Ozvěny 11. září ve filmech: Přetáčení známých hitů, zrušené projekty a snaživé rekonstrukce

Ozvěny 11. září ve filmech: Přetáčení známých hitů, zrušené projekty a snaživé rekonstrukce
Nicolas Cage ve snímku World Trade Center | Paramount Network
Newyorská Dvojčata byla po svém postavení ihned pasována na milovanou dominantu města a dočkala se tolika cameo rolí ve filmech a seriálech, že je téměř nemožné to spočítat. Úplně poprvé se objevila v klasice Williama Friedkina Francouzská spojka s Genem Hackmanem, tehdy teprve rozestavěná. V roce 2001 šla ikona k zemi. Po nechvalně proslulém teroristickém útoku na Dvojčata bylo zastaveno, přerušeno, odloženo nebo změněno natáčení celé řady snímků. Zároveň se studia, filmaři i producenti dohadovali, zda by měli věže z již natočených filmů odstranit nebo ne.
Zatímco filmy jako Zoolander a Spider-Man o záběry na věže přišly (takový původní trailer na Spider-Mana, kde WTC hrálo podstatnou roli, dokonce vyšel v pořádné kvalitě až letos - a jen díky fanouškům), Vanilkové nebe a Gangy New Yorku je ukazovaly s hrdostí. Terorismus, do té doby poměrně vděčná kulisa amerických akčních snímků, začal být nežádoucí téma.
jak-teroristicke-utoky-z-11-zari-zmenily-filmovy-svet
Lupiči zachycení v síti mezi budovami WTC v prvním Spider-Manovi | Sony
Agent bez minulosti musel být upraven tak, aby téma terorismu zmírnil. Premiéry Protiúderu a Velkého průšvihu byly rovnou odloženy. Muže v černém 2 čekalo přetočení celého konce, který se ve Světovém obchodním centru odehrával. A jeden film kvůli této události rovnou ani nevznikl.
Tím byl plánovaný akční snímek Jackieho Chana Nosebleed, který měl být ve Světovém obchodním centru kompletně celý natáčen. Hlavním hrdinou příběhu měl být muž živící se mytím oken Světového obchodního centra. Jeho úkolem bylo bojovat se skupinou teroristů, která chtěla zničit sochu Svobody. A něco takového po 11. září pochopitelně nepřicházelo v úvahu.
Přirozeně se s traumatem vyrovnávali hollywoodští autoři i takzvaně "z druhé strany". Vznikly snímky jako World Trade Center (příběh hasičů s Nicolasem Cagem), Let číslo 93 (dechberoucí rekonstrukce uneseného boeingu, který díky odporu cestujících nedoletěl ke svému cíli), Volání o pomoc (citlivé drama o muži, který se vyrovnává se ztrátou rodiny během útoků) nebo průměrné drama 9/11 (příběh několika lidí uvězněných ve výtahu ve WTC).
I po 19 letech zůstávají útoky 11. září pro Hollywood ošemetným tématem, tvůrčí můzou i citlivým bodem. A těžko říct, jestli tomu někdy bude jinak...
Let číslo 93
Let číslo 93 | Universal Pictures