Téma: 20 nejlepších soundtracků všech dob

Téma: 20 nejlepších soundtracků všech dob
Big Lebowski | Gramercy Pictures
Ze všeho nejdříve je třeba si ujasnit, o jakém druhu hudebního podkladu vlastně bude řeč. Soundtrack se rozděluje primárně do dvou hlavních kategorií - buďto se jedná o hudbu, která je složená výhradně pro potřeby filmu či jiného média v převážně instrumentální podobě (taková se konkrétně označuje jako "score"), nebo jde o seznam písní a skladeb, které se ve filmu objevují (ať už starší nebo nahrané pro film) a které v případě úspěchu vychází na samostatných hudebních albech. Příkladem druhého typu jsou právě soundtracky Quentina Tarantina, které se skládají z často polozapomenutých populárních songů, a jakmile divák uslyší některou z těchto skladeb například v rádiu, automaticky si ji přiřadí spíše k danému filmu nežli k interpretovi.
Následující žebříček se bude skládat právě z takových snímků, jejichž soundtracky sestávají z již existujících písní a skladeb, které si tvůrci do filmu vybrali. Abych zúžil široký výběr, nebude tedy seznam zahrnovat muzikály, v nichž převažují skladby složené přímo pro daný film (jako například Pomáda nebo Horečka sobotní noci, které by jinak zahrnuty určitě byly). Žebříček bude v prvé řadě podnětem k diskuzi, neboť oblast hudebního vkusu je nekonečná a každý si ideální soundtrack představuje trochu jinak. Pojďme si v náhodném pořadí představit prvních 10 titulů.
Hříšný tanec (1987)
Patrick Swayze, Jennifer Grey
Hříšný tanec | 1987 Lions Gate Home Ent.
Kým jiným začít než-li slavným hudebním filmem, jenž inspiroval jistě tisíce lidí k započatí taneční kariéry a tisíce žen k pověšení plakátu Patricka Swayzeho nad postel. Soundtrack k Hříšnému tanci sice zahrnuje i pecky jako Time of My Life nebo Hungry Eyes, složené přímo pro film, ale zároveň oprášil klasické hity v čele s Be My Baby od Ronettes, Cry To Me od Solomona Burkeho nebo Hey Baby od Bruce Channela, čímž si své výsadní postavení a kultovní status bez pochyby zaslouží.
Trainspotting (1996)
Trainspotting
Trainspotting (1996) | 1996 Miramax
Slavný drogový trip Dannyho Boylea představuje nápaditou energickou filmařinu, která se dokonale svezla na písních punkrockové ikony Iggyho Popa, jež doplňují pecky od Davida Bowieho nebo Perfect Day od Lou Reeda. Jde o výbušný a kreativní mix, jenž skvěle podbarvuje vizuální variabilitu a proměnlivé tempo výpravy, odvislé od popisovaných stavů hlavních postav. Trainspotting dodnes zastává pozici zřejmě nejmilovanějšího režisérova díla a začlenění skvělého soundtracku hraje v celkovém úspěchu podstatnou roli.
Shrek (2001)
Shrek
Shrek | DreamWorks
Společně s Hulkem nejoblíbenější zelený hrdina filmového plátna zaujal roku 2001 nejen příběhem plným popkulturních narážek a originálního humoru, ale také doprovodnými písněmi, které jeho dobrodružství provázely. V upravených verzích jsme mohli slyšet například I'm a Believer (tu proslavili v šedesátých letech hlavně The Monkees, ale původním autorem je Neil Diamond), Bad Reputation od Joan Jett či Hallelujah Leonarda Cohena. Největší úspěch však díky filmu zaznamenal podle všeho song All Star od skupiny Smash Mouth. Také druhý díl se může pochlubit výborným soundtrackem, ale v případě jedničky je výsledek přeci jenom ikoničtější.
Forrest Gump (1994)
Tom Hanks, Gary Sinise
Forrest Gump | 1994 Paramount Pictures
Není co dodávat. Jeden z nejlepších filmů všech dob (což je vzhledem k jeho postavení na různých databázích vlastně objektivní tvrzení), který sleduje takřka švejkovské osudy hlavní postavy v průběhu padesátých, šedesátých a sedmdesátých let, je kromě nádherné hudby Alana Silvestriho naplněn k prasknutí těmi největšími dobovými hity. Elvis Presley, Mamas & Papas, Jimi Hendrix, Fleetwood Mac, Byrds, Creedence Clearwater Revival, Scott Mackenzie... Co položka na seznamu, to hudební legenda. Jak je dobrý samotný film, tak vyniká i jeho soundtrack.
Velké rozčarování (1983)
Velké rozčarování
Velké rozčarování | Columbia TriStar
Nepříliš známý snímek se zaměřuje na setkání dávných spolužáků na pohřbu jednoho z nich. Konverzačka s příjemným humorem od autora Star Wars Lawrence Kasdana se může opřít o vynikající casting (Kevin Kline, Tom Berenger, Jeff Goldblum, William Hurt, Glenn Close) a také o soundtrack, jenž zahrnuje mimo jiné Rolling Stones, Creedende Clearwater Revival, The Band, Beach Boys nebo Spencer Davis Group. Tenhle osmdesátkový návrat do šedesátek docení jednak vnímaví diváci, jimž nevadí pomalejší tempo a nenápadné rozvíjení vztahů mezi aktéry, jednak vášniví fandové těch známějších i méně proslavených hudebních titulů převážně šedesátých let.
Absolvent (1967)
Dustin Hoffman
Absolvent
Film o dospívání ve společensky revoluční éře druhé poloviny šedesátých let představuje jeden z nejvýznamnějších titulů své doby i přesto, že ze sedmi oscarových nominací proměnil jedinou, a to pro režiséra Mika Nicholse. Podmanivý portrét hlavního hrdiny, jenž je sžírán vnitřním konfliktem mezi slušným americkým mládencem a rebelujícím volnomyšlenkářem plným touhy, se nese na absolutně podmanivé muzice od virtuózního dua Simon & Garfunkel. Písně jako Sound of Silence, Mrs. Robinson, Scarborough Fair nebo April Come She Will tvoří neopakovatelnou citovou kulisu, jakou mohou ostatní dobové snímky Absolventovi jen závidět. "Must see" a v tomto případě "Must hear" záležitost.
Mafiáni (1990)
Joe Pesci, Robert De Niro, Ray Liotta
Mafiáni | Warner Bros.
Martin Scorsese natočil filmů o zločineckých syndikátech a špinavých amerických ulicích poměrně dost, ale Mafiáni patří určitě mezi ty vůbec nejlepší. Snímek mapuje fungování a řád obávané mafiánské organizace skrze životní příběh Henryho Hilla, jenž začal posluhovat gangsterům už v mládí a vypracoval se v uznávaného člena organizace, jež mu ale ničí soukromý život. Jednou z hlavních domén filmu je luxusní dobová atmosféra, kterou kromě kulis a kostýmů zajišťuje zejména soundtrack. V něm najdeme široký rejstřík žánrů od tradičního popu přes rocknroll až po hard rock či blues rock a zdobí ho interpreti jako Aretha Fanklin, Rolling Stones, Cream nebo Darlene Love. Obzvlášť památná je jednozáběrová sekvence při vstupu do restaurace přes kuchyni, kterou doprovází kultovní song Then He Kissed Me od The Crystals.
Tenkrát v Hollywoodu (2019)
Margot Robbie
Tenkrát v Hollywoodu | Sony
Vynechat nemohu ani zmiňovaný a nejnovější příspěvek od Quentina Tarantina. V Tenkrát v Hollywoodu totiž magor z videopůjčovny splnil zadání minimálně v tom, jak prostřednictvím soundtracku zachytil nakažlivou retro vůni šedesátých let (z mého pohledu však triumfoval i ve většině ostatních složek). Soundtracku dominují jednak notoricky známé skladby jako Mrs. Robinson nebo Hush od Deep Purple, ale Quentin opět vytáhl i méně oposlouchané hity v podobě Bring a Little Lovin od Los Bravos, Twelve Thirty od Mamas & Papas, Jenny Take a Ride od Mitch Ryder & Detroit Wheels či Brother Love's Travelling Salvation Show od Neila Diamonda, čímž vytvořil další ikonický playlist, jenž film umí dostat do požadované roviny a při jízdě autem nočními ulicemi se bude dlouhodobě vyjímat.
Ready Player One (2018)
Tye Sheridan
Ready Player One: Hra začíná | Vertical Entertainment
Jeden z nejoblíbenějších titulů roku 2018 přenáší diváky do světa virtuální reality OASIS, jejíž zakladatel James Halliday uctíval kulturu osmdesátých let jako vlastní modlu. Režisér Steven Spielberg tedy kromě mnoha easter eggů a narážek na tehdejší filmy ověsil vyprávění soundtrackem, který si většina fandů nostalgie ihned zamilovala. Od Van Halen a jejich Jump v úvodní scéně přes Joan Jett, Blondie, Bee Gees a Twisted Sister až po Hall & Oates v závěrečných titulcích - když už se najde někdo, koho nebude bavit na svět OASIS koukat, minimálně uposlouchat ho musí všichni.
Všechny moje lásky (2000)
John Cusack, Todd Louiso, Jack Black
Všechny moje lásky | 2000 Touchstone Pictures
Romantická komedie z přelomu tisíciletí předkládá jedno z těch skutečně originálnějších řešení jinak značně vyčerpaného žánru. Hlavní hrdina Rob v podání Johna Cusacka vede v průběhu filmu otevřený dialog s divákem a poděluje se s ním o vlastní zkušenosti se svými ex-přítelkyněmi. Důležitou součástí příběhu je ale hudba, jelikož Rob vede obchod s hudebními nahrávkami a postavy často hovoří či se hádají právě o muzice (například Stevie Wonder to z úst Jacka Blacka pěkně schytá). Soundtrack se pak skládá například z písní od interpretů jako Velvet Underground, Bob Dylan, Queen, Bruce Springsteen (jenž má velmi vtipné cameo), Canned Heat, Iggy Pop, Elton John nebo Harry Nilsson. Pokud se zajímáte o hudbu trochu hlouběji, Všechny moje lásky bude filmem pro vás.