Hollywood se znovu chopí "masakrózní" motorovky

Hollywood se znovu chopí "masakrózní" motorovky
Texaský masakr motorovou pilou (1974) | Goomba Stomp
Už je to trochu ohraná písnička. Zatímco v polovině sedmdesátých let byl
Texaský masakr motorovou pilou
Texaský masakr motorovou pilou | Bryanston Distributing
Texaský masakr motorovou pilou zjevením, které zahýbalo s celou zámořskou filmovou kulturou a které si dodnes drží čirou hororovou auru a progresivitu, tak jeho následovníci se potýkají se značnými kvalitativními potížemi. Ať už jde o přímé sequely, remaky nebo spin-offy, žádný z celkových sedmi pokusů o oprášení kultovního odkazu originálu se moc nepovedl a vždy zapadl do soudobé žánrové šedi. Neuspěl samotný režisér jedničky Tobe Hooper, jehož přímé pokračování z osmdesátých let vyústilo v nekoukatelnou frašku, a ani remake z roku 2003, přestože se mu dařilo finančně a má své fanoušky, se nemůže svému předobrazu po filmařské stránce vyrovnat.
Naděje na oživení látky však neustoupily ani v druhé dekádě tohoto století a fanoušci trpěli u Texas Chainsaw 3D, který se rozhodl navázat přímo na originál a ignorovat všechny ostatní a značně matoucí příspěvky, avšak sám diváky ještě více dezorientoval a dělal z nich hlupáky. Snímek z roku 2013 se měl původně odehrávat v devadesátých letech, ale příběh nakonec skončil v současnosti, přičemž z jeho pointy vyplývalo, že postava Alexandry Daddario, tehdy sedmadvacetileté herečky, se měla narodit někdy v půlce sedmdesátých let. A nebyl to zdaleka jediný neduh tohoto pokračování.
Texaský masakr motorovou pilou 3D
Předloni se pak dostalo ještě na prequel k původnímu filmu, jenž byl rovněž přijat spíše negativně, a vypadalo to, že maskovaný řezník Leatherface ulehne k vytouženému odpočinku. Čerstvé informace však hovoří jasně a oznámen byl nový projekt, jenž po přechodu práv do studia Legendary producentsky zaštítí režisér posledního Evil Dead Fede Álvarez. A nikoho asi příliš nepřekvapí, že má jít opět o přímé pokračování zbožňovaného originálu, které bude ostatní filmy vetovat. Po velkém úspěchu loňského Halloweenu, jenž se po sérii nepovedených (nebo přinejlepším lehce nadprůměrných) návratů Michaela Myerse rozhodl také navázat tam, kde se před čtyřiceti lety pod vedením Johna Carpentera skončilo, se to zdá být logickým marketingovým krokem. Ještě najít schopného režiséra a nebát se vytáhnout řádně starosvětský scénář, a mohlo by nás čekat konečně důstojné pokračování. Milovníci originálu, mezi něž patřím, by si do kina tu motorovou pilu šli určitě rádi poslechnout. Nebo myslíte, že tahle série patří nenávratně pod drn?