Trailer: Joker jako odraz doby, v níž ve společnosti vládne "blbá nálada"

Trailer: Joker jako odraz doby, v níž ve společnosti vládne "blbá nálada"
Joker | Warner Bros.
Taxikář z roku 1976, v němž si zahrál hlavní roli fantastický Robert De Niro (který současně hraje i v Jokerovi jednu z vedlejších rolí), byl příběhem taxikáře Travise Bickla. Ten během nekonečného popojíždění „špinavými“ ulicemi New Yorku naráží jen na násilí, drogy a prodejný sex. V dlouhodobě traumatizovaném a deprimovaném Travisovi sílí odhodlání k radikálnímu činu a vlastně stačí jen jedna pomyslná jiskra, aby explodoval. A teď k Jokerovi:
Joker
Proč tvůrci několikrát zmínili Taxikáře, to je vám asi po finální upoutávce jasné. Paralela mezi filmy je nezpochybnitelná, leč samozřejmě příběhy směřují k odlišným koncům. U Travise to byla ryzí tragédie. V případě Jokera jde hlavně o vliv, agenta chaosu, který pod tíhou vlastní frustrace začne v lidech probouzet to nejhorší (což docela dobře vystihuje i "blbou náladu" současné společnosti, respektive vyčůraných politiků, kteří ze situace těží).
Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět bude znát pod jménem Joker.
Jokera uvede do českých kin společnost Vertical Ent. 3. října letošního roku.
Joaquin Phoenix
Joker | Warner Bros.