TOP kina USA: Čekání na klauna Pennywise pomáhá kariéře Gerarda Butlera

TOP kina USA: Čekání na klauna Pennywise pomáhá kariéře Gerarda Butlera
Angel Has Fallen | Lionsgate
Nejvíc byli za tenhle výpadek vděční v Lionsgate, protože si třetí díl akční série, v níž Gerard Butler kope proti teroristům, udržel druhý víkend první místo v TOP10. Angel Has Fallen sice v rámci čísel nepředvádí kdovíjakou krasojízdou, ale o víkendu to bylo za 11 milionů dolarů, takže na domácím trhu se momentálně otočilo kulatých 40. Což je i výše rozpočtu. Ve světě se film do kin teprve chystá, to už ale studio vlastně nezajímá. Práva totiž dávno předprodalo s tím, že na nečekaném hitu by případně mohlo tratit (kdyby lokálním distributorům snímek hodně vydělal), ale tady účetní moc dobře věděli, jaká je vrchní hranice a čísla jsou dávno v plusu. Je samozřejmě otázkou, jestli to bude stačit na čtyřku. Butler v ní určitě doufá, neboť mu vyjma Dokonalé loupeže nic jiného od roku 2010 pořádně nevydělalo.
Druzí jsou Good Boys, kteří po dlouhé době vlili krev do žil eRkových komedií. Rozpočet 20 míčů, celosvětové tržby 70, vlhký sen účetních. Třetí je fenomenálně úspěšný Lví král s 1,564 miliardy a pozicí sedmého nejúspěšnějšího filmu všech dob. Na čtyřce se pak radují Hobbs a Shaw. Pátý víkend za 6,3 milionů je spíše vlažnější, protože to zatím na domácí scéně dělá "jen" 157 a rozpočet byl 200. Ale zbytek světa se činí (hlavně Čína) a spin-off tak má 684 milionů celosvětově. To z něj momentálně dělá čtvrtý nejúspěšnější díl série, přičemž na třetí šestku chybí 104 mega. Na páté místo si polepšila Krvavá nevěsta, ale pořád sbírá (v rámci hororového žánru) spíše drobky. 20 milionů je po dvou týdnech ze slabšího ranku, tvůrce nicméně film vyšel jen na 6, takže na další krvavou legraci peníze budou.
Nejzajímavější byla o víkendu tlačenka Marvelu, kteří přidali poslednímu Spider-Manovi 7 minut a vyslali ho v prodloužené verzi znovu do dvoutisícovky sálů. Je z toho 4,3 milionů, což vede k otázce, jestli se takhle legrace komiksovému gigantovi vyplatilo. V Sony nejspíš doufají, že se Daleko od domova stane na domácích tržbách tím vůbec nejúspěšnějším Spider-Manem vůbec. Film má nyní na americkém kontě 385 milionů, prvenství patří Raimiho jedničce se 403 mega. A nejspíš si ho i udrží.
Příští víkend bude report výživnější, protože do kin konečně dorazí druhý díl To, který by měl - minimálně v rámci hororového žánru - bořit rekordy.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
Spider-Man: Daleko od domova
Krvavá nevěsta