Recenze: Anna - Nejlepší film Luca Bessona za posledních 20 let!

Recenze: Anna - Nejlepší film Luca Bessona za posledních 20 let!
Anna (detail plakátu) | archiv
Film Anna Luca Bessona je vydařenou variací na podobné téma, které se nepovedlo dobře zpracovat ve filmech Atomic Blonde (2017) nebo Rudá volavka (2018). Není v něm tolik akce jako v Atomic Blonde a nebere sám sebe tak vážně jako Rudá volavka, ale jeho děj a postavy mají smysl. Tedy, smysl v rámci žánru "překombinovaná špinážní akční blbost".
Sasha Luss
| EuropaCorp
Je sympatické, že Besson předpokládá, že jsme už nějaké podobné filmy viděli, a že od nich očekáváme akci i překvapivé zvraty. Tudíž se nezdržuje s detaily (například vůbec nevidíme Annin výcvik) a jde přímo k věci, t.j. k intrikám, akci a sexy kočičkám. Co je potřeba říct, to je řečeno zkratkovitě. Například nezbytný flashback "Moji rodiče zahynuli při autonehodě" trvá jen asi 5 sekund.
Tento film pravděpodobně drží rekord v počtu titulků "O X LET POZDĚJI" a "O Y MĚSÍCŮ DŘÍVE". Někdy je to až trochu na palici: Když jsme v roce 1990, pak jsme "O 3 roky dříve" a pak jsme "O 3 roky později", tak jsme právě teď v roce 1990 nebo v roce 1993? Ale poměrně brzy se v tom začnete orientovat a především začnete chápat, že všechno je podraz a většina podivných scén bude později vysvětlena pomocí vložky "O Y MĚSÍCŮ DŘÍVE".

Trailer:

Anna
Přes všechny ty šílené zvraty ovšem příběh stále dává smysl a motivace postav není vycucaná z prstu! Což je dnes vzácné a je to dvojnásob vzácné u takovéhoto "odlehčeného" filmu.
Helen Mirren
Anna | EuropaCorp
Modelka v hlavní roli je OK (většinu filmu hraje, že nemá žádné emoce, což jí jde), ale hlavní uznání patří Cillianu Murphymu z CIA a Luke Evansovi a Helen Mirrenové z KGB. Především Mirrenová s ruským přízvukem je úžasná, něco jako Edna Mode z Úžasňákových (2004), ale víc popravuje lidi.
Nad Lucem Bessonem jsem už jistým způsobem zlomil hůl a tudíž mě jeho Anna příjemně překvapila, protože je to jeho nejlepší film za posledních 20 let! Tedy, pokud jsem správně pochopil, co chtěl Besson natočit, a že z toho všeho má do značné míry srandu.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Moje hůl ovšem nadále zůstává zlomená nad Ericem Serrou, jehož soundtrack k Anně je neuvěřitelně odbytý, zcela nezajímavý a doslova ničí atmosféru některých potenciálně dobrých scén.