Polívka, Malý a Issová točí komedii o vesnici, kde na hřbitově dojde místo

Polívka, Malý a Issová točí komedii o vesnici, kde na hřbitově dojde místo
Tichý společník | BontonFilm
První klapka padla v září, točit se bude do poloviny října. Premiéra v kinech je v plánu na léto 2020.
Hlavní postava v podání Kláry Issové se po letech v Praze vrací do své rodné vesnice, kde si po rozvodu potřebuje odpočinout. Vrátí se ale v době, kdy se její otec rozhodne potopit na dno přehrady pro zakopanou bednu se slivovicí. Na místním hřbitově navíc dojde místo a to je velké téma pro všechny.
Tichý společník
Tichý společník | BontonFilm
Důležitou součástí knihy i filmu je atmosféra slovácké vesnice a rázovité postavy. Nejde ovšem o povrchní pohled Pražáků na vesnický život kdesi na Moravě, Pavel Göbl se na Slovácku narodil, vyrůstal i žil, část života strávil na Valašsku. Ze slováckého a valašského dialektu dokonce vytvořil svůj vlastní jazyk a nářečí, kterým postavy mluví.
Naučit se ho proto museli i herci. „Pro Ondru Malého a Bolka to není žádný problém, oba jsou Moraváci jako poleno. Postava Kláry se po dlouhé době vrací z Prahy, přirozeně už mluví jinak a Klára se proto s tím mým nářečím trápit nemusela,“ směje se režisér Göbl.
Klára Issová musela pro svou roli podstoupit několik lekcí tai-chi, nejnáročnější přípravy ale čekají každý natáčecí den na Ondřeje Malého. Jeho postava je vesnický podivín a trochu otrapa s dlouhým zanedbaným plnovousem, Ondřej Malý proto před každým natáčením tráví dlouhý čas v maskérně.
Tichý společník
Tichý společník
V dalších rolích se představí Pavel Řezníček nebo Hana Vagnerová. Kromě známých tváří hrají ve filmu i místní neherci, významnou roli má potom i samotná krajina, kde film vzniká. Natáčení probíhá v magickém kraji Bílých Karpat ve Zlínském kraji v okolí Uherského Brodu v malebných vesnicích pod Lopeníkem.