rváč z pražského sídliště, je sečtělý a zajímá se o dějiny. Každý den doma cvičí a večer chodí do hospody Severka, která je středem jeho vesmíru. Kumpáni z hospody mu přezdívají „národní hrdina“, protože dal prý 17. listopadu 1989 na Národní třídě tu první ránu, jež uvedla dějiny do pohybu. Vandamovi se líbí servírka Lucka, která točí v Severce pivo. Jednoho večera se v hospodě zjeví člověk, který převzal za Lucku dluhy a teď chce peníze zpátky. Vandam se rozhodne Lucce pomoci, ale netuší, že jde o víc, než jen o vrácení dluhu."
V hlavní roli černohumorného dramatu Národní třída se představí v roli rváče Vandama Hynek Čermák. Tvůrci vzdávají hold nenápadným hrdinům každodenního života a velkoměstským sídlištím. Široce rozevřené nůžky sociálních rozdílů a znesvářených skupin by se zas mohly alespoň na chvilku zaklapnout. Jak vidí Altrichterovu novinku recenzenti? Prozatím dávají lehce nadprůměrných 55 procent.

DEŠTIVÝ DEN V NEW YORKU (režie: Woody Allen)
Deštivý den v New Yorku
V Americe má 83letý kultovní autor Woody Allen kvůli aféře kolem údajného zneužívání adoptivní dcery, zdá se, utrum. Jeho film Deštivý den v New Yorku zapadl, když se ho zřeklo studio Amazon a řada herců věnovala honoráře na charitu. Evropští distributoři to však vidí jinak a nová "Allenovka" může vyrazit i do českých kin.
Timothée Chalamet, Elle Fanning
Deštivý den v New Yorku | Gravier Productions
Nová romantická komedie Deštivý den v New Yorku je příběhem dvou mladých lidí, kteří přijíždějí do New Yorku na víkend a špatné počasí jim připraví sérii nečekaných dobrodružství; mladá žena z páru - ambiciózní novinářka se setká s uznávaným režisérem trpícím tvůrčí krizí, její přítel se naopak během natáčení jednoho filmu zaplete s jednou z hereček. Následovat budou další "osudová" setkání s mužskými a ženskými protějšky.
Recenzenti dávají nejnovějšímu filmu Woodyho Allena solidních 63 procent.

JIŘÍ SUCHÝ - LEHCE S ŽIVOTEM SE PRÁT (režie: Olga Sommerová)
Jiří Suchý - Lehce s životem se prát
Dokumentaristka Olga Sommerová se po řadě ceněných portrétů věnovaných výrazným ženám zaměřila na zakladatele Semaforu a tuzemskou hudebně-divadelní legendu, Jiřího Suchého. Film věnovaný 87letému muži, který se stále udržuje ve formě, přináší pochopitelně řadu památných archivních záznamů z éry začátku Semaforu. Občas autorka Suchého zabere v situacích odpovídajících jeho věku a povaze. Zkrátka žádná stoprocentní adorace, ale decentní portrét odpovídající Suchého osobnosti.
Tuzemští recenzenti snímku prozatím dávají 75 procent.

PRINC KRASOŇ (režie: Ross Venokur)
Princ Krasoň
Nejmenším je určena koprodukční animovaná pohádka, v níž hraje hlavní roli princ Krasoň. Sudičky mu do vínku daly až magneticky působící krásu, která způsobí, že se do něj zamilují všechny dívky v okolí. A v tom je problém. Když máte několik princezen ucházejících se o jednoho ženicha, je třeba situaci vyřešit. Nebo bude válka?

AQUARELA (režie: Viktor Kossakovsky)
Aquarela
Jeden pozoruhodný dokument na závěr. Snímek Aquarela se zaměřil na vodní živel, který snímá v působivých záběrech, živelných situacích a případech, kdy je s vodou v kontaktu člověk, případně ostatní tvorové na planetě. Už film viděla "Greta"?

Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.