Bude Joker nejtemnějším komiksovým filmem historie?

Bude Joker nejtemnějším komiksovým filmem historie?
Joker | hdqwalls.com
Film na motivy legendární komiksové postavy bude sledovat příběh Arthura Flecka (Joaquin Phoenix), zkrachovalého stand-up komika, který propadá šílenství a zločineckým choutkám v bezútěšném a zkorumpovaném prostředí Gotham City. Režisér Todd Phillips, známý doposud především díky úspěšným komediím jako Starsky & Hutch nebo Pařba ve Vegas, vstoupil do projektu s velmi originální vizí, která se prý absolutně neslučuje s žádnými komiksovými předlohami a bude ojedinělou, temnou a oddělenou stránkou filmového univerza DC.
"Ty filmy, které jsem v mládí tak miloval, všechny ty charakterní studie ze sedmdesátých let, takové snímky už nemůžete v současném ovzduší vytvořit... Řekl jsem si ale, 'Co kdybych udělal film v tom duchu, ale kolem komiksové postavy?'"
"Nenásledoval jsem nic z komiksů, kvůli čemuž bude mnoho lidí šílet," pokračoval Phillips v nedávném rozhovoru. "Prostě jsme sepsali naši vlastní verzi toho, odkud by se chlápek jako Joker mohl vzít. To mě na tom nejvíce zajímalo. Vlastně ani netočíme příběh o Jokerovi, ale o tom, jak se stát Jokerem."
Joaquin Phoenix
Joker | 2019 Warner Bros. Entertainment Inc.
Režisér měl ostatně problémy přesvědčit o své vizi studio Warner Bros., kterému se celý rok nechtělo věřit, že by se mu takový hazard mohl vyplatit. "Byl to celoroční proces - od té doby, kdy jsme dokončili scénář, až do chvíle, kdy se nám podařilo nabrat na palubu nové lidi v rámci téhle vize. Dostával jsem emaily jako 'Uvědomuješ si, že prodáváme pyžama s Jokerem'. Vyskytlo se milion překážek, které člověk musí překonávat ve stejný čas. V tu dobu jsem všechny každý den tiše proklínal. Až potom jsem se na to podíval z jiné perspektivy a řekl si 'Jsou fakt odvážní, že to udělali.'"
Phillips se velmi těší na první reakce publika, přestože nepochybuje o tom, že
Joaquin Phoenix
Joker | Warner Bros.
ne všem se bude jeho pojetí rozšklebeného komiksového záporáka zamlouvat. Je mu totiž jasné, že není zdaleka posledním filmařem, který příběh kolem tohoto osmdesát let starého charakteru do kina pošle. "Vždy se najdou nějací odpůrci, ale z toho, co jsem sesbíral kolem natáčení filmu, a z reakcí na vypuštěný teaser, bych řekl, že velká část fanoušků se zdá být touto odlišnou cestou nadšena. Ale zároveň to rozhodně nebude poslední Jokerův film. Může to být poslední, co natočím já s Joaquinem, ale někdo jiný bude mít na svědomí další následovníky, stejně jako se Spider-Manem. Takže jestli se vám nebude líbit tenhle, nemějte obavy - Joker bude znovu převyprávěn." Režisér k tomu ještě dodal: "Komiksy jsou v jistém smyslu jako Shakespeare. Takže stejně jako máme mnoho verzí Hamleta a Macbetha, dostali jsme čtyři nebo pět verzí Jokera za posledních 25 nebo 30 let. Tak proč nenatočit jednoho, který bude značně odlišný?"
V posledních měsících se však zdá, že veškerá nedůvěra kolem takto osobitého zpracování se začíná pomalu vytrácet. Už v červnu se do světa dostaly ohlasy z prvních uzavřených promítání, které pasují snímek na jednoho z oscarových uchazečů. Film si pochvaluje jeho výkonný producent Michael E. Uslan, podle něhož je Joker unikátní a naprosto odlišný od ostatních komiksových filmů. "Todd Phillips měl pro tenhle film neuvěřitelnou vizi. Můj skromný názor je, že svět se stává poněkud přesyceným všemi komiksovými snímky. Když vytáhnu noviny a najdu 'O můj bože, Ant-Man 5 bude mít premiéru 5. května 2027, měl bych si to zapsat do kalendáře,' říkám si, že svět se trochu zbláznil. Takže jako skeptik ve věcech jakéhokoli přesycení miluji vše, co je odlišné a unikátní." Uslan dále pokračuje: "Je to spíše jako nízkorozpočtová noirová krimi od Martina Scorseseho, ale Toddovi bezmezně důvěřuji, stejně jako neskutečně talentovaným hercům jako Joaquin Phoenix a Robert De Niro."
Nadšení sdílí také jeden z vedlejších herců Marc Maron, který nedávno
Robert De Niro
Joker | 2019 Warner Bros. Entertainment Inc.
odsoudil náboženský fanatismus fanoušků Marvelu. "Hej, fanoušci filmových marvelovek! Přestaňte se chovat jako rozhořčení náboženští fanatici, kteří brání svůj důvěrný systém. Je v pohodě, že já mu nevěřím. Nechte to být. I já jsem vlastně velký fanda některého komiksového umění. Zkuste trochu uvolnit své mainstreamové zadnice," stálo v Maronově odvážném tweetu. Herec už dříve prohlašoval, že komiksové filmy nemá rád a že jsou podle něj určené pro 'odrostlé mužské nerdy, kteří nikdy nedospějí.' Proto také čelil následné kritice za svou roli v komiksovém Jokerovi, což vysvětluje jednoduše. "Ať už jsou mé postoje jakékoli, když vám někdo zavolá a řekne, 'Hele, nechceš dělat scénu s Joaquinem Phoenixem a Robertem De Nirem?', jdou vaše principy stranou. Joker je spíše intimní a odvážný film s velmi specifickou šíří. Je to charakterní studie mentálně nemocného jedince, z něhož se stane Joker."
O filmu má vysoké mínění také Alberto Barbera, umělecký šéf benátského filmového festivalu, kde si Joker odbude světovou premiéru už 31. srpna. Podle Barbery bude snímek usilovat o nejvyšší ocenění. "Musím říct, že Warneři byli o filmu rapidně přesvědčeni, protože je ohromně překvapivý. Je to asi nejpřekvapivější film, jaký tu letos máme. Půjde rovnou na Oscary a to i navzdory své špíně, temnotě a násilí. Má úžasné ambice a šíři."
Pokud se tato slova potvrdí, může jít z pohledu Oscarů o další výjimečný rok
Joaquin Phoenix
Joker | 2019 Warner Bros. Entertainment Inc.
pro komiksové snímky (kam se Joker chtě nechtě řadit bude). Stejně jako loni bodovali Black Panther a Spider-Man: Paralelní světy, letos by mohli ceremoniál ozvláštnit Joker společně s Avengers: Endgame, kteří budou jistě usilovat minimálně o všemožné technické ceny. A mohl by to být také velký triumf pro respektovaného Joaquina Phoenixe, pro něhož byla role slavného komiksového záporáka další velkou výzvou, kvůli níž neváhal shodit takřka 25 kilo své váhy.
Phoenixe prý lákala představa, že Joker nebude ten záporák z kreslených sešitů, ale komplexní charakter. "Upřímně, některé aspekty té postavy mi stále nejsou úplně jasné, což mi ale vůbec nevadí. Je na tom něco vzrušujícího, když nemusíte zodpovědět všechny ty otázky. Vyžaduje to jistou spoluúčast od publika, což není úplně běžné." Herec také tvrdí, že není schopen film zařadit pod nějaký žánr. "Nemohu říct, že je to superhrdinský film, nebo studiový film nebo... Vyznívá to unikátně a nejlepší na tom je, jak se tomu Todd zcela odevzdává. Řekl bych, že pod nadšením z těchto filmů a pod jejich měřítkem se skrývají skvělé charaktery, které zápolí se skutečnými životními problémy. Někdy tahle vrstva zůstává skryta a jindy se odhaluje a já si vždy říkal, že v komiksech jsou opravdu zajímavé charaktery, které si zaslouží trochu více prostudovat. A myslím, že přesně toho se snaží Todd dosáhnout."
Joker
Todd Phillips a Joaquin Phoenix | Warner Bros.
Phoenix se od počátku věnoval nacvičování Jokerova smíchu, který vždy patřil k jeho klíčovým charakterovým rysům. "Začal jsem tím, že jsem sledoval videa s lidmi, kteří trpí patologickým smíchem, neurologickou dysfunkcí, kvůli níž se stává mimika nekontrolovatelnou."
Už z trailerů vzbuzuje jeho výkon husí kůži a není pochyb, že bude velkým hnacím motorem filmu. Filmu, který byl pro své násilí a vulgární mluvu navíc ocejchován jako mládeži nepřístupný a který podle všeho opravdu kráčí ve šlépějích přemýšlivých sociálních thrillerů raného Martina Scorseseho. Filmu, který zřejmě má šanci na to, aby se stal tím nejosobitějším, nejtemnějším a nejprovokativnějším v historii komiksového žánru. Čeští diváci se to všechno dozví třetího října, kdy má očekávaný Joker tuzemskou premiéru. V hlavních úlohách se kromě zmiňovaných Joaquina Phoenixe, Roberta De Nira a Marca Marona objeví třeba Zazie Beetz, Shea Whigham nebo Frances Conroy. Těšíte se?